Twój login
Twoje hasło

Gdzie studiujesz?
Komentarze studiów biotechnologicznych.
Skomentuj swoją biotechnologię ;o)

Analityka medyczna - podyplomowe gdzie i na jakich warunkach

Idź do strony 1, 2, 3, 4  Następny
WydrukujDo druku  !!! 
Odpowiedz  Forum BioTechnolog.pl » Studia i dalsza edukacja
Autor Wiadomość
espe

Studia: jestem absolwentem biotechnologii

espe
Wysłany: 30.06.2007, 17:31:04

Witam.

Przeglądałem właśnie ofertę studiów podyplomowych z zakresu analityki medycznej. Chyba żadna uczelnia nie prowadzi tego kierunku w trybie eksternistycznym (dla osób bez przepracowanych 10 lat w laboratorium) i jedyna możliwość to soboty i niedziele zajęte. Tyle że akurat w moim mieście na AM nie ma takich studiów, czyli do kosztów studiów w granicach 3,5-5 tysięcy zł za semestr trzeba doliczyć 5000 na motel i dojazdy. To bym później w laboratorium musiał chyba zarabiać z 10 tyś zł miesięcznie aby cała akcja się opłacała. Więc jeżeli ktoś wie np. czy można zrobić takie studia podyplomowe eksternistycznie to będę wdzięczy za informację (chyba w rozporządzeni MZ je wpisana konkretna liczba godzin i tu jest przeszkoda). Chyba się przekwalifikuję i zrobię podyplomowe z jakiejś bankowości bo doktorat ze stypendium w wysokości zasiłku też nieciekawie wygląda Rolling Eyes .

Pozdrawiam.
olivka3

olivka3
Wysłany: 19.01.2008, 12:03:39

Witam Smile Nie wiem, czy dotarłeś już do tych informacji, ale AM w Lublinie od dwóch lat prowadzi studia podyplomowe z analityki medycznej w trybie eksternistycznym dla osób, które ukończyły studia mgr z biologii, chemii, biotechnologii itp. , ale wcześniej pracowały min 10 lat na stanowisku technika analityki medycznej. Sama zamierzam wybrać się na te studia za 1,5 roku, obecnie jestem na II roku studiów uzupełniających z biologii i mam 12 lat stażu pracy w laboratorium Smile Trwają one 2 semestry, koszt całkowity to 4 000 zł. Nie ma zajęć, jedynie trzeba zdać ponad 20 egzaminów Very Happy
Podaję Ci link do strony źródłowej moich info.
http://www.am.lublin.pl/studia_podyplomowe_id_3889.html

Pozdrawiam i życze powodzenia!
andriey

andriey
Wysłany: 19.01.2008, 15:01:29

Całkowity bezsens, Piszesz w innym temacie, że trzeba mieć ogromną wiedze merytoryczną w zawodzie analityka i z tym nie polemizuje tylko pytam czy na studiach bez zajęć gdzie są tyko egzaminy się tego nauczę?? poczytać to ja sobie mogę za darmo jak mnie najdzie ochota i potrzeba. Równie dobrze można by wprowadzić jeden egzamin na podobieństwo LEPu. 2 letnie studia podyplomowe z zajęciami praktycznymi rozumiem ale tego typu roczne to normalne zdzierania z ludzi pieniędzy usankcjonowane prawnie.
olivka3

