Twój login
Twoje hasło

Gdzie studiujesz?
Komentarze studiów biotechnologicznych.
Skomentuj swoją biotechnologię ;o)

Triada katalityczna

WydrukujDo druku  !!! 
Odpowiedz  Forum BioTechnolog.pl » Potrzebuje pomocy!
Autor Wiadomość
Kasik

Kasik
Wysłany: 06.05.2005, 16:18:10

Mam wielką prośbe!!! Czy ktos mógłby wyjaśnić mi o co chodzi z triadą katalityczną np papainy?? jak ona działa...bo ja coś połapać się nie mogę
Filip

Studia: Biotechnologia UJ Kraków

Filip
Wysłany: 06.05.2005, 19:51:28

katalityczna triada to, nazywając inaczej, trzy reszty aminokwasowe które bezpośrednio lub pośrednio biorą udział w reakcji chemicznej z substratem - sa to niezbedne reszty aminokwasowe dla zajscia reakcji. znajduja sie w centrum katalitycznym enzymu.

W przypadku chymotrypsyny sa to reszty Asp, His i Ser - tworza katalityczna triade. His i Ser bezposrednio reaguja z wiazaniem peptydowaym a reszta Asp stabilizuje dodatnio naladowana forme histydynę z triady. wszystkie trzy sa niezbedne do przeprowadzenia reakcji. pozostale aminokwasy w bialku nie uczestnicza w reakcji - mozesz sobie wyobrazic ze tworza "rusztowanie" na ktorym w bardzo specyficznych miejscach (!) umocowane sa reszty aminokwasowe triady katalitycznej.

czy to ci cos wyjasnilo, czy tylko lalem wode Question Wink
Kasik

Kasik
Wysłany: 07.05.2005, 09:25:46

tak, mam nadzieję, że jak doczytam resztę, bardzij szczegółowe rzeczy to będzie ok Smile dzięki bardzo Very Happy
michal

michal
Wysłany: 07.05.2005, 10:58:19

papaina jest proteinaza cysteinowa - zamiast Ser jest Cys, poza tym mechanizm generalnie taki sam, jak w przypadku chymotrypsyny.
michal

michal
Wysłany: 07.05.2005, 15:16:09

Filip napisał:

wszystkie trzy sa niezbedne do przeprowadzenia reakcji. pozostale aminokwasy w bialku nie uczestnicza w reakcji - mozesz sobie wyobrazic ze tworza "rusztowanie" na ktorym w bardzo specyficznych miejscach (!) umocowane sa reszty aminokwasowe triady katalitycznej.

tutaj niestety nie moge sie zgodzic, bo jeszcze kilka aminokwasow (konkretnie ich grupy aminowe) bierze udzial w reakcji tworzac 'dziure oksyanionu' stabilizujaca tetraedryczny stan przejsciowy...
po dokladny mechanizm odsylam do Stryera albo googla, albo tu: http://www.actabp.pl/pdf/4_2004/861.pdf.

i poprawka do samego siebie: papaina ma Cys zamiast Ser i Asn zamiast Asp Smile
Filip

Studia: Biotechnologia UJ Kraków

Filip
Wysłany: 10.05.2005, 19:45:51

dzieki Michal za poprawke ! takie fajne porownanie mi sie zdalo a jednak mialo dziure wielkosci oksyanionu Wink
Odpowiedz  Forum BioTechnolog.pl » Potrzebuje pomocy!
Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)

Strona 1 z 1
Skocz do:  
Copyright © 2004-2007 BioTechnolog.pl. Powered by phpBB © phpBB Group.