Wtajcie,
Szukam bohaterów do artykułu, który ukaze się w jednym z tygodników opinii. To jest opis pomysłu, który może ulec pewnym modyfikacjom, acz niewielkim raczej:
Młodzież uczy się planować karierę - w czasie studiów woli bezpłatne staże zamiast zagranicznych saksów
Trend ów wymyśliłam w zasadzie sama, a podstawą były obserwacje poczynione na moich własnych znajomych, zwłaszcza studentach pierwszych lat. Otóż jeszcze za moich czasów na pierwszym czy drugim roku studiów myślało się o różnych rzeczach, tylko nie o przyszłej karierze zawodowej, wakacje zaś spędzało się na saksach w Wielkiej Brytanii czy USA. Teraz oczywiście studenci nadal jeżdżą zbierać truskawki, nadal kelnerują przy Rynku Głównym, ale jest też coraz większa grupa osób, które wakacje spędzają w Warszawie na (zwykle bezpłatnych) stażach. Wielu z nich już w czasie studiów pracuje na pełen etat i całkiem przyzwoicie zarabia. Sami o sobie mówią, że oni po prostu wiedzą, czego chcą w życiu, wiedzą, jaka branża ich w przyszłości interesuje, a zbieranie kolejnych wpisów do CV jest jedynym sposobem, żeby się przebić. Zaprzeczają też popularnej tezie, że najlepsi wyjeżdżają. - To my jesteśmy najlepsi, to my wiemy jak przetrwać na polskim rynku pracy. Wyjazd jest pójściem na łatwiznę. Wyjeżdżają nieudacznicy. Nie chcemy szorować toalet Brytyjczyków ani opiekować się niemieckimi dziećmi. Jesteśmy świetnie wykształceni, dlaczego więc mielibyśmy się tak marnować na Zachodzie? - tak mówią o sobie. I chętnie powtórzą to publicznie.
Generalnie chodzi mi o osoby, które nie ukończyły jeszcze studiów (im młodsze tym lepiej), wiedzą, czego chcą, odbyły już jakieś staże, a najlepiej jeśli już zarabiają w wymarzonym zawodzie, no i chcą zostać w Polsce.
Jeżeli uważasz, ze się nadajesz i chcesz się przy okazji trochę wypromować w jednym z największych tygodników, proszę o kontakt, KONIECZNIE DZISIAJ!!!
Mój mail: martawawrzyn@o2.pl; gg: 7809234.