| Autor |
Wiadomość |
|
Chengaj
|
Wysłany: 26.04.2005, 21:06:51
O ile dobrze się wyorientowałem, to jest w kilku miejscach w Polsce taka specjalność:
1. UJ
2. AM Bydgoszcz
3. Uniwersytet Śląski
4. AM Poznań
... może jeszcze gdzieś.
Czy ma ktoś może informację (linka?), gdzie podany jest program studiów takiej biotechnologii?? Na stronie interntowej znalazłem tylko na UJ. Zdziwiło mnie trochę, że nie ma tam takich przedmiotów jak anatomia, wydawać by się mogło potrzebnych. Jak jest na innych uczelniach ??
|
michal
|
Wysłany: 27.04.2005, 22:09:02
 powinienes sie cieszyc raczej. u mnie na uczelni (UJ) byla kiedys jakas patofizjologia czlowieka (dla bt medycznej) i musieli zdjac ten kurs bo byl strasznie nudny i zupelnie nieprzystajacy do innych rzeczy. bt medyczna to jest biochemia czlowieka, immunologia, hodowle komorek eukariotycznych, mikrobiologia komorkowa, terapie genowe, itd... anatomia (jako osobny przedmiot o kosciach, plucach, watrobkach i cynaderkach) sie ma do czegos takiego nijak - to pewnie jest powod tego, ze jej nie ma. jesli juz cos moze byc przydatne, to moze jakas fizjologia (ktora chyba musi byc w programie studiow - wymogi akredytacji). trzeba oddzielic 2 rzeczy - medycyne i biotechnologie, lekarze mniej wiedza o biologii komorki, biotechnolodzy - o ogolnym funkcjonowaniu organizmu. to po prostu inne poziomy specjalizacji sa...
|
Olik
Dołączył: 23 Sty 2005 Posty: 272 Studia: jestem absolwentem biotechnologii
|
Wysłany: 28.04.2005, 17:34:15
Ogólny i prymiutywny kurs zarysu fizjologii z elementami anatomii może by się przydał, ale tylko jako dodatkowy i z zaliczeniem przez zasiedzenie.
Można wziąć anatomię człowieka na biologii (UJ) albo iść na Akademię Medyczną.
Trzeba wiedzieć, że naprawdę nie ma sensu iść na biotech bo się nie dostało na AM :/
|
michal
|
Wysłany: 28.04.2005, 18:37:54
Wydaje mi sie, ze mozesz sobie taki wybrac z katalogu biologii na przyklad, a jesli biologia zbyt szczegolowa, to moze na przyklad biologia z geografia ma cos podobnego w mniejszym zakresie... Tylko prawda jest taka, ze i tak nikt tego nie wybiera...
|
Olik
|
Wysłany: 29.04.2005, 20:29:44
Znam kilka osób które biorą dużo kursów z biologii.
A anatomia jest najzwyczajniej w świecie nieciekawa i upierdliwa.
|
Chengaj
|
Wysłany: 01.05.2005, 14:44:09
Hmmm.. może żeczywiście to nie jest potrzebne. Pierwsze kroki dopiero przede mną i zapewne szybko wyrobię sobie opinię jęśli sie dostanę.
Dzięki za odpowiedzi.
|
wiktoria
|
Wysłany: 02.06.2005, 14:12:22
W Poznaniu jest anatomia  pomijając przedmioty kształcenia ogólnego ( jezyk obcy, etyka badań, informa itd.), przedmioty podstawowe (biochemia, biologia molekularna, biotechnologia, chemia, matma itd.) są jeszcze oprzedmioty kierunkowe, obejmujące anatomie, fizjologie, onkologię, pediatrię, farmakologia i inne bla bla(duzo tego). Plus są jeszce prezdmioty poza standardem nauczania np. immunologia kliniczna, wirusologia, metody komputerowe w biotechnologii i jeszcze dużo innych. Tak nam Bóg dopomóż, żebyśmy podołali ! 
|
cangrejo
|
Wysłany: 05.06.2005, 08:27:37
wiktoria napisał:
W Poznaniu jest anatomia pomijając przedmioty kształcenia ogólnego ( jezyk obcy, etyka badań, informa itd.), przedmioty podstawowe (biochemia, biologia molekularna, biotechnologia, chemia, matma itd.) są jeszcze oprzedmioty kierunkowe, obejmujące anatomie, fizjologie, onkologię, pediatrię, farmakologia i inne bla bla(duzo tego). Plus są jeszce prezdmioty poza standardem nauczania np. immunologia kliniczna, wirusologia, metody komputerowe w biotechnologii i jeszcze dużo innych. Tak nam Bóg dopomóż, żebyśmy podołali !
a co sadzicie o biotechnologii w bydgoszczy????
|
emilio
|
Wysłany: 05.06.2005, 20:45:02
kurka, wszyscy chca wiedziec o biotech. na AM w Bydgoszczy, ale nikt nic o niej nie wie......???
|
wiktoria
|
Wysłany: 06.06.2005, 15:23:06
może to kierunek widmo?  , studenci przepadają beż śladu 
|
emilio
|
Wysłany: 06.06.2005, 15:26:41
hehe... pewnie zakuwaja  swoja droga ciekawe jak tam jest...
Jak myslicie - jaka specjalizacja jest najlepsza?tzn po jakiej najlatwiej dostac prace w naszym kraju? biotech. spozywcza?
|
wiktoria
|
Wysłany: 06.06.2005, 16:04:53
proponuje spojrzeć na forum "po sudiach". ja też jeszcze nie studiuję i prwde mówiąc nie znam się na rynku pracy. ale wydaje mi się w przypadku biotechnologii "optymizm" to nie jest chyba ciężka choroba 
|
Olik
|
Wysłany: 06.06.2005, 20:47:03
A propos Bydgoszczy - wchodzimy w to, gdzie jest napisane "Studia biotechnologiczne" na głównej stronie Biotechnologa i tam orientujemy się co i jak.
Są zarówno suche fakty jak i informacje od studentów.
|
Justa
|
Wysłany: 14.12.2005, 22:40:29
a anatomia jest nawet ciekawa i to bardzo! szczególnie prosektorium  a nas z biotechu i tak traktują z tego przedmiotu ulgowo-wiadomo dlaczego. nawet pani od ćw na samym początku oznajmiła nam, że wie, ze to dla nas tylko ciekawostka:) wiec fajnie :] (tzn tak do końca to sie okaze po examie;P )
|
Kinia3000
Dołączył: 29 Wrz 2005 Posty: 16 Studia: Biotechnologia ŚAM Katowice Sosnowiec
|
Wysłany: 16.12.2005, 11:10:25
Jeśli chodzi o biotechnologie medyczną to na ślamie w Sosnowcu jest jeszcze tu są dokładniejsze informacje: http://rekrutacja-farmacja.slam.katowice.pl/infomagd.html
|