olivka3
Wysłany: 19.01.2008, 15:18:33

Otóż to ...właśnie mówię o wiedzy merytorycznej, zdobywanej choćby poprzez "samouczenie". Mnie (po 12 latach pracy) o wiele łatwiej będzie pojąć sprawy związane z metodyką pracy w laboratorium, nie potrzebuję praktyki, nie widzę konieczności uczestniczenia w praktycznych zajęciach, jak np. na studiach mgr obecnie na zajęciach z biologii molekularnej p. dr instruuje jak posługiwać się pipetą automatyczną Laughing Natomiast egzaminy o których mówię wymagają bardzo dużego przygotowania, mam znajomych, którzy kończyli tą podyplomówkę eksternistycznie w ubiegłym roku. Nawiązuję do osób takich jak Wy (z całym szacunkiem), czyli absolwentów biotechnologii, czy innych kierunków (poza analityką medyczną), nie majacych stażu pracy w laboratorium, którzy moim zdaniem powinni (i muszą) ukończyć te studia podyplomowe w pełnym wymiarze czasu, łącznie z zajęciami praktycznymi. A tak na marginesie to patrząc na zakres materiału na owej podyplomówce, to ja w trakcie nauki w 2 letnim studium analityki medycznej i obecnie na studiach "przerobiłam" ten materiał prawie w całości. Tylko pojedyncze z przedmiotów kierunkowych pozostają niejako do przyswojenia.
andriey

andriey
Wysłany: 19.01.2008, 15:57:14

Cytat:

Otóż to ...właśnie mówię o wiedzy merytorycznej, zdobywanej choćby poprzez "samouczenie". Mnie (po 12 latach pracy) o wiele łatwiej będzie pojąć sprawy związane z metodyką pracy w laboratorium, nie potrzebuję praktyki, nie widzę konieczności uczestniczenia w praktycznych zajęciach, jak np. na studiach mgr obecnie na zajęciach z biologii

rozmawiałem kiedyś z kierowniczką dość dużego laboratorium i np ona była odmiennego zdania - wolała zatrudniać osoby zaraz po studiach twierdziła że szybciej się uczą i są bardziej otwarte na nowe techniki

Cytat:

Natomiast egzaminy o których mówię wymagają bardzo dużego przygotowania, mam znajomych, którzy kończyli tą podyplomówkę eksternistycznie w ubiegłym roku. Nawiązuję do osób takich jak Wy (z całym szacunkiem), czyli absolwentów biotechnologii, czy innych kierunków (poza analityką medyczną), nie majacych stażu pracy w laboratorium, którzy moim zdaniem powinni (i muszą) ukończyć te studia podyplomowe w pełnym wymiarze czasu, łącznie z zajęciami praktycznymi.

Pracowałem w labie gdzie byli zatudnieni analitycy, biotechnolodzy, biolodzy różnic w ich umiejętnościach praktycznych nie było ( i jedni i drudzy potrafili coś głupiego zrobić) . Trochę za bardzo generalizujesz prowadzę ćwiczenia na studiach podyplomowych (z innej dziedziny) i widzę, że osoby z wieloletnim stażem pracy czasami mają mierną wiedzę teoretyczną ( to samo się tyczy części osób zaraz po mgr) część ma wiedzę ogromną.

Kiedyś byłem przeciwnikiem studiów podyplomowych dla biotechnologów chcących pracować jako analityk, obecnie widząc co się dzieje na polskich uczelniach, jak wygląda edukacja na studiach płatnych to już sam nie wiem:), choć osoby kończące analitykę też powinny zdawać egzamin na kształt LEPu.
Umiejętności praktyczne najlepiej zweryfikuje wolny rynek!
olivka3

olivka3
Wysłany: 19.01.2008, 16:12:23

Sprawa jest bardzo indywidualna. Ja należę akurat do osób, które chłoną wiedzę w interesującym je temacie. Jestem technikiem analityki z licencjatem z biologii i muszę stwierdzić, że w porównaniu z niejednym diagnostą mam większą wiedzę w interpretacji wyników (choćby z gazometrii). Ponadto dla mnie bezsensem jest to, że ja jako technik wykonuję przykładowo RKZ pacjenta, widząc wynik potrafię go zinterpretować, natomiast diagnosta laboratoryjny zatwierdza wynik, który niewiele mu mówi o stanie pacjenta. To tylko przykład, ale moje koleżanki zgodnie twierdzą, że technik po 20 latach pracy wykonuje badania, kontroluje, potrafi zinterpretować, a zatwierdza i podpisuje się pod wynikiem świeżo upieczony magister (słyszałam o przypadku mgr socjologii na stanowisku diagnosty)...albo inżynier np. ochrony środowiska...który znalazł się w odpowiednim czasie w odpowiednim miejscu Very Happy
andriey

