Twój login
Twoje hasło

Gdzie studiujesz?
Komentarze studiów biotechnologicznych.
Skomentuj swoją biotechnologię ;o)

ŚAM czy PŚ? i inne... ;P

WydrukujDo druku  !!! 
Odpowiedz  Forum BioTechnolog.pl » Przed studiami biotechnologicznymi
Autor Wiadomość
Przyszły Biotechnolog? :P

Studia: kandyduję na biotechnologię

Przyszły Biotechnolog? :P
Wysłany: 12.11.2006, 19:41:07

Cześć, gdzie doradzacie pójść na biotechnologię: Politechnikę Śląską czy Śląską Akademie Medyczną? Na politechnice jest specjalizacja bioinformatyka, która wydaje się ciekawa. Co o tym myślicie? Warto iść na taki kierunek? Smile
Mam też pytanie co do tego co zdawać na maturze. Miałem zamiar biologię i chemię bo niby to było wymagane, ale ostatnio jak spojrzałem na stronkę z rekrutacją na PŚ http://rekrutacja.polsl.pl/kryteria-sd.aspx to jest tam napisane w taki sposób, że rozumiem, iż wystarczy jeden z podanych tam 4 przedmiotów? Confused Jeśli by tak było, to chyba lepiej przyłożyć się np do samej biologii, prawda? Surprised
IGF1

Studia: studiuję inny kierunek niż biotechnologia

IGF1
Wysłany: 12.11.2006, 21:28:13

Postaram się odpowiedzieć na drugą część pytania, jako że mieszkam w północnej Polsce i o edukacji na Śląsku pojęcia nie mam Very Happy

Znam temat dość pobieżnie, ale...Bioinformatyka - miałam z tym do czynienia w Instytucie Biofizyki i Biochemii PAN, niesamowicie ciekawa, dynamicznie rozwijająca się, ale co tu kryć - trudna dziedzina. Jednocześnie majstrując przy programach pomagających w pracy np. genetykom (tak w skrócie: przy sekwencjonowaniu nieznanych genów często potrzebne staje się sprawdzenie stopnia "pokrewieństwa" czy podobieństwa tego genu do pełniących tę samą funkcję genów u innych organizmów - wtedy wkracza bioinformatyka z programem do porównywania map genowych Smile można nauczyć się zaawansowanej informatyki i rzecz jasna biologii. Czyli dwie pieczenie na jednym ogniu.

Wydaje mi się, że zdawanie tylko jednego przedmiotu nie jest dobrym pomysłem. Zakładając pesymistyczną wersję - w dniu Twojej matury z biologii czujesz się fatalnie i zwyczajnie może Ci nie pójść za dobrze. A zdając dwa przedmioty masz wyjście awaryjne. A nuż chemia pójdzie lepiej? I jeszcze inna korzyść - gdyby nagle odwidziały Ci się śląskie uczelnie, inne stoją otworem. A znając od podszewki dwie dziedziny - biologię i chemię - będzie zdecydowanie łatwiej na studiach, tym bardziej biotechnologicznych. Ale uwaga: chemia wciąga Razz
Pheliippe

Studia: Biotechnologia PŚ Gliwice

Pheliippe
Wysłany: 13.11.2006, 20:37:07

mysle ze warto. w sumie dopiero zaczynam studia na PŚ i wlasnie na wydziale na ktorym jest ta baaardzo ciekawa jak dla mnie specjalizacja ale to dopiero od piatego semestru jak dotrwam a jesli chodzi o rekrutacje to wystarczy jeden przedmion ale zawsze lepiej zdac dwa albo dozuc jeszcze fize i mate bo ci sie przyda Very Happy
Owieczka

Studia: Biotechnologia ŚAM Katowice Sosnowiec

Owieczka
Wysłany: 16.12.2006, 21:41:36

Ja studiuję na 2 roku Biotechnologii ŚlAM jest nawet fajnie, pierwszy rok nie jest najgorszy na drugim biochemia... więc robi się ciekawie Very Happy
Jeśli jesteś zainteresowany biotechnologią w medycynie, lubisz genetyke, biologie molekularną, jesteś w stanie pochłaniać przysłowiowe tysiącstronicowki, to zapraszamy. Mamy nowy budynek i jesteśmy z niego dumni, podwyższyli nico stypendia więc niech już nikt nie mowi, że ŚlAM nie ma kasiorki Wink
savok

Studia: Biotechnologia UG-AMG Gdańsk

savok
Wysłany: 17.12.2006, 13:12:19

Dopowiem tylko tyle co do matury, ze minimalizm nigdy sie nie oplaca, wiec im wiecej zdasz i im lepiej to po pierwsze masz wieksze szanse sie dostac tam gdzie ci bedzie zalezalo najbardziej. Po drugie uczac sie podstaw w LO, bo to sa absolutne podstawy i nic wiecej, bedzie Ci latwiej na studiach, gdzie i tak bedziesz sie musial tego nauczyc tylko szybciej i 10x wiecej.

Co do kierunkow, to bioinformatyka rzeczywiscie rozwija sie preznie i jest po tym co robic. Przy czym jesli marzy ci sie zabawa z probowkami...to tam jej raczej nie znajdziesz.
Porownywanie jakichkolwiek sekwencji obecnie nie jest zadnym problemem istnieje do tego mnostwo programow w sieci. Teraz wiekszym wyzwaniem jest np modelowanie bialek, do ktorych sa potrzebne zarowno wiedza biologiczna i chemiczna jak i olbrzmymia moc obliczeniowa. Rowniez duzy nacisk kladzie sie na bazy danych. Jednak bioinformatyka jest raczej specjalizacja a nie kierunkiem, do ktorej warto i tak przejsc od poczatku wszystkie przedmioty zeby wogule wiedziec co sie robi.

Druga sprawa to podejscie samych uczelni. Politechniki sa nastawione na skale makro, wszystko w tonach i generalnie zastanawiaja sie raczej jak przeniesc na skale przemyslowa to, co uniwerki wymisla i udoskonala.
Natoomiast uniwerystety, w tym medyczne, zastanawiaja sie raczej jak zaprzac cos co juz istnieje (ewentualnie jak to zmodyfikowac) zeby zaprzegnac do pracy na nasza rzecz. Rowniez sa to badania jak skutecznie cos wytluc, np. uciazliwego patogena lub komorki rakowe, jaki bedzie wplyw terapii na organizm itd. Slowem w 1 przypadku duzo matematuki i zastanawiania sie, w 2 duzo pracy laboratoryjnej i brniecia w nieznane.
Decyzja jest twoja.

Aha, z doswiadczenia Ci powiem, ze tam gdzie latwiej, zwykle nie warto sie pchac, bo mniej na tym zyskasz Smile
Odpowiedz  Forum BioTechnolog.pl » Przed studiami biotechnologicznymi
Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)

Strona 1 z 1
Skocz do:  
Copyright © 2004-2007 BioTechnolog.pl. Powered by phpBB © phpBB Group.