Twój login
Twoje hasło

Gdzie studiujesz?
Komentarze studiów biotechnologicznych.
Skomentuj swoją biotechnologię ;o)

fizyka spec. biofizyka molekularna na UJ :>

WydrukujDo druku  !!! 
Odpowiedz  Forum BioTechnolog.pl » Przed studiami biotechnologicznymi
Autor Wiadomość
nalfein

nalfein
Wysłany: 18.05.2005, 11:02:40

Witajcie,

wiecie cos może o specjalności biofizyka molekularna na Wydziale Fizyki UJ? Jest prowadzona przez 3 pierwsze lata z biofizyką z Wydziału Biotechnologii, później można się przerzucić na czysty biofiz lub robić dalej biofiz jako specjalność do magistra fizyki.

Interesuje mnie czego można się spodziewać na tych studiach? Rozumiem, że fizyka będzie ostro wałkowana, ale o ile będzie nadal to fizyka, a nie abstrakcyjna matematyka to może to przecierpię. A co z biologią? Właściwie to interesuje mnie bardziej medycyna, fizjologia i dietetyka niż biofizyka, ale w technikum elektronicznym nie miałem biologii (z podstawówki trochę pamiętam, ale wybiórczo, anatomię, komórki, ale bez pierdółek nago- i okrytonasiennych, pantofelków i mięczaków Razz) więc takowej bym nie zdał, dlatego próbuję tam, gdzie jest egzamin z matmy i/lub z fizyki.

Jak wygląda egzamin z fizyki na UJ na fizykę? Niby coś tam pamiętam, ale choć mogę rozwiązać obwód elektryczny metodą superpozycji i narysować charakterystyki tranzystora z zamkniętymi oczami, to kinetyki, termodynamiki... musiałbym sobie jeszcze poprzypominać Smile Choć w zasadzie nie ma zbyt wielu chętnych na fizykę na UJ (choć wszyscy ją chwalą, jako najlepsza po UW) - w zeszłym roku 0.93 os/miejsce Razz, ale teraz ta nowa specjalizacja może przyciągnąć tych, którzy nie dostaną się na Wydział Biotechnologii. Macie jakieś przykładowe arkusze zadań? Znalazłem tylko jeden na SMP z 1997 roku...

Sama biotechnologia odpada, ponieważ biotechnologów już jest niemało, a fizyka mimo wszystko należy do nauk ścisłych, więc pracodawcy nie będą grymasić, gdy zobaczą taki dyplom, zamiast informatyki - bardzo dobrze programuję w C/C++, animuję 3D (OpenGL), więc po fizyce spec. biofizmol mógłbym pracować równie dobrze jako programista gier komputerowych (fizyka, 3D), projektant modeli 3D różnych struktur molekularnych, symulacji procesów biofizycznych i biochemicznych itp.

Co o tym myślicie? Specjalizacja warta zainteresowania czy samobójstwo? O biofizyce znalazłem parę zdań i obok "ciekawa" zawsze znajduję "ultratrudna". Naprawdę jest aż tak ciężko?

Pozdr,
Adam
michal

michal
Wysłany: 18.05.2005, 13:15:18

jak dla mnie rewelacja... wydaje mi sie, ze brak zajec z biologii nie powinien byc problemem - biofizycy maja na i semestrze cos jakby powtorke - wyrownanie - podstawy biologii, czy jakos tak, z bardzo przyjemnym wykladowca... matematyki jednak maja sporo, fizyka zaczyna im sie dopiero na ii roku - prawda jest taka, ze bez algebry, analizy i statystyki fizyki sie nie ruszy. nie sadze, zeby bylo wielu desperatow chcacych studiowac fizyke zamiast biotechnologii. na biofizyke tez zbyt wielu chetnych nie ma (pomimo tego, ze kierunek moim zdaniem rewelacyjny...).
o okrytonasiennych i innych tasiemcach raczej nie bedziesz musial sie uczyc. ja jako student biotechnologii, nie mam na przyklad pojecia, gdzie mozna zaklasyfikowac jakiegos wyplawka, studenci biofizyki wiedza jeszcze mniej Wink.
dobrze kombinujesz z tymi komputerami i programowaniem. poza tym dobre studia ucza myslec, a niekoniecznie przygotowuja do zawodu - moim zdaniem wazniejsze jest na przyklad to, ze w tydzien jestem w stanie opanowac np. ksiazeczke o podstawach magnetycznego rezonansu jadrowego od tego, ze nie znam sie i nie potrafie np. robic zaplodnienia in vitro. myslenia znacznie trudniej sie nauczyc niz kilku manualnych czynnosci.
pozdrawiam - biotechnolog eksperymentator (mimo wszystko Smile )
nalfein

