Twój login
Twoje hasło

Gdzie studiujesz?
Komentarze studiów biotechnologicznych.
Skomentuj swoją biotechnologię ;o)

Rola i działalność koła naukowego

WydrukujDo druku  !!! 
Odpowiedz  Forum BioTechnolog.pl » Studia i dalsza edukacja
Autor Wiadomość
Olik

Studia: jestem absolwentem biotechnologii

Olik
Wysłany: 23.05.2005, 12:52:36

Kto z was działa w kole naukowym na Waszej uczelni?
Czy koło naukowe funkcjonuje rzeczywiście, czy tylko na papierkach?
Czym się zajmuje wasze koło?
ecology

ecology
Wysłany: 23.05.2005, 13:00:00

Jesteś z Krakowa, jeżeli jeszcze z UJ to rozumiem Twoje pytanie Laughing
Ale niezłe wycieczki sobie organizują, przynajmniej w kole na Ingardena, nie wiem jak jest na biotechnologii (pewnie podobnie) Smile
Olik

Olik
Wysłany: 23.05.2005, 13:11:52

Pytanie nie miało być takie... hmmm... z wyrzutami.

Obserwuję tylko jak działają koła na Akademiach Medycznych i innych CM UJach i dziwię się, bo nie widzę czegoś takiego na swoim podwórku. Ale może po prostu nie widzę, a nie brakuje tego. Stąd pytanie Smile

A wycieczki - nie powiem, fajne (ci z Ingardena) o wycieczkach tego typu na biotechu to nie słyszałam (poza Mszaną)
Marcin
Moderator
Moderator

Studia: Biotechnologia UMCS Lublin

Marcin
Wysłany: 23.05.2005, 14:19:47

kolo naukowe biotechnologow na umcs - ktorego jestem czlonkiem - dziala kiepsko, "cos" tam "ktos" robi, ale nie wiadomo co z tego wyniknie, kolo dziala od kliku lat, ale pochwalic nie ma sie czym, ja dolaczylem do kola w tym roku, czyli na trzecim, nawet zrobilem strona www, tj. czesc techniczna, design, no ale trzeba wpisac tresci - tj. historia kola, dzialalnosc, statut itd... no ale nie ma juz kto to zrobic, pwenie nie ma tez zadnej porzadnej listy czlonkow ;o)
kolo dziala bardzo slabo, praktycznie wcale ;( trudno jest colokwiek zalatwic, czy sie zgrac i cos umowic, ustalic, a jak juz to wielkie szanse ze to co sie ustali nie zostanie wykonane...

oczywiescie nie uwazam siebie - jako czlonka - jako niewinnego calej sytuacji - wystarczy pewnie ze 5 osob chetnych do pracy, aby kolo porzadnie rozpoczelo swoja dzialalnosc, a dalej juz efektem kuli sniegowej.. no ale u nas trudno o te 5 ososb nawet... ja tam sie "realizuje" w inny sposob ;p

a i poskarze sie, ze tydzien temu przygotowalem prezentacje o gmo na "dni przyrodnika" naszego wydzialu, jak i kolega tez swoja, wiedzorem przeddzien prezentacji otrzymalem sms od samorzadu - organizatow dni przyrodnika - w ktorej sali to dokladnie ma byc, o ktorje godziny - czyli o to o co prosilem ;) nic w tym dziwnego na razie, ale juz gdy przyszlismy "pod sale" gdzie mialismy wyglaszac swoje referaty to zastalismy zamkniete drzwi, a ze bylo to w innym budnku niz glowny wydzial to nikt nic nie wiedzial, ze to jakis dni przyrodnika maja byc, i sie wrocilismy z kilkoma osobami - chetnymi do posluchania - ogolnie to zero organizacji... :/ a i na drugi dzien - do kartki o tym ze moja i kolego prezentacja jest organizowana w tym i tamtym terminie ktos - pewnie z samarzadu - dopisal "odwolane" - fajnie ze nam poweidzieli... dzien po... organizatorzy nie pokwapili sie wyjasnic sprawy, tak jakby sie nic nie stalo...

wracajac do kola, to jak ktos mysli ze w lublinie na biotechnologii znajdzie kolo naukowe biotechnologow to sie grubo myli, bedzie musial je budowac sam, i wczesniej rozgonic nas (chociaz ja oporow bardzo chenie nie bede stawial ;) towarzystwo co udaje ze cos robi ;)

ogolnie to szkoda ;( plakac sie chce piszac tego posta...

