Twój login
Twoje hasło

Gdzie studiujesz?
Komentarze studiów biotechnologicznych.
Skomentuj swoją biotechnologię ;o)

Laboratorium, ćwiczenia itp.

WydrukujDo druku  !!! 
Odpowiedz  Forum BioTechnolog.pl » Przed studiami biotechnologicznymi
Autor Wiadomość
artur_rsl

Studia: Biotechnologia PŚ Gliwice

artur_rsl
Wysłany: 03.01.2007, 22:50:00

Witam obecnych i przyszłych studentów biotechnologii i może samych biotechnologów Smile

Chciałbym się dowiedzieć jak wyglądają zajęcia praktyczne na studiach? Czy początkowo student zapoznawany jest z obsługą sprzętów, metodami pracy itp?

Pytam, ponieważ tej części studiowania najbardziej się obawiam. Nieskromnie mówiąc, myślę, że mam szansę dostać się na jakąś przyzwoitą uczelnie, bo wiadomości teoretyczne mam już w większej części dość dobrze opanowane. Nie mam jednak żadnych umiejętności praktycznych :/ Niestety w moim liceum podczas 2,5 roku nauki chemii nauczyciel nie przeprowadził ani jednego doświadczenia. Kontakt z probówkami miałem jedynie ze 2-3 razy podczas lekcji biologii. Nie wiem więc czy w przyszłości nie będzie z tym problemu...
savok

Studia: Biotechnologia UG-AMG Gdańsk

savok
Wysłany: 03.01.2007, 23:14:45

Brakiem umiejetnosci praktycznych sie nie przejmuj. Jestes dokladnie na takim samym poziomie, co abiturient kazdego przecietnego LO.

Pierwsze cwiczenia zawsze jest to BHP, na ktorym powiedza wam jak co dziala. Pozniej do kazdego cwiczenia tez udzielany jest instruktarz. Uczelni zalezy na tym, zeby student nie zepsul sprzetu, bo jest zazwyczaj kosztowny i ma starczyc na dlugie lata, chociaz pewnie ze 2 dekady juz ma.
I zeby student sie nie uszkodzil, bo wtedy mu trzeba odszkodowanie wyplacac trzeba Wink

No i zaczac nalezaloby wlasciwie od tego, ze cwiczenia, a w zasadzie laboratoria, sa wlasnie po to, zebys jakiekolwiek umiejetnosci praktyczne zdobyl. W zasadzie beda one znikome i malo przydatne do czasu, az trafisz na jakas pracownie indywidualna i zaczniesz sie uczyc porzadnie.
mikroos

Studia: Biotechnologia UM Poznań

mikroos
Wysłany: 03.01.2007, 23:47:23

dokladnie tak. na poczatku studiow to dosc normalne, ze niektorym wszystko leci z rak, tak po prostu bywa. i co wazne, nie jest tez wymagane na starcie, zebys umial poslugiwac sie calym sprzetem - po to wlasnie sa cwiczenia. jakbys byl od razu dobry we wszystkim, to na co by Ci byly studia? Wink

pozdrawiam! i polecam studia biotech! ;D
artur_rsl

Studia: Biotechnologia PŚ Gliwice

artur_rsl
Wysłany: 07.01.2007, 22:16:10

Dzięki za stłumienie moich obaw Smile

W takim razie czekam na nadejście października Very Happy. Mam nadzieję, że będę wtedy już studentem biotechnologii.
Pozdrawiam!
ShadowLady86

Studia: Biotechnologia ŚAM Katowice Sosnowiec

ShadowLady86
Wysłany: 20.01.2007, 22:37:43

Hehe na Śląskiej Akademii Medycznej sprawa z laborkami nie jest taka prosta Wink
Po pierwsze przed każdymi laborkami jest tak zwana wejściówka, czyli kolosik z tego, z czego będą ćwiczenie. Nie jest to przyjemne, ale da się napisać Razz
Potem ćwiczenia zależą od prowadzącego. Są tacy co Ci wytłumaczą wszystko jak w podstawówce, niektórzy zaś powiedzą "róbcie!"
Na początku przeciętny student radzi sobie średnio, ale po roku już się przyzwyczaja i laborki stają się zabawą, podczas której zdarzają się różne śmieszne wypadki Very Happy
Nie ma wiec co panikować!
savok

Studia: Biotechnologia UG-AMG Gdańsk

savok
Wysłany: 20.01.2007, 22:50:59

O wejsciowkach nie pisalem, bo dla mnie to cos, co jest obecne na ccwiczenaich by default... i nie ma nic wspolnego z brakiem umiejetnosci praktycznych kandydata na studia.

Co do prowadzacych, to faktycznie, jest roznie. Ale nie ma co liczyc, ze u egzeplazy "robcie" mozna nauczyc sie czegos uzytecznego poza tym jak czegos NIE robic.
mikroos

Studia: Biotechnologia UM Poznań

mikroos
Wysłany: 20.01.2007, 22:59:40

no to ja chyba jednak mialem wyjatkowe szczescie przy wyborze uczelni - NIGDY nie zdarzylo sie tak, zeby mi nie wytlumaczono, co sie dzieje w danej chwili albo dlaczego wlasnie tak wykonuje sie dana metode. heh, fajnie :]
thorcik

Studia: Biotechnologia SGGW Warszawa

thorcik
Wysłany: 28.01.2007, 00:39:41

hm, to rzeczywiscie szczescie. bo zwykle to sie trafi taki jeden czy niejeden, co to w trakcie zajec pojdzie sobie precz! do bufetu celem konsumpcji sniadania. ;oP
Odpowiedz  Forum BioTechnolog.pl » Przed studiami biotechnologicznymi
Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)

Strona 1 z 1
Skocz do:  
Copyright © 2004-2007 BioTechnolog.pl. Powered by phpBB © phpBB Group.