Twój login
Twoje hasło

Gdzie studiujesz?
Komentarze studiów biotechnologicznych.
Skomentuj swoją biotechnologię ;o)

Bioinformatyka w Polsce?

WydrukujDo druku  !!! 
Odpowiedz  Forum BioTechnolog.pl » 'Przedstaw się' i Pogaduszki
Autor Wiadomość
marqu

marqu
Wysłany: 16.10.2008, 11:13:54

Witam, a pochwale się że całkiem niedawno złożyłem w mojej szkółce prace dyplomową
i czekam na obronę. Szkoła czysto informatycznej, niemniej temat mocno zahaczał o bioinformatykę. Szczerze coraz bardziej zastanawiam się czy się nie przebranżowić i zupełnie nie wejść w bioinformatykę. Fakt wymaga to innego podejścia do programowania, niemniej mnie to kręcić Smile) I tak chciałem się was zapytać jak wygląda sytuacja na rynku. Oczywiście wiem że zbyt wielu firm bioinformatycznych w Polsce nie ma i jest to bardzo wąski rynek. Osobiście mam wrażenie że w zarodku w porównaniu z USA czy Europą. Te firmy które są w Polsce mam wrażenie że podparte są sporym kapitałem, tak jak ma to miejsce w Europie. Ponoć praktyka pokazuje że w USA zdecydowanie lepiej radzą sobie na tym rynku małe i średnie przedsiębiorstwa. Co sugeruje że może warto było by wejść w temat. Tylko jak zwykle w takich przypadkach problemem są zlecenia dla kogoś kto chciałby wejść do branży z poza środowisk branż farmaceutycznych itp. Z jednego źródła słyszałem (wydaje mi się że dość wiarygodnego) ,że tak naprawdę jest problem z wydolnością na rynku, bo jest większe zapotrzebowanie niż zdolności rynku. Więc pytanie do was jak to jest w tym temacie, gdyby chcieć się zabrać za to komercyjnie, i tworzyć oprogramowanie do obróbki wyników itp. pod konkretne zamówienia, jak faktycznie jest z tym rynkiem i czy ciężko znaleźć zlecenie?
starzyk

starzyk
Wysłany: 08.10.2009, 07:38:10

Jestem profesorem na Ohio University i od dwoch lat zupelnie bezinteresownie (bez wynagrodzenia) prowadze kilku doktorantow na Politechnice Slaskiej na kierunku Informatyka. Profesorem w Stanach jestem juz od 18 lat, ale po to by moc formalnie prowadzic takich studentow zrobilem niedawno habilitacje na PS. Obecnie jestem na urlopie naukowym w Singaporze, gdzie staram sie nawiazac kontakty dla polskich naukowcow i studentow w kierunkach informatycznych.

Ostatnio nawiazalem kontakt z dyrektorem Instytutu Bioinformatyki z nowoczesnym programem badawczym, doskonalymi laboratoriami i mozliwosciami finansowania prac badawczych Polskich doktorantow. Sa takie mozliwosci dla doktorantow ktorzy wieksza czesc prac badawczych robiliby w Singaporze, natomiast wszystkie wymagania formalne zaliczaliby w Polsce. Forma wspolpracy naukowej jest do ustalenia. Np. badacze z Instytutu Bioinformatyki w Singaporze mogliby wystepowac w charakterze wspol-promotorow (co-promotors) prac doktorskich. Poziom badan jest gwarantowany, a obietnica jest ze studenci mieliby dostatecznie duzo publikowalnych wynikow do co najmniej dwoch publikacji naukowych.

W czasie stazu naukowego w Singaporze studenci otrzymaja stypendia w wysokosci 2,500 S$/miesiąc co w zupelnosci wystarcza na pokrycie kosztow utrzymania. Dodatkowo Instytut pokrywa ubezpiczenie medyczne, oraz koszty podrozy i zagospodarowania.

Dodatkowo istnieja szanse na staze podktorskie na okres do 3 lat z uposazeniem S$4000-S$5000/mies, pomoc w oplatach za mieszkanie, ubezpiczenie medyczne, oraz koszty podrozy i zagospodarowania.

Dla profesorow ktorych doktoranci uczestniczyliby w pracy badawczej w Instytucie Bioinformatyki w Singaporze, Instytut przewiduje pewne srodki na pokrycie kosztow podrozy, zapewnia akwaterowanie i perdiem na krotkie pobyty (do 3 mies.) w Singaporze.

Osoby zainteresowane prosze o kontakt. Dla wygody mozemy porozmawiac przez skype moj adres jest starzyk.janusz

Janusz Starzyk
Odpowiedz  Forum BioTechnolog.pl » 'Przedstaw się' i Pogaduszki
Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)

Strona 1 z 1
Skocz do:  
Copyright © 2004-2007 BioTechnolog.pl. Powered by phpBB © phpBB Group.