Twój login
Twoje hasło

Gdzie studiujesz?
Komentarze studiów biotechnologicznych.
Skomentuj swoją biotechnologię ;o)

Uświadomić?

Idź do strony 1, 2  Następny
WydrukujDo druku  !!! 
Odpowiedz  Forum BioTechnolog.pl » Biotechnologia
Autor Wiadomość
Trup

Studia: Biotechnologia SGGW Warszawa

Trup
Wysłany: 19.03.2008, 23:59:16

Witam

Zauważyłem, jak pewnie większość z Was pewną tendencję polskiego społeczeństwa do zabierania głosu w sprawach, o których nie ma się pojęcia i bez głębszego przestudiowania danego problemu.
Ludzie mówią GMO jest złe bo jest złe, tak naprawdę nic o tym nie wiedząc nie widząc pozytywów, nie rozpatrując tego na bazie realnych konkretów.
Zastanowiłem się czy nic się nie da z tym zrobić, bo to w końcu nasza przyszłość, czy nie dało by się przynajmniej spróbować coś w tej sprawie zmienić??
Chociażby przez internet nie mówię tutaj o jakiejś "grubszej" inicjatywie chociaż taka by pewnie więcej zdziałała. Ale każda forma jest dobra.
Chciałbym wiedzieć jak Inni się na to zapatrują.

Pozdrawiam
mikroos

Studia: Biotechnologia UM Poznań

mikroos
Wysłany: 20.03.2008, 00:54:28

Cześć!

Z autopsji mogę zapewnić, że w Internecie zdecydowana większość dyskutantów na ten temat to trolle, którzy pojawiają się, plują, a potem nie pojawiają się ponownie, by kontynuować decyzję i odnieść się do argumentów.

W realu zaś, gdyby zorganizować jakiekolwiek spotkanie, zjawiłyby się dwie grupy gości: zwolennicy, których przekonywać nie trzeba, i fanatyczni przeciwnicy, którzy przyszliby pomysł opluć.

Miałem przyjemność mieć zajęcia z prof. Twardowskim, jednym z czołowych polskich lobbystów na korzyść GMO i jednoczesnie prezesem PFB. Opowiadal, jak wyglądają przeważnie takie spotkania: przychodzą baby i wygadują historie o tym, że "one czytały", że zwierzowi wyrosła druga głowa po paszy GM. I tak "merytorycznie" wygląda cała dyskusja. Z takimi się nie da, nie z tym narodem.

Pozdrawiam
espe

Studia: jestem absolwentem biotechnologii

espe
Wysłany: 20.03.2008, 09:15:19

Jest jeszcze grupa która coś na ten temat wie, ale też jest przeciw. Tz. nie całkowicie ale w określonych działach gospodarki. Np. ja jestem przeciwny wprowadzaniu GMO do rolnictwa. W czasach gdy Europa Zachodnia i USA mają praktycznie cały czas nadprodukcję żywności i trzeba organizować różne systemy nie rynkowe (skupy interwencyjne) aby to jakoś wyrównać, wprowadza się jeszcze GMO. A w krajach gdzie brakuje żywności GMO też nie pomorze, bo rolników i tak nie będzie stać na nasiona, a później specyficzne (przeważnie od tej samej firmy co nasiona) środki ochrony roślin.

Natomiast w medycynie dla GMO jestem 3xTAK (patrz. produkcja szczepionek, insulin itp. itd.). I jest jeszcze kilka innych dziedzin.

Pozdrawiam.
Karool

Studia: Biotechnologia UMCS Lublin

Karool
Wysłany: 20.03.2008, 10:20:50

A czy była by możliwość by "namówić" jakiś portal internetowy do wydania reklamówki tłumaczącej co to w ogóle jest GMO na sieć, albo wysyłania mali na pocztę?
Bo nie widzę innego sposobu zmiany sytuacji, skoro rozmawiać się nie da to może trzeba po prostu bezinwazyjnie podawać ludzią fakty na tacy.
Bo jak widać sami nie chcą zgłębić z czym w ogóle walczą.
Może przynajmniej część osób zrozumiało by o co chodzi.
mikroos

mikroos
Wysłany: 20.03.2008, 10:31:00

Karool napisał:

A czy była by możliwość by "namówić" jakiś portal internetowy do wydania reklamówki tłumaczącej co to w ogóle jest GMO na sieć, albo wysyłania mali na pocztę?