nalfein
Wysłany: 18.05.2005, 14:12:07

michal napisał:

jak dla mnie rewelacja... wydaje mi sie, ze brak zajec z biologii nie powinien byc problemem - biofizycy maja na i semestrze cos jakby powtorke - wyrownanie - podstawy biologii, czy jakos tak, z bardzo przyjemnym wykladowca...

A spotykałeś się z tymi "biofizykami" z Wydziału Fizyki? Na stronkach pisze, że mają zajęcia z Wydziałem Biotechnologii, tak jest naprawdę, na równych prawach i w tych samych warunkach, czy też inny psor, zawsze ostatni w kolejkach do materiałów itd.? Czy też różnica sprowadza się tylko do tytułu na dyplomie (to by mi odpowiadało). Bo fizyczni nie mają tego jakiegoś "testu na rozumienie tekstu nowoczesnej biologii" (ma ktoś takie coś dla przykładu?) i na fizykę jest się łatwiej dostać (dlaczego więc aż 120 miejsc? UJ po prostu ma dobrą kadrę na wydziale i nie chce by się obijała?)

Cytat:

matematyki jednak maja sporo, fizyka zaczyna im sie dopiero na ii roku - prawda jest taka, ze bez algebry, analizy i statystyki fizyki sie nie ruszy. nie sadze, zeby bylo wielu desperatow chcacych studiowac fizyke zamiast biotechnologii. na biofizyke tez zbyt wielu chetnych nie ma (pomimo tego, ze kierunek moim zdaniem rewelacyjny...).

W programie studiów biofizyki, który ściągnąłem ze stronki Wydz. Biotech. piszą, że "Podstawy fizyki" (na ile to podstawy to ja jestem ciekaw Razz) są już od pierwszego semestru Razz

A jak wygląda sprawa egzaminu z fizyki? Ma ktoś jakiś przykładowy na fizykę, nie na SMP ani biotech? A może są to takie same testy, tylko inny limit punktów? W końcu gdy 0.93 osoby na miejsce to nikt nie powinien ich nawet sprawdzać Razz

Cytat:

o okrytonasiennych i innych tasiemcach raczej nie bedziesz musial sie uczyc. ja jako student biotechnologii, nie mam na przyklad pojecia, gdzie mozna zaklasyfikowac jakiegos wyplawka, studenci biofizyki wiedza jeszcze mniej Wink.

No to tak jak ma być Smile Fajnie. W razie potrzeby każdy sobie doczyta.

Cytat:

moim zdaniem wazniejsze jest na przyklad to, ze w tydzien jestem w stanie opanowac np. ksiazeczke o podstawach magnetycznego rezonansu jadrowego od tego, ze nie znam sie i nie potrafie np. robic zaplodnienia in vitro.

Dokładnie. Ten kierunek kusi mnie dlatego, że teoretycznie jestem i po części fizykiem/matematykiem, i biologiem molekularnym/biochemikiem (a w praktyce w każdej z tych dziedzin mam braki Smile), czyli mogę zacząć pracować i rozwijać się w każdym z tych kierunków praktycznie bezboleśnie, o ile uczelnia da mi solidne do tego podstawy.
untermen

untermen
Wysłany: 05.06.2008, 08:51:45

studjujesz tam. to opisz prosze kierunek ew. gdzie po tym do pracy.nara.
Odpowiedz  Forum BioTechnolog.pl » Przed studiami biotechnologicznymi
Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)

Strona 1 z 1
Skocz do:  
Copyright © 2004-2007 BioTechnolog.pl. Powered by phpBB © phpBB Group.