andriey
Wysłany: 19.01.2008, 16:28:25

Socjolog to już lekka przesada:)
Tak na prawdę powinna się liczyć wiedza, moim zdaniem nie jest również potrzebne aby wszyscy mieli mgr, większości wystarczy licencjat ( dawniej co Sama wiesz wystarczyło być technikiem i dawał sobie człowiek radę). Tytuł magistra powinien być zarezerwowany dla osób chcących kontynuować karierę naukową oraz ,,wyższego personelu" np tytuł ten powinien być wymagany dla kierowników itp. na większości studiów dziennych 5 rok to przeważnie pracownia magisterska ( dobrze jak jest to prawdziwa praca laboratoryjna, a nie tylko teoretyczna) pracownia ta ma za zadania nauczyć człowieka samodzielnej pracy badawczej. Dla osób które kończą np. biologię i chcą potem pracować w laboratorium badającym skażenie wód jest to trochę strata czasu (a i pieniędzy podatników).
olivka3

olivka3
Wysłany: 19.01.2008, 16:36:12

No i widzę, że doszliśmy do porozumienia Very Happy Wink
Szczerze...moje plany sięgają już specjalizacji, tylko zastanawiam się nad wyborem. Troszkę mnie pociąga "cytomorfologia medyczna" ale mało jest ośrodków szkolących, więc chyba pozostanę przy laboratoryjnej diagnostyce medycznej. Jestem ze świętokrzyskiego, więc mam wszędzie spory kawałek (Lublin, Kraków, Warszawa) nie mówiąc już o bardziej odległych... Ale na dzień dzisiejszy mam takie plany, mam nadzieję, ze uda mi się je zrealizować Smile
elzbieta

elzbieta
Wysłany: 07.04.2008, 16:38:31

Hej, jestem tu nowa.Wink)
Jestem absolwentka biologii. Szukam kierunku analityka medyczna ale podyplomowa, chcialabym pracowac w laboratorium a po samej magisterece biologii nie mam takich uprawnien. Nie wiecie moze czy w Krakowie sa takie podyplomowe, albo szkolenia np. cytomofrologia medyczna, ale z tego co sie dowiadywalam sa to szkolenie tylko dla studentow medycyny..;( pociaga mnie tez bycie cytologiem tylko co powinna jeszcze ukonczyc zeby miec takie uprawnienia...;)dzieki Smile
ilonamo

ilonamo
Wysłany: 27.04.2008, 13:20:00

Witam

Zastanawiam się nad rozpoczęciem studiów podyplomowych z analityki medycznej w tym roku.
Jestem ciekawa jak przedstawia się sytuacja na rynku pracy analityków medycznych.

Czy uważacie, że ukończenie tych studiów zwiększy moje szanse na znalezienie pracy w laboratorium (tu zaznaczę ,że jestem magistrem biologii i od roku pracuję na stanowisku młodszego asystenta w laboratorium w szpitalu)?
jak to jest z wpisem na listę diagnostów?

Czy po ukończeniu studiów podyplomowych i pomyślnym zdaniu wszystkich egzaminów to tylko formalność, czy też przywilej dla nielicznych, np tylko dal ludzi z wieloletnim stażem pracy?

Jak zdobywa sie specjalizację? I do czego jest ona potrzebna?
Co to jest specjalizacja pierwszego i drugiego stopnia?
Czy analitycy medyczni, kończąc studia mają jakieś specjalizacje?

czy obecnie istnieje możliwość zdobycia specjalizacji i uprawnień diagnosty bez styudiow podyplomowych?