Na portal nikt raczej nie wejdzie, a niezamawiane przez odbiorcę wysyłanie maili o charakterze reklamowym to w świetle polskiego prawa spam i jest karany.
Karool

Studia: Biotechnologia UMCS Lublin

Karool
Wysłany: 20.03.2008, 10:52:04

Czyli jednak.
VIVAT POLSKA!!!
mikroos

mikroos
Wysłany: 20.03.2008, 11:11:54

No niestety. Ten naród nie dojrzał do merytorycznej dyskusji. Obawiam się, że jedno pokolenie musi po prostu wymrzeć - brutalne, ale niestety właśnie tak to widzę.
sokol8

sokol8
Wysłany: 08.11.2008, 20:27:47

nudny temat sie z tego zrobil...
elfik44

Studia: Biotechnologia PŁ Łódź

elfik44
Wysłany: 13.01.2009, 14:12:20

słuchajcie, próbować trzeba wszystkiego... od blogów, przez próbę wysyłania felietonów do gazet i rozmowy z pojedynczymi osobami... może coś gdzieś zaskoczy i GMO nie będzie się kojarzyć z ludziem o 8 nogach, dwóch głowach, etc. :]
sokol8

sokol8
Wysłany: 28.01.2009, 00:25:57

ok, skoro znów chcecie dyskutować o GMO, to czy ktoś z was potrafi rzetelnie wymienić zagrożenia ???
nie dotrzecie z tym do ludzi, kiedy bedziecie samymi superlatywami rzucac...
Plusy GMO zostawmy na boku, o tym juz chyba wszyscy slyszeli ?
Jakies pomysly ?
Ja mam kilka, zostawie do dyskusji jesli ktos chetny...
sokol8

sokol8
Wysłany: 28.01.2009, 00:26:58

no dalej mądrale, zachęcam...
mikroos

mikroos
Wysłany: 28.01.2009, 00:29:44

Przy umiejętnie i racjonalnie prowadzonym programie wdrażania GMO jedynym zagrożeniem jest ich (czysto hipotetyczna) nieprzewidywalność. Nie ma więc o czym dyskutować, bo jak o czymś dyskutować, gdy nie wie się, czym to coś jest, zaś praktycznie wszystkie realistyczne zagrożenia można wyeliminować? Jednocześnie zgadzam się, że cała ta nieprzewidywalność może być dla niektórych dość mocnym argumentem, ale na tej samej zasadzie można oprotestować absolutnie wszystko.
sokol8

sokol8
Wysłany: 28.01.2009, 21:11:01

Mylisz sie. Mówiąc w ten sosób powtarzasz schemat myślacych sprzed kilkudziesięciu lat, ludzi ktorzy równie optymistycznie wprowadzili na rynek DTT a potem... chyba wiesz co bylo potem...Ok, mozesz nie wiedzieć, wiek nie ten, ale jeśli wchodzsz w tak powarzny temat jak GMO, niewiedza cię nie usprawiedliwa...
Nie jestem przeciw GMO, ale są rzeczy o których trzeba pamietac, które trzeba przede wszystkim badac dostępnymi technikami, i o których wszyscy musimy dyskutowac... nawet tutaj na tym forum. Nie można po prostu wypuscić "na ulicę" garstki zapalonych, początkujących studentów biotechnologii, którzy będą wieścić jaki to świat stanie się lepszy dzięki GMO. A gdy ktoś ich zapyta jak to jest z tym GMO, potrafią powtórzyć parę rzeczy z ulotki i dodać coś czego się ostatnio na biochamii, czy biologi molekularnej nauczyli...
Zgadzam się trzeba dyskutować.
Nie może być tak że ci, któzy robią "wykład" w stylu "GMO - korzyści i zagrożenia", zaspokajają żądnych pięniędzy producentów, bo przecież wrzucili slajd o zagrożeniach, starczy więc przedstawicielom społeczeństwa, nie starczy ....?!.... to dodam drugi slajd - najlepiej troche sarkastyczny...
Tak być nie może !