w tej chwili robiony jest taki projekt: pobranie bakterii ze zbiornika z chemikalniami wydzialu chemii (tam gdzie to wszystko zlatuje), i oznaczenia - sprobowanie zobaczyc co to za bakterie tam zyja, podobno 27 szczepow wyroslo...
projekt calkiem ciekawy...

a i znalazlem plusa, jezeli jest ktos chetny do pracy, na prawde chce cos zrobic, to w kole naszym bedzie mial mozliwosc wykazania sie - tj. bedzie mogl np. te bakterie sobie badac, robic co zechce, wymyslec i realizowac swoj projekt, bo jakiejs tam konkurencji w kole nie ma, nowi czlonkowie sa przyjmowani - tylko nic z tego nei wynika - to tak mi sie przypomnialo, gdyz w gdzies mi sie obilo o.. oczy ze w niektrych kolach to jest dyskryminacja mlodszych rocznikow, odrzucanie ich zdania... u nas tego nie ma bo nikomu sie nie chce ;) mozesz sobie dzialac w cieniu, na konto kola... na swoje - czyli aby kolo bylo utozsamiane z toba - to jak wspomnialem, muszisz zrobic rewolucje, ktora chenie popre.. swierza krew by sie przydala, bo sie robi jak w polityce ;D

najlepiej na poczatek brac przyklad z dobrze prosperujacych kol w polsce, tylko trzeba chciec, nawozac kontakt z tymi lepszymi kolami, zobaczyc jak to u nich dziala, poprosic o pomoc starych kolowych wyjadaczy, moze cos z tego biedzie...

brak takiej dzialalnosci - kol, i innej poza studenckiej, naukowej - to wg mnie duuzy minus naszego kierunku...
zapewne w polsce znajda sie kola, ktore robia jeszcze mniej, ale wydaje mi sie z u nas - jako biotech na uniwerku, to powinno byc na jakims poziomie...
ZX

ZX
Wysłany: 23.05.2005, 15:01:52

Na UWr kolo biotechnologów "Przybysz" działa prężnie przy minimalnych środkach z uniwerku. Prowadzimy liczne akcje edukacyjne i szefujemy w tym roku ASSB.

http://www.ibmb.uni.wroc.pl/kolo/
Filip

Studia: Biotechnologia UJ Kraków

Filip
Wysłany: 24.05.2005, 00:37:52

Olik skoro jestes z biotechu na UJ to chyba wiesz ze kolo Mygen nie dziala tylko w papierkach! co tydzien sa spotkania z naukowcami. jedyne na co mozna narzekac to malo osob,na spotkaniach bo wiekszosc woli isc i pic herbate na kanapie, albo (juz lepiej) zlopac piwsko.

Poza tym dwa razy do rokujest wyjazd do mszany dolnej.
Dodatkowo bierzemy udzial w organizacji dni otwartych na wydziale biotechnologii i dni nauki w krakowie.
to wlasnie robi kolo Mygen. Smile

do ZX : robi wrazenie wasza dzialalnosc, zwlaszcza ten projekt dotyczacy fitoremediacji.
czy macie czesto organizowane spotkania?
ZX

ZX
Wysłany: 24.05.2005, 12:08:27

Filip napisał:

do ZX : robi wrazenie wasza dzialalnosc, zwlaszcza ten projekt dotyczacy fitoremediacji.
czy macie czesto organizowane spotkania?

Nasza stronka jest czesto aktulizowana (co do spotkan) ale jak masz jakies pytania lub chcesz nawiazac wspolprace pisz na jeden z maili kola a napewno opiszemy
Olik

Olik
Wysłany: 01.06.2005, 05:16:21

Mi wydaje się właśnie, że coś jest nie tak, skoro jeden członek nie wie o jakimś głównym projekcie koła... TO właśnie jest niefajne, że projekty są na terenie koła nienagłaśniane i niepromowane... Może się mylę, ale wydaje mi się, że np. jedno spotkanie w miesiącu moznaby było przeznaczyć na raporty na temat tego jak komu idzie i co się mu udaje...
Sama byłabym bardzo ciekawa.
Marcin
Moderator
Moderator

