Twój login
Twoje hasło

Gdzie studiujesz?
Komentarze studiów biotechnologicznych.
Skomentuj swoją biotechnologię ;o)

Dyskryminajca genetyczna - MEGAgenoFOBIA??

WydrukujDo druku  !!! 
Odpowiedz  Forum BioTechnolog.pl » Biotechnologia
Autor Wiadomość
sebastianF

sebastianF
Wysłany: 28.03.2005, 17:11:03

Dyskryminajca genetyczna - MEGAgenoFOBIA?

W ostatnich czasach wzrasta ilość testów uzywanych w diagnostyce molekularnej, przede wszystkim do wykrywania mutacji genowych predysponujacych do wystąpienia nowotworu. Mam tu na myśli CHEK2 czy BRCA1 i BRCA2 ( nowotwory piersi).

W gazecie "WPROST" nr 12 27 marca 2005 ukazał się artykuł, który zainspirował mnie do napisania tegoż postu. Temat artykułu " Jak złapać raka". Proszę o skomentowanie nastepujacego zdania, które mnie szczególnie zaciekawiło i odniesienie go do powyzszego tematu forum.

" Niektórzy obawiaja sie że testy genetyczne moga być wykorzystywane do " dyskryminacji genetycznej". Osoby z wiekszą podatnością na raka lub inne powazne choroby mogą - ich zdaniem- miec trudności z otrzymaniem ubezpieczenia lub pracy, a nawet wieloletniego kredytu na kupno mieszkania czy domu.

Zapraszam do szeroko rozumianej dyskusji. Prosze o podanie nazwiska osoby komentującej w miare możliwości, uczelni, gdyz materiały te pragne wykorzystać do przygotowania artykułu, przedstwaionego późnierj na tegorocznej Sesji Kół Naukowych AR w Poznaniu. Z góry dziekuję.

komentarze mozna nadsyłac również na adres email - bastian128@op.pl. Za cenne uwagi i komentarze serdecznie dziekuję.
Filip

Studia: Biotechnologia UJ Kraków

Filip
Wysłany: 04.04.2005, 23:45:26

po pierwsze ma pytanie - czy możesz mi powiedzieć, w jakim stopniu można ufac wynikowi takiego testu ?

Nie moge sobie wyobrazić, nie zgadzam sie na, by jakaś osoba z powodu wyniku testu genetycznego nie mogla brać kredytu, czy otrzymaniem pracy. to moim zdaniem dyskryminacja i nie powinna byc dopuszczalna. tak samo powinno byc w przypadku skladek zdrowotnych.
wydaje mi sie ze dopuszczalne moglo by byc to (testy) w przypadku ustalania skladek w ubezpieczeniu na zycie, bo w nich firmy, jak sie orintuje, staraja sie ocenic prawdopodobienstwo smierci.

Filip Gołębiowski, UJ Biotechnologia
Odpowiedz  Forum BioTechnolog.pl » Biotechnologia
Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)

Strona 1 z 1
Skocz do:  
Copyright © 2004-2007 BioTechnolog.pl. Powered by phpBB © phpBB Group.