Twój login
Twoje hasło

Gdzie studiujesz?
Komentarze studiów biotechnologicznych.
Skomentuj swoją biotechnologię ;o)

Usunięto mózg żabie

WydrukujDo druku  !!! 
Odpowiedz  Forum BioTechnolog.pl » Potrzebuje pomocy!
Autor Wiadomość
Mańq

Mańq
Wysłany: 14.11.2007, 19:25:48

Hej wszystkim, mam problem. Muszę rozwiązać zadanie, które serwowane jest w szkole średneij przez nauczycielkę biologii... Dla was to pewnie banał więc proszę o pomoc Smile Oto treść zadania: Przeprowadzono doświadczenie z żabą. Usunięto jej mózg. Napisz, czy będzie ona reagowała na bodźce, jeśli tak to dlaczego, jeśli nie, również dlaczego. Z góry dzięki za pomoc Smile
micropoint

micropoint
Wysłany: 14.11.2007, 19:56:15

zapewniam Cię, że dla Ciebie to też nie jest problem. Poszukaj trochę w internecie a z pewnością znajdziesz. I nie zapomnij się z nami podzielićSmile
vincent_prizzi

Studia: jestem absolwentem biotechnologii

vincent_prizzi
Wysłany: 15.11.2007, 22:52:21

Smile
Z pytaniem dobrze trafiles,
Tak, żaba bedzie reagowac na bodzce.
Na zasadzie odruchu bezwarunkowego, na drodze łuku odruchowego, nie angazujacego mózgu(naszej swiadomosci) a rdzen kregowy. "impuls nerwowy od receptora bodźca poprzez neuron czuciowy, kojarzeniowy oraz ruchowy do efektora. Łuk odruchowy składa się z: receptora, dośrodkowej drogi doprowadzającej do neuronów czuciowych, ośrodka nerwowego, drogi odprowadzającej do efektora" (z wikipedii)

To jest szybka obronna reakcja organizmu. Na takiej samej zasadzie jak wlozysz reke do ogniska, to zanim zdazysz"pomyslec" cos zrobil, to juz reke z ogniska cofniesz;)

Jak zdekapitujesz zabe, ale nie uszkodzisz rdzenia i bedziesz sie nad nia pastwil,np. wkladal jej konczyny do stezonego HCl, to ona te konczyny bedzie sie starac wyciagnac z kwasu.

Doczytaj sobie z ksiazki do biologii/fizjologii o łuku odruchowym i odruchach bezwarunkowych.

Pozdrawiam
Orson

Studia: Biotechnologia UWM Olsztyn

Orson
Wysłany: 24.11.2007, 15:26:34

Ja ostatnio tak tą żabę zdekapitowałem, ze się "filipek" obraził i nie reagował Mad Ale jak wiadomo student pomysłowy to od razu przystąpiłem do sekcji i było to o wiele ciekawsze od jakiś tam bodźców Very Happy Very Happy
Odpowiedz  Forum BioTechnolog.pl » Potrzebuje pomocy!
Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)

Strona 1 z 1
Skocz do:  
Copyright © 2004-2007 BioTechnolog.pl. Powered by phpBB © phpBB Group.