Twój login
Twoje hasło

Gdzie studiujesz?
Komentarze studiów biotechnologicznych.
Skomentuj swoją biotechnologię ;o)

Uświadomić?

Idź do strony Poprzedni  1, 2
WydrukujDo druku  !!! 
Odpowiedz  Forum BioTechnolog.pl » Biotechnologia
Autor Wiadomość
mikroos

Studia: Biotechnologia UM Poznań

mikroos
Wysłany: 29.01.2009, 15:56:05

Sam się już gubię: to był sarkazm?
sokol8

Studia: jestem absolwentem biotechnologii

sokol8
Wysłany: 29.01.2009, 20:28:06

nie, to są gratulacje postawy od starszego kolegi po fachu...
pozdrawiam !
mikroos

Studia: Biotechnologia UM Poznań

mikroos
Wysłany: 29.01.2009, 23:29:28

Tylko widzisz, dla mnie tak naprawdę nie ma powodów, żeby dyskutować o tym z kolegami po fachu, którzy także o tym wiedzą. Tylko dlatego o tym nie wspominałem, bo i po co? Smile

Pozdrawiam również
morielf

morielf
Wysłany: 04.08.2009, 11:40:56

Witam,

jestem jednym z tych "zwykłych ludzi" (nie po fachu), których chcecie uświadomić. Ogólnie mój stosunek do GMO określiłbym jako lekko na "NIE". Być może z powodu niewiedzy, być może z powodu światopoglądu, ale to nieistotne.

To czego chciałbym się dowiedzieć, to jakie jest Wasze (naukowców/przyszłych naukowców) podejście do niektórych problemów. W związku z tym mam pytanie do poruszonej wcześniej kwestii.

Cytat:

Cytat:

1. modyfikowane rośliny a horyzontalny transfer genów ?

Wystarczy dohować przepisów wymagających oddzielania upraw GM od upraw tradycyjnych. Brak fizycznego kontaktu eliminuje ryzyko transferu.

W jaki sposób fizycznie oddziela się uprawy np kukurydzy?

Celowo zadaje to pytanie, ponieważ ten problem porusza jeden z filmów "anty-GMO", konkretnie ta część (http://www.youtube.com/watch?v=8h2jO-bcv1Y). Z uwagi na brak odpowiedniej wiedzy nie jestem w stanie tych informacji zweryfikować, więc proszę żebyście się do tego odnieśli.

Dla mnie, tak jak pewnie dla większości laików brzmi to logicznie:
1) Meksykański Instytut Ekogogii potwierdza skażenie kukurydzy
2) Babka pokazuje na przykładzie kwiatka jak niekontrolowane krzyżowanie może wpłynąć na roślinę
3) Uświadamia, że nasionka kukurydzy roznoszone są przez wiatr.

Babka nie wygląda na jakiegoś oszołoma i sprawia wrażenie, że wie o czym mówi, w związku z tym ja widzę tu realne zagrożenie.

Podejrzewam, że nauka ma jakiś prosty sposób na odgrodzenie upraw kukurydzy. Chciałbym się dowiedzieć konkretnie jaki. Dziękuję.
Asti

Asti
Wysłany: 01.06.2010, 10:07:18

Polecam wszystkim biotechnologom, zarówno studentom jak i absolwentom tego kierunku, żeby obejrzeli dokument, do którego link jest w poście wyżej.

Przytaczane są tam nie tylko wyniki badań, ale także bezpośrednie wywiady z naukowcami którzy zajmowali się GMO, a także z ludźmi którzy są przedstawicielami Monsanto lub zajmowali się forsowaniem przepisów dla wprowadzenia GMO w US. Chciałbym uzyskać rzeczową opinię (możliwie jak najbardziej obiektywną) na temat przedstawionego w całości tego dokumentu materiału ze strony osób zajmujących się tą dziedziną nauki.

Moim zdaniem debata na temat GMO jest bardzo ważna dla naszej przyszłości, nie można lekceważyć ani przeciwników, ani zwolenników.

Tu jest pierwsza część dokumentu (dla leniwych):
http://www.youtube.com/watch?v=ePhDyDbbO-M
Karolina2909

Karolina2909
Wysłany: 09.09.2010, 21:14:43

Bardzo proszę o wypełnienie anonimowej ankiety, która znajduje się pod linkiem: http://www.ankietka.pl/ankieta/46549/swiadomosc-spoleczenstwa-w-zakresie-gmo.html
z góry dziękuje za pomoc:)
mateusz27

mateusz27
Wysłany: 15.09.2011, 11:17:00

Ostatnio zauważyłem że debata o GMO zaczyna mieszać się z debatą o uczciwości i o praktykach podejmowanych przez firmę MONSANTO. Uważam, iż te dwie rożne rzeczy należy rozdzielić. Tak samo jak obecnie program Uwaga!, bardzo jednostronny z resztą, uświadamia ludzi jakie to GMO jest złe podając za przykład wpływ środka Roudup na środowisko i ludzi?! Tytuł reportażu GMO, ale mówi się o wpływie składnika Roudup'u na ludzi, glebę, środowisko. Zauważyć możemy jak ludziom mydli się oczy mówiąc o szkodliwości środka chemicznego którego używa się jako herbicydu do upraw czy to GMO czy nie GMO, mimo że z samą inżynieria genetyczną Roudup nie ma wiele wspólnego .

Zauważam tutaj nagonkę na całą inżynierie genetyczną, nie koniecznie czy badania prowadzone przez MONSANTO czy nie, właśnie w oparciu o praktyki jakich ta firma się dopuściła. Ludzie są przeciw organizmom transgenicznym bo jak mówią, "a co było z DDT...?", "a co było z Agent Orange?".

Podejmując polemikę o roślinach modyfikowanych genetycznie rozmawiajmy o inżynierii genetycznej, a nie o praktykach jakiejś firmy!

Fakt, MONSANTO jest tutaj liderem, który obecnie zajmuje się GMO, ludzie boja się zaufać GMO z powodu błędów jakie ta wcześniej chemiczna firma popełniła. Pamiętajmy jednak, że inżynieria genetyczna i organizmy transgeniczne to nie tylko produkt firmy MONSANTO.

Obejrzałem również film "Świat według MONSANTO" dostępny na YouTube, i jako zagorzały fan GMO sam obecnie mam wątpliwości, uważam, że sprawę należy zbadać dlatego też sam obecnie szukam informacji na temat produktów firmy MONSANTO i zagrożeń spowodowanych wprowadzeniem GMO na rynek.

Czy jest ktoś chętny do debaty, merytorycznej rzecz jasna?
Odpowiedz  Forum BioTechnolog.pl » Biotechnologia
Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Idź do strony Poprzedni  1, 2
Strona 2 z 2
Skocz do:  
Copyright © 2004-2007 BioTechnolog.pl. Powered by phpBB © phpBB Group.