Studia: Biotechnologia UMCS Lublin

Marcin
Wysłany: 01.06.2005, 08:05:12

alez ja doskonale wiem o projekcie naszego kola naukoweko - w koncu dwa dni temu robilem nawet fotki tych bakterii do naszej dokumentacji, moze troche za bardzo pokazalem nasze kolo w zlym swietle, ale wydaje mi sie jak na uniwerek gdzie biotechnologia zostala wprowadzona jako pierwsza w Polsce (wraz z kilkoma innymi uczelniami) nasze traducje sa bardzo skromne, wlasciwie to ten projekt jest pierwszym od kilku lat, wczesniej dzialalo wirtualnie,
oczywisce wiecej robimy niz uczelnie 'nizsze ranga' gdzie sie nie robi nic - mam nadzieje ze takie sa Wink ale wg mnie zdecydoawnie jest to za malo, najgorszy wlasnie ten wszechobecny 'brak czasu', chyba dopiero po 5 roku bedzie czas na to...

podsumowujac, aby nie bylo, kolo dziala, jest fajny projekt, ihmo za bardzo sie to ociaga,
jak kolega wspomnial - zgadza sie, dzialalnosc kola jest b.slabo 'rozreklamowana', mamy takze trudnosci ze zorganizowaniem naszych zebran, ja sie przyznam ze chyba na dwoch ostatnich nie bylem, ze wzgledu na pokrycie terminu z poprawkami z biologii molekularnej Wink
Filip

Filip
Wysłany: 01.06.2005, 15:47:13

DO ZX:
tak, widzialem ze jest aktualna. nie mam zadnych pomyslow na wspolprace teraz. jak co to napisze, dzieki.

Do ecology: nie nie sa organizowane takie wycieczki. mamy co tydzien spotkania. dwa razyw roku wyjazd integracyjno-naukowy.

Jak juz pisalem Olik, kolo Mygen nie dzial na papierze :)zapraszam na spotkanie w ten piatek (03.06.2005) w sali D107. ogloszenia wisza na wydziale
Olik

Olik
Wysłany: 01.06.2005, 17:43:10

Tia... apoptotyczne cośtam... W sumie bardzo ciekawie się to zapowiada, szkoda, że na stronie o tym ni ch...a Sad A może to po prostu ja jestem uzależniona od netu.

Ha! Wyśledziłam dzisiaj, że zapisałeś się, Filipie, na kurs odnośnie Agrobacterium tumefaciens :)To Ty, prawda? Chyba chciałabym się na ten kurs wybrać, myślisz, że jest sens na II roku?
Olik

Olik
Wysłany: 01.06.2005, 18:15:09

Aj, jak zawsze radosne warunki wpisowe nie pozwalają :/ Chyba do końca życia będę łazić na kursy z biologii :/
Albo na żadne. Bu.
Filip

Filip
Wysłany: 01.06.2005, 21:20:56

hmmm to chyba nie ja (nie przepadam za roslinkami, owle biochemie) sie zapisalem na ten kurs. za to jeste na kursie o peptydowych bibliotekach fagowych - 10 h seminariow i 20 h laborek, moim zdaniem ciekawy kurs, sa wolne miejsca a zapisy na liscie wywieszonej na tablicy przed sekretariatem.

co do Mygenowego spotkania totytul brzmi
a p o p t o t y c z n e g r u z o w i s k o
c z y l i o r o z p o z n a n i u i f a g o c y t o z i e
k o m o r e k a p o p t o t y c z n y c h

masz racje, szkoda ze tego w necie nie ma, ale w biotechnologu tego nie dawalem a strona kola naukowego jest calkowicie nieaktualna :-/ - totalna zapaść.
michal

michal
Wysłany: 01.06.2005, 21:36:05

Nie bierz kursow na 4 semestrze, bo roboty sporo jest (przynajmniej za moich czasow bylo, Wam moze jakos II pracownie fizyczna zreformuja, wtedy bedziecie mieli lzej, zreszta biochemie tez chyba inna bedziecie miec...). Ktos ode mnie z roku bral chyba jakies kursy o apoptozie, ale podobno ciezko sie polapac bez biologii komorki. Zreszta bez skonczonej przynajmniej biochemii, na wiekszosci kursow moze byc Ci bardzo trudno polapac sie, o co chodzi...
Odpowiedz  Forum BioTechnolog.pl » Studia i dalsza edukacja
Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)

Strona 1 z 1
Skocz do:  
Copyright © 2004-2007 BioTechnolog.pl. Powered by phpBB © phpBB Group.