Twój login
Twoje hasło

Gdzie studiujesz?
Komentarze studiów biotechnologicznych.
Skomentuj swoją biotechnologię ;o)

biologia na ... biotechnologii - UJ

WydrukujDo druku  !!! 
Odpowiedz  Forum BioTechnolog.pl » Przed studiami biotechnologicznymi
Autor Wiadomość
tygrysek91

tygrysek91
Wysłany: 02.11.2008, 16:41:44

Witam. Jestem w drugiej klasie o profilu matematyczno-chemicznym + rozszerzona fizyka. Chciałbym studiować biotechnologię na UJ'cie i stąd moje pytanie. Nie mam rozszerzonej biologii ani nie planuje się jej uczyć ani zdawać na maturze (bede zdawać chemie, fizyke rozszerzone oba). Jak wygląda biologia na biotechnologii? Bardzo jest ... "rozszerzona"? A konkretnie jakie 'działy' , bo chyba zoologii i botaniki nie ma Wink Bardzo prosiłbym o odpowiedź Wink

Pozdrawiam
michal

michal
Wysłany: 03.11.2008, 21:03:50

nie jest rozszerzona. praktycznie zadna wiedza wstepna nie jest wymagana, chociaz moze byc odrobine latwiej na I roku, jak bedziesz miec jakies podstawy z genetyki i biologii komorki. potem na studiach byly jeszcze elementy immunologii i mkrobiologii. poza tym to z tych studiow mozna wyciagnac fajne rzeczy, jesli ktos interesuje sie chemia i fizyka, polecam nie zaniedbywac ich w liceum ani na studiach; ja nie zaniedbywalem i dzieki temu teraz, na doktoracie, zamiast przelewac bakterie, siedze sobie przy komputerze z kawka i mierze probki, ktore inni w pocie czola produkuja...
Olik

Studia: jestem absolwentem biotechnologii

Olik
Wysłany: 08.11.2008, 12:04:00

Bingo. Poza tym gdy człowiek się zaniedbuje, to przychodzi koniec studiów i poczucie niespełnienia Wink

Dużo naszym studiom brakuje do ideału, mimo tego są naprawdę fajne... Warto tylko od początku narzucić sobie dyscyplinę i nie starać się prześlizgiwać po powierzchni zjawisk.

Ja wręcz uważam, że ludzie po mat-fizach czy infach mają znacznie lepszy background.
tygrysek91

tygrysek91
Wysłany: 08.11.2008, 14:01:05

dziękuję za odpowiedzi. co po studiach? słyszałem, że strasznie ciężko jest o pracę (czyt. dobrze płatną pracę) tutaj, w Polsce. Czy to prawda? Bo nie chce mi się emigrować z naszego kraju Smile Dobrze mi tu Smile
valparen

Studia: Biotechnologia UG-AMG Gdańsk

valparen
Wysłany: 08.11.2008, 14:37:44

>Czy to prawda?

tak :]

zawsze możesz startować z własnym biznesem, z tego co wiem na UJcie współpraca z uczelnią w tym zakresie wygląda dobrze. Przykład: http://biospekt.pl/index.html

pozdrawiam,
Olik

Studia: jestem absolwentem biotechnologii

Olik
Wysłany: 09.11.2008, 10:11:43

Biotechnologia UJ nie przygotowuje sensownie do niczego poza pracą naukową. Tutaj bardzo rozwiniesz się językowo, intelektualnie o ile się postarasz, natomiast to jest bardziej "kuźnia talentów" naukowych niż bioTechnologia - mi z tym osobiście bardzo dobrze, żałuję, ze przez komisje akredytacyjne i insze durne wymagania muszę robić jakieś irracjonalne kursy - no ale cóż, życie, wkrótce się to kończy i będę mieć święty spokój Wink.

Jeszcze raz podkreślam - UJ w tej kwestii to przechowalnia dla przyszłych naukowców - nic poza tym.
Odpowiedz  Forum BioTechnolog.pl » Przed studiami biotechnologicznymi
Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)

Strona 1 z 1
Skocz do:  
Copyright © 2004-2007 BioTechnolog.pl. Powered by phpBB © phpBB Group.