Dyskryminajca genetyczna - MEGAgenoFOBIA?
W ostatnich czasach wzrasta ilość testów uzywanych w diagnostyce molekularnej, przede wszystkim do wykrywania mutacji genowych predysponujacych do wystąpienia nowotworu. Mam tu na myśli CHEK2 czy BRCA1 i BRCA2 ( nowotwory piersi).
W gazecie "WPROST" nr 12 27 marca 2005 ukazał się artykuł, który zainspirował mnie do napisania tegoż postu. Temat artykułu " Jak złapać raka". Proszę o skomentowanie nastepujacego zdania, które mnie szczególnie zaciekawiło i odniesienie go do powyzszego tematu forum.
" Niektórzy obawiaja sie że testy genetyczne moga być wykorzystywane do " dyskryminacji genetycznej". Osoby z wiekszą podatnością na raka lub inne powazne choroby mogą - ich zdaniem- miec trudności z otrzymaniem ubezpieczenia lub pracy, a nawet wieloletniego kredytu na kupno mieszkania czy domu.
Zapraszam do szeroko rozumianej dyskusji. Prosze o podanie nazwiska osoby komentującej w miare możliwości, uczelni, gdyz materiały te pragne wykorzystać do przygotowania artykułu, przedstwaionego późnierj na tegorocznej Sesji Kół Naukowych AR w Poznaniu. Z góry dziekuję.
komentarze mozna nadsyłac również na adres email - bastian128@op.pl. Za cenne uwagi i komentarze serdecznie dziekuję.