wiecie cos może o specjalności biofizyka molekularna na Wydziale Fizyki UJ? Jest prowadzona przez 3 pierwsze lata z biofizyką z Wydziału Biotechnologii, później można się przerzucić na czysty biofiz lub robić dalej biofiz jako specjalność do magistra fizyki.
Interesuje mnie czego można się spodziewać na tych studiach? Rozumiem, że fizyka będzie ostro wałkowana, ale o ile będzie nadal to fizyka, a nie abstrakcyjna matematyka to może to przecierpię. A co z biologią? Właściwie to interesuje mnie bardziej medycyna, fizjologia i dietetyka niż biofizyka, ale w technikum elektronicznym nie miałem biologii (z podstawówki trochę pamiętam, ale wybiórczo, anatomię, komórki, ale bez pierdółek nago- i okrytonasiennych, pantofelków i mięczaków
Jak wygląda egzamin z fizyki na UJ na fizykę? Niby coś tam pamiętam, ale choć mogę rozwiązać obwód elektryczny metodą superpozycji i narysować charakterystyki tranzystora z zamkniętymi oczami, to kinetyki, termodynamiki... musiałbym sobie jeszcze poprzypominać
Sama biotechnologia odpada, ponieważ biotechnologów już jest niemało, a fizyka mimo wszystko należy do nauk ścisłych, więc pracodawcy nie będą grymasić, gdy zobaczą taki dyplom, zamiast informatyki - bardzo dobrze programuję w C/C++, animuję 3D (OpenGL), więc po fizyce spec. biofizmol mógłbym pracować równie dobrze jako programista gier komputerowych (fizyka, 3D), projektant modeli 3D różnych struktur molekularnych, symulacji procesów biofizycznych i biochemicznych itp.
Co o tym myślicie? Specjalizacja warta zainteresowania czy samobójstwo? O biofizyce znalazłem parę zdań i obok "ciekawa" zawsze znajduję "ultratrudna". Naprawdę jest aż tak ciężko?
Pozdr,
Adam