Twój login
Twoje hasło

Gdzie studiujesz?
Komentarze studiów biotechnologicznych.
Skomentuj swoją biotechnologię ;o)

Wasze zainteresowania naukowe ;)

WydrukujDo druku  !!! 
Odpowiedz  Forum BioTechnolog.pl » Studia i dalsza edukacja
Autor Wiadomość
Ewka

Ewka
Wysłany: 19.01.2005, 16:23:13

Ok, kadrę obgadaliśmy, a mnie ciekawi jakie są Wasze zainteresowania naukowe Wink
Które zagadnienia Was interesują, a które omijacie z daleka... Cool

Mnie najbliższe są kultury in vitro roślin Wink
[/i]
Magdalena

Magdalena
Wysłany: 19.01.2005, 22:35:03

a ja lubie hodowle in vitro tkanek zwierzcych/ludzkich Smile
Yenna

Yenna
Wysłany: 19.01.2005, 22:55:53

heh, ja lubię dużo rzeczy,a jeszcze więcej nie lubię... przede wszystkim nie znoszę chemii fizycznej. A obecnie przeżywam fascynację bakteriami, zwłaszcza tymi, przez które chorujemy. Ale nie wiem czy to lubię najbardziej, będę to weryfikować i donosić na bieżąco Wink
Filip

Studia: Biotechnologia UJ Kraków

Filip
Wysłany: 24.01.2005, 10:41:02

jak lubicie kultury to moze lepiej wam by bylo na kulturoznastiwe? Wink

mnie interesuja białka, zwlaszcza metody ich modyfikacji, optymalizacji funkcji enzymów. Mozna stosowac podejscie ktore nazywa sie ewolucją ukierunkowaną białek, w której z biblioteki białek, otrzymanej w wyniku mutagenezy, "wybiera sie" najlepsze. To tak w skrócie.
czy kogos moze interesuje to samo?
michal

michal
Wysłany: 24.01.2005, 10:57:24

Filip napisał:

czy kogos moze interesuje to samo?

a gdzie realizujesz swoje zainteresowania? w okolicach sekwenatora peptydow, czy pietro nizej?

Mnie bialka rozne gronkowcowe interesuja (od niedawna...), moze spotkalismy sie w labie?
Filip

Filip
Wysłany: 24.01.2005, 11:17:53

jeste pietro nizej, w okolicach sekwenatora DNA. na razie nie pracuje w labie, ale zbliza sie praca przejsciowa wiec w przyszlym semestrze zaczynam jakas prace.
gronkowce - czyli jestes na 3 pietrze ?
michal

michal
Wysłany: 24.01.2005, 12:49:38

Filip napisał:

gronkowce - czyli jestes na 3 pietrze ?

Niee, w okolicach sekwenatora peptydow. Te bialka gronkowcowe, to raczej z naciskiem na bialka. 2 pietra ponizej sekwenatora peptydow chyba nic nie ma, ale wiem, o co chodzi Wink.
Filip

Filip
Wysłany: 25.01.2005, 22:21:08

jasne,dwa pietra poniezej peptydatora sa tylko piwnice

zajmujecie sie na biochemii analitycznej tez bialkamii gronkowca? ciekawe moze to byc.
bo jakos niewiele wiem o tym co tam ludzie robia, a laboratora sa duze.

no, moze sie kiedys spotkamy w labie, wpadacie czasem na dół, do dichroizmu lub innych maszynek ?
michal

michal
Wysłany: 26.01.2005, 00:06:31

Filip napisał:

zajmujecie sie na biochemii analitycznej tez bialkamii gronkowca? ciekawe moze to byc.

Inhibitorami proteinaz glownie, chociaz proteinazami tez. No i drugi zespol bada peptydy antybakteryjne, zreszta pisze wszystko na stronie wydzialowej...
Filip napisał:

no, moze sie kiedys spotkamy w labie, wpadacie czasem na dół, do dichroizmu lub innych maszynek ?

Hehe, no to jestesmy umowieni przy CD Wink
Filip

Filip
Wysłany: 27.01.2005, 00:14:56

Cytat:

Inhibitorami proteinaz glownie, chociaz proteinazami tez. No i drugi zespol bada peptydy antybakteryjne, zreszta pisze wszystko na stronie wydzialowej...

o peptydach antybakteryjnych slyszalem, ale nie o inhibitorach proteinaz. czy ten zespol poszukuje nowych czy tylko mechanizmy poznanych inhibitorow?

Cytat:

Hehe, no to jestesmy umowieni przy CD Wink

spoks, tylko nie w najblizszym czasie - sesja[/quote]
michal

michal
Wysłany: 27.01.2005, 09:58:00

Filip napisał:

o peptydach antybakteryjnych slyszalem, ale nie o inhibitorach proteinaz. czy ten zespol poszukuje nowych czy tylko mechanizmy poznanych inhibitorow?

I to i to. M. in. odkryli nowa klase inhibitorow (staphostatyny) i je scharakteryzowali, teraz szukaja kolejnych, robia tez rekombinantowe. I ogolnie biochemia bialek sie zajmuja...
Magdalena

Magdalena
Wysłany: 27.01.2005, 22:10:56

do Filipa i Marcina:

Mieliscie chlopcy moze jakis przedmiot/elektyw z pania dr. H.Rokita?
Mamy teraz w ramach zaliczenia napisac na jej elektyw ("Mechanizmy regulacji ekspresji genow") prace. Kryteria dosc zaostrzone, ale chcialam sie dowiedziec jak ocenia, czy byly problemy z zaliczeniami? Tematow jest 15 do wyboru i wlasnie zaczynam poszukiwania literatury odpowiedniej...Smile
Magdalena

Magdalena
Wysłany: 27.01.2005, 22:12:13

sorki...dr mialo byc bez kropki...;)rozpedzialm sie Embarassed
Filip

Filip
Wysłany: 30.01.2005, 10:33:45

nie wiem, bo nie mialem tego. jeste na 3 roku. jescze mnie to nie dopadlo i mam nadzieje ze nie dopadnie. genetyka molekularna to nie jest moja mocna strona.

do michala: tak, kapuje. poszukiwanie nowych wydaje mi sie najciekawsze - jak wchodzenie na nieodkryta ziemie, heh. chcialbym kiedys moc cos takiego robic.

pietro nizej, startuja z projektem badania rceptorow kom. nerowwych. wiec juz nie tylko CRP bedzie !
Odpowiedz  Forum BioTechnolog.pl » Studia i dalsza edukacja
Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)

Strona 1 z 1
Skocz do:  
Copyright © 2004-2007 BioTechnolog.pl. Powered by phpBB © phpBB Group.