Piszcie proszę.
bede wdzięczna za odpowiedz na którekolwiek z mocih pytań.
Pozdrawiam
olivka3

olivka3
Wysłany: 02.06.2008, 20:04:45

Witam!
W ostatnich dniach zasłyszałam informację o rozpatrzeniu przez KIDL możliwości ubiegania się o przyznanie prawa do wykonywania czynności diagnosty magistrom biologii, biorąc pod uwagę fakt, iż w krajach Unii (i poza nią chyba także) biolodzy są diagnostami laboratoryjnymi bez żadnych podyplomówek. Z tego co słyszałam (może się mylę) - tylko u nas są takowe studia jak analityka medyczna, dlatego w innych krajach personel wyższy w laboratorium tytułuje się mgr z biologii, chemii itp. i dopiero specjalizuje sie z danej dziedziny. Na innym forum czytałam post osoby po biologii, która wyjechała do pracy bodajże do Irlandii i tam uzyskała prawo do wykonywania czynności na podstawie dyplomu studiów mgr. Teraz po powrocie stara się o to prawo w Polsce, zgodnie z rozporządzeniem: Diagnostą laboratoryjnym może być osoba, która: 5) posiada kwalifikacje do wykonywania zawodu diagnosty laboratoryjnego nabyte w państwie członkowskim Unii Europejskiej lub państwie członkowskim Europejskiego Porozumienia o Wolnym Handlu (EFTA) - stronie umowy o Europejskim Obszarze Gospodarczym innym niż Rzeczpospolita Polska lub w Konfederacji Szwajcarskiej, uznane w Rzeczypospolitej Polskiej zgodnie z ustawą z dnia 26 kwietnia 2001 r. o zasadach uznawania nabytych w państwach członkowskich Unii Europejskiej kwalifikacji do wykonywania zawodów regulowanych (Dz. U. Nr 87, poz. 954, z późn. zm.1));
Szukam w Internecie pewnych informacji, niestety bezskutecznie. Czy ktoś wie coś na ten temat, czy pozostaje mi telefon do KIDL-u?

Pozdrawiam!
Krzysztof07

Krzysztof07
Wysłany: 24.08.2008, 11:33:13

Witam. Jestem absolwentem z podwójnym tytułem magistra: analityki biologicznej (uprawnienia analityczne) i biologii nauczycielskiej (uprawnienia pedagogiczne). Od października br. rozpoczynam studia podyplomowe na kierunku analityka medyczna UJ.

Aby otrzymać uprawnienia diagnosty i pracować w tym zawodzie należy:
1 *. odbyć staż w kierunku diagnosty w laboratorium medycznym(co najmniej 1,5 roku - 2 lata) i jednocześnie podjąć zaoczne studia podyplomowe w celu uzyskania uprawnień (2 lata)
2 *. zostać wpisany na listę KIDL
3 *. odbyć staż kierunkowy po uzyskaniu uprawnień (1 rok lub 2 lata w zależności od przyszłej specjalizacji*). Very Happy

Jeśli chodzi o specjalizację:
1. do specjalizacji dopuszczone są osoby z wysokimi osiągnięciami naukowymi, średnią studiów mgr i podypl. nie niższą niż 4,0
2. aby otworzyć specjalizację trzeba spełnić warunki 1*, 2* i 3* oraz przejść pomyślnie praktyki specjalizacyjne
3. nie istnieje możliwość jej otwarcia bez ukończonych studiów podyplomowych Rolling Eyes
4. obecnie nie ma specjalizacji I i II stopnia, jest tylko I
5. I stopień uzyskuje się po spełnieniu warunków: a. trzeba posiadać uprawnienia diagnosty, b. odbyć staże 1* i 3*, c. otworzyć specjalizację, ją przejść i zdać centralny egzamin w kierunku wybranym do specjalizacji (3 lata), d. minimum 10 lat pracy (?)
6. specjalizację z cytomorfologii można wykonać na WUM (Warszawa) i na AM (Gdańsk).
Dudek

