Twój login
Twoje hasło

Gdzie studiujesz?
Komentarze studiów biotechnologicznych.
Skomentuj swoją biotechnologię ;o)

kierunki z naciskiem na fizjologię człowieka

WydrukujDo druku  !!! 
Odpowiedz  Forum BioTechnolog.pl » Przed studiami biotechnologicznymi
Autor Wiadomość
lilia

lilia
Wysłany: 07.03.2005, 14:02:41

Witam wszystkich :)
Jestem maturzystką w biol-chemie krakowskiego liceum Nowodworskiego, swoją przyszłość od zawsze łączyłam z badaniami naukowymi (rodzinna sprawa ;) ), chciałabym wybrać studia, które dadzą mi szansę badań w przyszłości np. ludzkiej fizjologii... i tu pojawia się problem. Kraków - miasto studentów, a tak naprawdę nie ma kierunków naukowo-badawczych! Tzn. jest biotechnologia UJ, na którą będę próbowała się dostać, ale wiadomo, 15 osób na miejsce, nie mam gwarancji, że się dostanę i chciałabym znaleźć opcję awaryjną. Na maturze zdaję biologię i chemię, akademie medyczne w większości więc odpadają - szczególnie interesuje mnie immunologia i neurobiologia, ale czy muszę kończyć aż medycynę aby poświęcić się tym tematom?!? zdając na chemię i biologię czy farmację wiem, że nie będę do końca się realizować i nie o takie studia mi chodzi... :(
a jak jest w innych miastach? czy mogę liczyć na poradę, gdzie warto zdawać?
pozdrawiam serdecznie,
Filip

Studia: Biotechnologia UJ Kraków

Filip
Wysłany: 07.03.2005, 23:05:00

czesc Smile
jesli interesue cie nauka i immunologia to biotech UJ jest idealnym miejscem w krakowie, powodzenia na egzaminach Exclamation

radze ci zastanowic sie nad biologia jako awaryjnym kierunkiem. O ile dobrze pamietam, po drugim lub trzecim roku biologowie moga wybrac specjalizacje np. biochemia, biofizyka lub biologia komorki. sa to specjalizacje scisle zwiazane z tym co robi wydzial biotechnologii. na wykladach spotykam wielu kolegow z biologii, sa oni w zakladach na wydziale biotechnologii, maja tez niektore cwiczenia z 'biotechnologia'. W wyborze wykladow i cwiczen mamy na uniwersytecie duza swobode, co znaczy ze mozesz chodzic na wyklady z biotechnologia takze na wczesniejszych latach studiow. minus jest taki ze bedzisz zmuszona do uczenia sie tego co moze cie nie interesowac a jest obowiazkowe dla biologii. plus, ze na biologie na pewno jest mniej niz 15 osob.

nie wiem wiele na temat medycyny czy farmacji w krakowie.
Piotras

Piotras
Wysłany: 12.03.2005, 23:11:37

Uważam że jeśli interesują cię fizjologia i anatomia człowieka to powinnas sprobować biotechnologii medycznej na Akademii Medycznej w Poznaniu. Też jestem maturzysta i chce tam isc. Jest wprawdzie mało miejsc (tylko 30) ale sprobowac warto. Wymagana jest matura z Biologii, chemii, angielskiego (wszystko rozszerzone) i rozmowa kwalifikacyjna. Pozdrawiam.
Odpowiedz  Forum BioTechnolog.pl » Przed studiami biotechnologicznymi
Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)

Strona 1 z 1
Skocz do:  
Copyright © 2004-2007 BioTechnolog.pl. Powered by phpBB © phpBB Group.