Twój login
Twoje hasło

Gdzie studiujesz?
Komentarze studiów biotechnologicznych.
Skomentuj swoją biotechnologię ;o)

Temat do opracowania na olimpiadę biologiczną

WydrukujDo druku  !!! 
Odpowiedz  Forum BioTechnolog.pl » Potrzebuje pomocy!
Autor Wiadomość
wuj21

Studia: Biotechnologia UŚ Katowice

wuj21
Wysłany: 14.12.2007, 22:33:13

Hej Smile uczę sie w moim wspaniałym( Very Happy ) liceum w klasie o profilu biol-chem. Chciałabym po skończeniu szkoły zacząć studia biotechnologiczne. Przed tym chciałabym wystartowac w olimpiadzie biologicznej ale nie mam pomysłu na pracę. Pomóżcie proszę. Coś łatwego do opracowania przez licealistkę Wink
micropoint

micropoint
Wysłany: 17.12.2007, 14:47:58

Struktura cząsteczek RNA a ich funkcje biologiczne.
valparen

Studia: Biotechnologia UG-AMG Gdańsk

valparen
Wysłany: 17.12.2007, 17:32:33

eee, ale to ma być praca badawcza, nie? to struktura RNA może być ciężkim tematem... najczęściej ludzie wybierają coś z eko, w sumie to nie wiem, jakie masz tam u siebie możliwości...
wuj21

Studia: Biotechnologia UŚ Katowice

wuj21
Wysłany: 22.12.2007, 00:26:08

Tak, praca badawcza. Możliwości z ekologii średnio imponujące. Południe Polski, okolice Oświęcimia, miasto górnicze. Myślałam o czymś z roślinami. Może mikoryza? Czasu mam dużo więc obserwacje mogę prowadzić naprawde długo, tylko pomysłu brak Wink Pozdrawiam!
MatPozMar

Studia: Biotechnologia UAM Poznań

MatPozMar
Wysłany: 22.12.2007, 01:27:34

Praca nie musi być wcale trudna, najważniejsze by była ciekawa (tj.najlepiej jakiś oryginalny temat), porozmawiaj z nauczycielką biologii, pomoże Ci, dobrze przeprowadzona, zdjęcia też sie liczą Wink , no i żeby przynajmniej wyglądało, że spędziłaś trochę czasu nad nią i kosztowało Cię trochę pracy Wink. Ja za swoją "Czy warto chronić bobry??" na etapie woj. dostałem 50pkt a na centralu 43, oczywiście miałem możliwości prowadzenia obserwacji tych zwierząt, czasami wspominam to z uśmiechem. Olimpiada świetna sprawa, fajni ludzie (pamiętam, że fajną imprezkę sobie skroiliśmy ;] ), fajne otoczenie no i poza tym profity ;] za etap centralny
valparen

Studia: Biotechnologia UG-AMG Gdańsk

valparen
Wysłany: 23.12.2007, 00:26:05

miasto górnicze jak najbardziej się nadaje na pracę o tematyce ekologicznej, na przykład występowanie porostów w twoim rejonie (oj ciężko byłoby jednak nazwać to czymś oryginalnym) o właśnie! pamiętaj o oryginalności, uzasadnieniu dlaczego prowadzisz badania, itd... no i o szacie graficznej! zawsze możesz coś hodować w domu i badać wpływ czynników na wzrost, to już zależy jakie masz warunki... a i znajdź w necie stronkę olimpiady, cośtam się zawsze pomocnego trafi
kasiakitek

Studia: Biotechnologia Akademia Częstochowa

kasiakitek
Wysłany: 24.12.2007, 15:15:16

koleżanka robiła prace na temat roslinnosci w terenach przemyslowych, obsserwowala krzaczki na Pogorią. distała sie dalej. to musi bys cos, co cie iteresuje Smile
powodzenia
Odpowiedz  Forum BioTechnolog.pl » Potrzebuje pomocy!
Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)

Strona 1 z 1
Skocz do:  
Copyright © 2004-2007 BioTechnolog.pl. Powered by phpBB © phpBB Group.