izolacja DNA z tkanki gotowanej

Odpowiedz  Forum BioTechnolog.pl » Laboratorium
Autor Wiadomość
ovisaries
Posty: 14
Wysłany: 02.10.2008, 21:26:29
Hejka,
czy ktoś z Was izolował DNA z tkanki gotowanej (nie surowej?) Otóż na pewno jest to możliwe bo przecież nawet z wędlin izoluje sie DNA. Tylko teraz pytanie: czy są do tego specjalne kity czy może ktoś ma jakieś cenne doświadczenia z tej dziedziny i chce się podzielić Smile pozdraiwm serdecznie i ratujcie Smile

mikroos
Posty: 1028
Wysłany: 02.10.2008, 22:52:23
A może warto by spróbować zrobić to zwykłym kitem? Skład chemiczny tkanki właściwie się przecież nie zmienia, w zasadzie największa zmiana to denaturacja białek. Odczynniki do pojedynczej izolacji też nie kosztują aż tyle, żeby nie było warto spróbować Wink Pozdrawiam

ovisaries
Posty: 14
Wysłany: 03.10.2008, 11:12:01
Oczywiście na początek sprobuję zwykłym kitem do tkanki surowej. Taki posiadam "na stanie" w laboratorium. Zapytałam bo moze ktos zna jakies "tajniki" typu :potrzymać dłużej w buforze lizującym itp.?

micropoint
Posty: 126
Wysłany: 03.10.2008, 12:55:19
Myślę że na początek można spróbować według standardowego protokołu nie zmieniając nic. Może to wystarczy. Jeśli nie możesz potraktować tkankę w sposób bardziej brutalny. Tylko co z DNA? Na pewno będzie podegradowane (mam na myśli degradacje typu pękniecia DNA co np. kilka kb a nie degradacja do nukleotydów). Jeśli będziesz chciała robić analizę globalną genomu to może być ciężko. Jeśli tylko chcesz namnożyć określony gen/geny powinno być ok.

ovisaries
Posty: 14
Wysłany: 04.10.2008, 18:46:32
Zamierzam izolowac DNA z tkanki gotowanej do standardowego PCRu a potem analiza polimorfizmu w określonym genie. Też mysle ze powinno byc okej. Zabieram sie za to od poniedziałku. Dziekuje za zainteresowanie. Smile

Strona 1 z 1