Twój login
Twoje hasło

Gdzie studiujesz?
Komentarze studiów biotechnologicznych.
Skomentuj swoją biotechnologię ;o)

Interpretacja wyników elektroforezy denaturującej

WydrukujDo druku  !!! 
Odpowiedz  Forum BioTechnolog.pl » Potrzebuje pomocy!
Autor Wiadomość
Byczunia

Studia: Biotechnologia PŚ Gliwice

Byczunia
Wysłany: 02.02.2008, 21:21:38

Potrzebna jest mi interpretacja wyników poniższej elektroforezy. Została ona przeprowadzona z wcześniej wyizolowanych komórek wątroby szczura.

Byłabym bardzo wdzięczna gdyby ktoś pomógł. To co wiem na 100% to to iż elektroforeza została przeprowadzona (marker zgadza się z wzorcem). Niestety nie wiem za bardzo dlaczego nie są widoczne EC i EJ, przypuszczam, że ich stężenie było zbyt małe i mogłam się pomylić w czasie izolacji komórek (mieliśmy dodać po 20 mikrogramów).

Z góry dziękuję za pomoc.

Oto opis poszczególnych ścieżek:
1 – marker
2 – ekstrakt cytoplazmatyczny (EC)
3 – ekstrakt jądrowy (EJ)
4 – osad białkowy
5 – EJ – NZ
6 – EJ – F1 (stężenie NaCl:Tris 0,2M)
7 – EJ – F3 (stężenie NaCl:Tris 0,4M)
8 – EJ – F6 (stężenie NaCl:Tris 1M)

[IMG=http://img218.imageshack.us/img218/8161/sdspageud0.th.jpg]
mikroos

Studia: Biotechnologia UM Poznań

mikroos
Wysłany: 02.02.2008, 21:51:13

Cześć,

Może to wina mojego wyświetlacza, ale ja tutaj naprawdę nic nie widzę. Widzę jedynie smear w ścieżce 4-tej oraz marker. Wyczytać z tego można jedynie tyle, że w osadzie białkowym dominują białka o masie ca. 10kDa (a więc delikatnie mówiąc Ameryki nie odkrywam). Niestety więcej nie jestem w stanie powiedzieć, bo nie widzę dosłownie nic. Może ktoś inny da radę zobaczyć coś więcej.

Btw. co to dokładnie jest "osad białkowy"? Z czego jest to osad, z matriks pozakomórkowej?

Pozdrawiam!
Byczunia

Byczunia
Wysłany: 03.02.2008, 11:12:14

To nie wina wyświetlacza, ta elektroforeza wyszła tak beznadziejnie. A co do osadu białkowego to ja również nie wiem zbytnio co to jest, ale prowadząca ćwiczenia kazała nam poprać go z probówki, gdzie było 600 miligramów białka.
mikroos

Studia: Biotechnologia UM Poznań

mikroos
Wysłany: 03.02.2008, 12:16:24

Ale to była probówka, której zawartość również pochodzi z wątroby? Czy tego też nie wiesz?
Byczunia

Byczunia
Wysłany: 03.02.2008, 12:53:31

Tak, wszystko pochodzi z tej wątroby szczura, ale my to robiliśmy prawie trzy miesiące temu, bo zajęcia mamy co 4 tygodnie a izolacje robiliśmy na pierwszych zajęciach. Czas robi swoje...

Ale dziękuję za ten pierwszy wniosek z masą.
mala88

mala88
Wysłany: 10.07.2009, 16:48:44

kOCHANI, POMOCY!!!
W ostatnim czasie sprawdzałam mutację w genie CETP. Ale do konkretów. Na obrazie elektroforetycznym powinno byc tak - jeden prazek 1413pz to homozygota AA, 2 prazki (743 i 670) to homozygota GG, z kolei 3 prazki to heterozygota GA. Niby wszystko proste. Chodzi o to, ze w przypadku niektorych DNA widoczne sa wyrazne 2 krotsze prazki, a ten dluzszy jest doslownie taka smużką. Nie wiem o co chodzi:/ Mam uznac,ze to homozygota GG, czy heterozygota? Jeżeli to homozygota, to skąd ta smużka? A jeżeli to heterozygota, to czym jest spowodowana tak słaba intensywność prążka? Błagam o odpowiedź... Najlepiej jak najszybsza... Pozdrawiam wszystkich biotechnologow:)!!!
Wrona

Studia: jestem absolwentem biotechnologii

Wrona
Wysłany: 03.09.2009, 08:05:56

Może jakieś zdjęcie i co to za typ analizy? RFLP?
Odpowiedz  Forum BioTechnolog.pl » Potrzebuje pomocy!
Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)

Strona 1 z 1
Skocz do:  
Copyright © 2004-2007 BioTechnolog.pl. Powered by phpBB © phpBB Group.