Dudek
Wysłany: 24.08.2008, 13:45:32

Krzysztof07 napisał:

Jestem absolwentem z podwójnym tytułem magistra: analityki biologicznej (uprawnienia analityczne) i biologii nauczycielskiej (uprawnienia pedagogiczne). Od października br. rozpoczynam studia podyplomowe na kierunku analityka medyczna UJ

Z tego co się orientuję to nie istnieje kierunek "analityka biologiczna" (co najwyżej specjalność), uprawnień diagnostycznych w każdym razie nie może dawać bez ukończenia podyplomówki. Gdybyś miał uprawnienia to nie byłyby Ci potrzebne studia podyplomowe przecież Wink

Reszta postu okej, ale dotyczy jedynie absolwentów innych kierunków niż an.med. Mgr analityki medycznej ma krótszą drogę do tego co opisujesz.
Krzysztof07

Krzysztof07
Wysłany: 24.08.2008, 21:27:33

Odnośnie postu mam uprawnienia do pracy w laboratoriach analitycznych np. na bakteriologii, w sanepidzie, w prostych laboratoriach analityki ogólnej, zaś ukończenie studiów podyplomowych daje nieco szersze perspektywy podjęcia pracy z tytułem diagnosty włącznie. Poza tym jednocześnie studiowałem (kierunek biologia: nauczycielska i analityczna). Pisałem dwie prace magisterskie na uczelni, więc mam szerszą drogę do kariery. Samo ukończenie studiów to już plus do zdobywania dalszych uprawnień. Mogę więc pójść na nauczyciela i awansować: kontraktowy, mianowany, dyplomowany lub kończyć podyplomowe z analityki med. a następnie otworzyć specjalizację. Oczywiście, że mgr analityki ma krótszą drogę, lecz nie ma uprawnień pedagogicznych. Z mojej strony mam uprawnienia pedagogiczne i nabędę klinicznych po ukończeniu podyplomówki ... to znaczy coś więcej, niż sama medycyna. Very Happy
Dudek

Dudek
Wysłany: 24.08.2008, 22:30:30

Krzysztof07 napisał:

Odnośnie postu mam uprawnienia do pracy w laboratoriach analitycznych np. na bakteriologii, w sanepidzie, w prostych laboratoriach analityki ogólnej

Do sanepidu nie potrzeba zazwyczaj żadnych uprawnień, każdy absolwent bio(techno)logii, technologii żywności, ochrony środowiska, itp. może takie prace wykonywać.

Uprawnienia w laboratoriach diagnostycznych masz do stanowiska odpowiadającego pracy technika analityki, przy czym to samo mogą wykonywać absolwenci innych kierunków przyrodniczych, specjalność tu nie odgrywa żadnej formalnej roli. Autoryzować wyniki może jedynie diagnosta i taki ktoś musi być obecny na każdej zmianie w pracy. Specjalizację może robić każdy diagnosta, czy to po biologii + podyplomówce czy zaraz po analityce. Uprawnienia pracowników labów diagnostycznych reguluje ustawa, wszystko jest jasne w tej sprawie Smile
Krzysztof07 napisał:

Z mojej strony mam uprawnienia pedagogiczne i nabędę klinicznych po ukończeniu podyplomówki ... to znaczy coś więcej, niż sama medycyna. Very Happy

Trochę mnie śmieszy takie górnolotne stwierdzenie, ale masz prawo mieć takie zdanie na sprawę Wink
Odpowiedz  Forum BioTechnolog.pl » Studia i dalsza edukacja
Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Idź do strony 1, 2, 3, 4  Następny
Strona 1 z 4
Skocz do:  
Copyright © 2004-2007 BioTechnolog.pl. Powered by phpBB © phpBB Group.