Wciąż nierozwiązane "proste" kwestie

1. modyfikowane rośliny a horyzontalny transfer genów ?
2. terapia geneowa - czy kiedykolwiek będzie skuteczna a zarazem bezpieczna, jakich wektorów możemy w końcu używać ?
3. Które z toksyn są "zdrowe" i czy dla wszystkich ...?... a może ktoś ma uczulenie...

To naprawdę nie musi być tak, że skoro jesteś biotechnologiem to wypada iść za stadem,
może by jednak zwolnić i przemyśleć to i owo...
mikroos

mikroos
Wysłany: 29.01.2009, 00:08:42

sokol8 napisał:

Mylisz sie. Mówiąc w ten sosób powtarzasz schemat myślacych sprzed kilkudziesięciu lat, ludzi ktorzy równie optymistycznie wprowadzili na rynek DTT a potem... chyba wiesz co bylo potem...Ok, mozesz nie wiedzieć, wiek nie ten, ale jeśli wchodzsz w tak powarzny temat jak GMO, niewiedza cię nie usprawiedliwa...

Wiem doskonale, co było z DDT. Tylko wytłumacz mi, proszę, w jaki sposób mamy dyskutować o zagrożeniach, których jeszcze nie odkryto, choć przeznaczono na badania około pół miliarda euro? To nie jest tak, że ktokolwiek założył z góry, że będzie ok, tylko przeprowadzono mnóstwo badań na ten temat i zbadano chyba każdy możliwy scenariusz, który dało się odtworzyć. Rozumiem, że trzeba być ostrożnym, ale ślepe podążanie za Twoim stylem myślenia prowadzi do historii podobnych do teorii spiskowej o wywołaniu czarnej dziury przez Wielki Zderzacz Hadronów.

Cytat:

1. modyfikowane rośliny a horyzontalny transfer genów ?

Wystarczy dohować przepisów wymagających oddzielania upraw GM od upraw tradycyjnych. Brak fizycznego kontaktu eliminuje ryzyko transferu.
Cytat:

2. terapia geneowa - czy kiedykolwiek będzie skuteczna a zarazem bezpieczna, jakich wektorów możemy w końcu używać ?

A kto powiedział, że już ją wdrażamy i że już jest idealna? Na tym polegają terapie eksperymentalne, że, jak sama ich nazwa wskazuje, na początku zawsze czymś ryzykujemy.

Inna rzecz: gdybyśmy z każdym typem leków czekali od razu na środek perfekcyjny i dopuszczali do użytku wyłącznie leki w 100% skuteczne i w 100% bezpieczne, dziś nowotwory leczylibyśmy pewnie przyjacielskim klepnięciem w ramię, wodą ze źródełka na Jasnej Górze albo aspiryną.
Cytat:

3. Które z toksyn są "zdrowe" i czy dla wszystkich ...?... a może ktoś ma uczulenie...

Na orzeszki ziemne też niektórzy mają uczulenie, a mimo to są one dostępne na rynku. Innymi słowy: dopóki nie stwierdzi się wysokiej alergenności określonych odmian, nie widzę powodu do paniki. Do ostrożności i monitoringu - jak najbardziej. Ale nie do bicia piany o hipotetyczne zagrożenia, które nie zostały potwierdzone.
sokol8

sokol8
Wysłany: 29.01.2009, 01:14:08

brawo !
w końcu się żywiej zrobiło z tym GMO !
z tym wlaśnie do ludzi, a będzie coraz lepiej...
tylko bez tej wstawki z CERN-em bo wezmą za populizm.
brawo !
Odpowiedz  Forum BioTechnolog.pl » Biotechnologia
Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Idź do strony 1, 2  Następny
Strona 1 z 2
Skocz do:  
Copyright © 2004-2007 BioTechnolog.pl. Powered by phpBB © phpBB Group.