Twój login
Twoje hasło

Gdzie studiujesz?
Komentarze studiów biotechnologicznych.
Skomentuj swoją biotechnologię ;o)

rozmowa kwalifikacyjna

WydrukujDo druku  !!! 
Odpowiedz  Forum BioTechnolog.pl » Studia i dalsza edukacja
Autor Wiadomość
iza

iza
Wysłany: 09.04.2005, 16:47:40

czy ktos moglby sie ze mna podzielic doswiadczeniami z rozmowy kwalifikacyjnej na biotechnologie na Uwr? Dostalam zagadnienia ale nie wiem jak duzo uczyc sie o danym temacie i czy wystarczy wiedza ze szkoly sredniej Czy nauczenie sie wedlug tego schematu starczy aby przejsc pozytywnie rozmowe?
Prosze o pomoc i z gory dziekuje!
Olik

Studia: jestem absolwentem biotechnologii

Olik
Wysłany: 11.04.2005, 05:12:52

Ech... Przynajmniej w założeniu rozmowa kwalifikacyjna jest po to, żeby zobaczyć nie Twoją wiedzę, ale czy się nadajesz. Nie wiem co to UWR niestety <shame> ale ja z wiedżą obkutą i czystoszkolną bałabym się iść na jakąkolwiek rozmowę kwalifikacyjną nt bt. Ale ja głupia jestem ://
Może przejżyj chociaż niusy na tej stronie?
Albo poczytaj ŚN?
Alia

Studia: Biotechnologia UAM Poznań

Alia
Wysłany: 16.04.2005, 13:24:07

czyli taka rozmowa polega na pokazaniu ze jest się "na czasie"? wlasciwie to mialoby sens bo chyba nie chodzi o wykazanie sie wiedza podrecznikowa, bo przeciez od tego sa testy (przynajmniej w moim parzypadku. jako osoby ze stara matura)
o co chodzi z tymi zagadnieniami?
interesuje mnie to bo zastanawiam sie czy nie wziac sobie drugiego kierunku np biotechnologii medycznej na AM (teraz studiuje biotech na uniwersytecie).
jak ktos znal jakies szczegoly na temat takich rozmow bylabym wdzieczna za informacje.
iza

iza
Wysłany: 16.04.2005, 22:31:15

Wyjasniam ze chodzilo mi o rozmowe na Uniwersytecie Wrocławskim.
Jesli chodzi o zagadnienia to sa to tematy z typowej wiedzy podrecznikowej np. Wirusy- budowa mechznizm namnazania sie i tak dalej (biologia i chemia) tylko ze teraz nie wiem czy to co jest w tych zagadnieniach to nie jest tylko podstawa , z ktorej musze wyciagnac wnioski i wykorzystywac ja w rozmowie na temat biotechnologii, czy poprostu ktos spyta mnie co wiem o wirusach i tp
Olik

Studia: jestem absolwentem biotechnologii

Olik
Wysłany: 17.04.2005, 15:18:04

Hmm
Ja potraktowałabym to na tej zasadzie - i tak do matury musiałaś się uczyć, więc podstawy masz. Poczytaj po prostu. Z rozmowami kwalifikacyjnymi jest tak, że albo się coś czuje, albo się nie czuje. Przeczytaj rocznik 2004 i 2005 ze świata nauki, utaj pobuszuj i niczym się nie przejmuj. W końcu jak zdałaś/zdasz maturę, to wiedzę książkową masz.
Alia

Studia: Biotechnologia UAM Poznań

Alia
Wysłany: 17.04.2005, 18:50:18

mature zdawalam caaaaly rok temu, a neuron nie sługa Razz przez tak dlugi okres czasu wiele polaczen miedzy komorkami w mozgu zniknelo i niestety sporo niepowtarzanych wiadomosci sie zapomnialo Sad
ale przejmowac sie nie przejmuje Smile w koncu na UAMie juz studiuje,
szczerze mowiac przejmowac to ja bym sie zaczela jakbym na ten drugi kierunek sie dostala! (dwa razy wiecej zajec brr)
ale co tam chyba sprobuje Smile
Filip

Studia: Biotechnologia UJ Kraków

Filip
Wysłany: 19.04.2005, 10:27:08

dodam ze na twoim miejscu zastanowil bym sie nad pytaniem "po co wybralam biotechonlogie?" i "czemu wybralam Uwr?". wydaje mi sie ze takie pytania sa standardowe. poza tym dobrze abys pokazala im, jak moiwla Olik, ze sie interesujesz tym, znasz jakies ciekawostki itp. - tu zgadzam sie ze czytanie swiata nauki est jak najbardziej na miejscu.
Jesli bedziesz szukac art. na konkretny temat w SN np. o wirusach to radze przeszukac baze numerow archwalnyhc SN na stronie www czasopisma.

ps. wg. schematu ze szkoly sredniej to prawie kazdy bedzie umiec, a ty masz byc lepsza!
Kornelia

Kornelia
Wysłany: 22.06.2005, 16:45:47

jezeli chodzi o rozmowe kwalifikacyjna na biotech na UWrze to owszem jeszcze w zeszlym roku wystarczylo miec wiedze podrecznikowa nt wymienione w zagadnieniach. z tego co rozmawialam ostatnio z osoba odpowiedzialna za rekrutacje, nie maja prawa pytac o zagadnienia czysto merytoryczne, a tylko i wylacznie problematyczne. bo teorie to sie sprawdza na maturze, a rozmowa kwalif ma za zadanie wylowic osoby najbardziej nadajace sie. wiec nastawialabym sie na pytania typu co zrobilaby pani/pan gdyby... powodzenia!!
Odpowiedz  Forum BioTechnolog.pl » Studia i dalsza edukacja
Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)

Strona 1 z 1
Skocz do:  
Copyright © 2004-2007 BioTechnolog.pl. Powered by phpBB © phpBB Group.