Twój login
Twoje hasło

Gdzie studiujesz?
Komentarze studiów biotechnologicznych.
Skomentuj swoją biotechnologię ;o)

problem z fluoresceina

WydrukujDo druku  !!! 
Odpowiedz  Forum BioTechnolog.pl » Studia i dalsza edukacja
Autor Wiadomość
Kornelia

Kornelia
Wysłany: 17.03.2005, 15:52:49

czy ktos moze wie, dlaczego cytrynian sodu powoduje spadek fluorescencji PE-fluoresceiny wbudowanej w liposomy?? skad moga pochodzic tam protony? napewno nie z buforu [bufor imidazolowy] teoretycznie cytrynian powinien alkalizowac srodowisko i zwiekszac fluorescencje. jak to wytlumaczyc?? prosimy o pomoc
Filip

Studia: Biotechnologia UJ Kraków

Filip
Wysłany: 17.03.2005, 20:35:35

napisz mi cos wiecej o tym eksperymencie, nie wiem co to jest PE-fluoresceina, oraz czy w układzie poza tymi liposomami i buforem bylo cos wiecej?
czy jestescie pewni ze odczynniki sa czyste/wlasciwie zrobione ?
czy to eksperyment czy laborka?

znalazlem w necie wykres przedstawiajacy zmiane intensywnosci fluorescencji fluoresceiny w zaleznosci od pH:
http://www.probes.com/handbook/figures/0495.html

jest jak mowisz, ze w zasadowym powinna byc wyzsza - wiec moze wasz roztwor nie byl zasadowy?

poza tym fluoresceina ma wlasciwosc do "wyswiecania sie", tu sa wykresy o tym:
http://www.probes.com/handbook/figures/0842.html
http://www.probes.com/handbook/figures/1846.html

i zdjecie:
http://www.probes.com/handbook/figures/0868.html

wiec moze to efekt tego?

na tej stronie pisze sporo o fluoresceinie: http://www.probes.com/handbook/sections/0105.html

powodzenia!
Kornelia

Kornelia
Wysłany: 17.03.2005, 20:42:26

Filip napisał:

teraz nie wiem, ale moge sie spytac w zakladzie, sa tam osoby znajace sie na fluorescencji, tylko napisz mi cos wiecej o tym eksperymencie, nie wiem co to jest PE-fluoresceina, oraz czy w układzie poza tymi liposomami i buforem bylo cos wiecej?

czy jestescie pewni ze odczynniki sa czyste/wlasciwie zrobione ?
czy to eksperyment czy laborka?

sa to laborki z biofizyki. polegaly na tym ze przygotowalismy liposomy z wbudowana sonda, czyli fosfatydyloetanolaminofluoresceina Smile mam nadzieje ze nie pokrecilam nazwy. mielismy 3 rownolegle proby, z siarczanem amonu, kw tiobarbiturowym i tym nieszczesnym cytrynianem. wszedzie nastapilo wygaszenie fluorescencji, ale nie potrafimy wyjasnic czemu przy cytrynianie tez. jak mozesz to prosze dowiedz sie czegos
Filip

Studia: Biotechnologia UJ Kraków

Filip
Wysłany: 17.03.2005, 20:51:57

napisalem tez zmienionego (druga wersje) maila, nie myslalem ze odpowiesz tak szybko. czyli to laborka - ona jak zawsze wychodza Wink

moge sie spytac, ale zmiennych jak sobie moze zdajesz sparwe jest duzo, podalem w poprzednim mailu co moglo pojsc zle.

zobacz moze czy innym ktorzy robili na tych samych odczynnikach tez tak wyszlo, czy tylko wam? to zobaczysz czy to sparawa tego co robiliscie czy moze odczynnikow.
Kornelia

Kornelia
Wysłany: 17.03.2005, 20:53:51

no mi sie wydaje ze napewno nie byl zasadowy, tylko musimy uzasadnic w jaki sposob on sie zrobil kwasny... a to juz nie takie proste...problem siedzi w tym kwasie cytrynowym Evil or Very Mad
Kornelia

Kornelia
Wysłany: 17.03.2005, 20:55:18

Filip napisał:

napisalem tez zmienionego (druga wersje) maila, nie myslalem ze odpowiesz tak szybko. czyli to laborka - ona jak zawsze wychodza Wink

moge sie spytac, ale zmiennych jak sobie moze zdajesz sparwe jest duzo, podalem w poprzednim mailu co moglo pojsc zle.

zobacz moze czy innym ktorzy robili na tych samych odczynnikach tez tak wyszlo, czy tylko wam? to zobaczysz czy to sparawa tego co robiliscie czy moze odczynnikow.

nie mamy wlasnie z kim porownac, bo kazda grupa dostaje inne odczynniki, zeby nei bylo nudno... masz moze gg albo tlena?? moj gg:4781956, byloby prosciej
Marcin
Moderator
Moderator

Studia: Biotechnologia UMCS Lublin

Marcin
Wysłany: 18.03.2005, 01:37:47

ja tak nie na temat, ale o cytrynianie sodu...
ostatnio izolowalismy chromatyne z erytrocytow ptaka - kury chyba,
z enzymami do tego byl tez: cytrynian sodu
mgr sie mnie zapytal po co ten cytrynian sodu sie dodaje?
ja: yyyy...eeee... no aby odpowiadnie srodowisko bylo, tj. odpowiednie pH
mrg: usmiech na twarzy, dziekuje, i minusa dostalem Crying or Very sad
i kolezanka obok tez dostala minusa...

sie dodawalo go po to, bo wiaze on jony Ca2+, ktore sa czynnikiem krzepniacia krwi, i dlatego takie erytrocyty nie krzepna podczas doswiadczenia...

to tak, aby niekt nie zapomnial o takiej wlasciwosci cytrynianu sodu....
Odpowiedz  Forum BioTechnolog.pl » Studia i dalsza edukacja
Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)

Strona 1 z 1
Skocz do:  
Copyright © 2004-2007 BioTechnolog.pl. Powered by phpBB © phpBB Group.