| Autor |
Wiadomość |
|
didny
Dołączył: 25 Lis 2008 Posty: 7 Skąd: Bytom Studia: Biotechnologia UJ Kraków
|
Wysłany: 25.11.2008, 21:03:00
Witam,
Jestem uczniem 3 klasy o profilu biol-chem i zastanawiam się nad studiami biotechnologicznymi. Jednak mam dylemat co do uczelni. Moim priorytetem jest UJ, jednak potrzebna mi alternatywa, jeżeli moje zamiary byłyby ponad moje siły. Insteresuje mnie najbardziej biotechnologia związana z mikrobiologią i genetyką. Które uczelnie mi polecacie? Jak jest z progami na róznych uczelniach? Gdzie warto..? Tyle pytań
Pozdrawiam
Didny
|
kasia_z
Dołączył: 10 Paź 2005 Posty: 14 Studia: Biotechnologia PG Gdańsk
|
Wysłany: 25.11.2008, 21:47:11
Hej!!!
Może i PG Ci nie odpowiada, bo jest daleko od UJ, to napisze jak to wygląda u nas:D
Ogólnie na początku musisz się "przemęczyć", pewnie jak wszędzie, przez matme fize wszelakiego rodzaju chemie i inzynierie chemiczna. POtem sa mikro i inżynierie genetyczne.
Specjalizacje są trzy od 4 roku:
-biotechnologia i analiza żywności
-biotecvhnologia leków
-biotechnologia molekularna
i na tej ostatnoej najwięcej jest genetyki i inżynierii. Zagadnień, które cię interesują. Dyplomy głownie w katedrze Mikrobiologii i pokrewnych..
Dla zainteresowanych poleca ogólnie biotech, warto przemęczyc się 3 lata by robić co sie lubi 
|
valparen
Dołączył: 26 Lip 2005 Posty: 346 Skąd: elbląg Studia: Biotechnologia UG-AMG Gdańsk
|
Wysłany: 25.11.2008, 23:25:29
>Dla zainteresowanych poleca ogólnie biotech, warto przemęczyc się 3 lata by robić co sie lubi
yyy... tylko po co, jeśli można szybciej, bez babrania się w różnych chemiach, fizykach, maszynoznawstwach i inżynieriach?
Patrz pod kątem zainteresowań i przydatności - pod jakim kątem chcesz się zajmować genetyką/mikrobiologią? Genetyka człowieka? inne zwierzaki? rośliny? mikro - tu też jest w czym wybierać
|
Matt
Dołączył: 16 Lip 2007 Posty: 139 Skąd: Biała Podl. Studia: Biotechnologia UMCS Lublin
|
Wysłany: 25.11.2008, 23:46:43
Osobiście polecam UMCS - jest w polskiej czołówce jeśli chodzi o btch. Ponadto nie jest się tak ciężko dostać jak na UJ. Lublin ma fajny (według mnie przynajmniej) klimat i miło się tu studiuje.
Pozdrawiam. 
|
Zegar
Dołączył: 20 Sty 2007 Posty: 30 Skąd: Kraków Studia: Biotechnologia UJ Kraków
|
Wysłany: 26.11.2008, 00:17:40
No i oczywiście każdy swoje chwali
Ja Ci nic nie polece, bo sam nie mam porównania, nigdzie poza UJ nie studiuję, ale jeśli chcesz pogadać o tym jak to jest u nas, to wal śmiało na gg 8840203 - zapraszam.
|
kasia_z
|
Wysłany: 26.11.2008, 08:52:32
Cytat:
yyy... tylko po co, jeśli można szybciej, bez babrania się w różnych chemiach, fizykach, maszynoznawstwach i inżynieriach?
a inzynierii z panią BOŻENNĄ to może nie miałeś na UG-AMG u nas na PG????
zreszta wczęsniej w kołach zainteresowań juz możesz działac lu b iśc do jakiegoś konkretnego pracownika naukowego i poprosić by Cie juz pokierował.
Ja tam, przyznaje się, nie lubie mikro, i robie dyplom, jak najdalej (głupio, bo jestem na BT a nie lubie tego -pracy w lab) 
|
didny
|
Wysłany: 26.11.2008, 17:47:43
witam,
chodzi mi właśnie o coś pomiedzy genenetyką i mikrobiologią. Wielu polecało mi AGH, ale tam jest za duzo maty jak dla mnie
nie wiem, jeszcze poczytam o tym wszystkim o czym tu piszecie, ale tak z ręką na sercu, czy podoba wam się tam gdzie poszliście? Bo np zdaje mi się, że połączenie tego co się robi z tym co się lubi, a do tego jeszcze miła atmosfera to jest chyba najlepsze, nie:)?
Pozdrawiam
|
paulinek
Dołączył: 15 Lip 2008 Posty: 11 Skąd: Kraków Studia: Biotechnologia AR Kraków
|
Wysłany: 26.11.2008, 18:45:06
jak to agh? a co ty tam masz z genetyką?
ja jestem na I roku na ur w krakowie i jest bosko jak na razie ;] wszyscy najfajniejsi poszli do nas ;p
|
Zegar
|
Wysłany: 26.11.2008, 18:48:13
Tak mi się bardzo podoba, szczegolnie ze na biotech na uj, poza kilkoma obowiazkowymi przedmiotami praktycznie sami ustalamy program studiow wybierajac przedmioty z tych, oferowanych przez nasz wydzial (biochemii, biofizyki i biotechnologii), oraz wydzialy chemii biologii itp.
Jeśli interesuje Cie coś pomiędzy gentyką mikrobiologią, to nie patrz na agh, to uczelnia techniczna. Nie ma tam kierunków z zakresu life science. Jeśli myślisz o inzynierii biomedycznej na agh, to musisz pamietac ze sa to studia przygotowujace Cie do pracy przy produkcji urzadzen technicznych zwiazanych z biomed. Tak wiec po takich, bardzo zreszta ciekawych studiach, bedziesz mogl sie zajac produkcja aparatury medycznej, aparatury naukowej itp, ale na pewno nie life science.
|
valparen
Dołączył: 26 Lip 2005 Posty: 346 Skąd: elbląg Studia: Biotechnologia UG-AMG Gdańsk
|
Wysłany: 26.11.2008, 19:14:39
>a inzynierii z panią BOŻENNĄ to może nie miałeś na UG-AMG u nas na PG????
no nie miałem - inżynieria czeka mnie za kilka miesięcy ;p z resztą nie wiadomo, czy z przesławną panią B... krążą ploty, że już nie będziemy mieli tego przedmiotu na PG
w każdym razie od początku studiów jest jako-tako biotechnologiczne, z nastawieniem na life science - z resztą do niczego innego nas nie przygotowują, jak do pracy badawczej właśnie.
>iśc do jakiegoś konkretnego pracownika naukowego i poprosić by Cie juz pokierował.
oczywiście
co do mojej uczelni, to trudno jest na pierwszym roku - potem już z górki (sporo wolnego czasu). Podobnie jak na UJ mamy system fakultetów - na każdym roku są ze 3 do wyboru, nie wszystkie równie fajne ;p
|
kasia_z
|
Wysłany: 26.11.2008, 20:12:36
no to jak nie bedziesz miec inzynierii z pani B. ti minie cię najciekawsze na studiach
Żartuje oczywiscie i w takim razie zadroszcze
|
didny
|
Wysłany: 27.11.2008, 12:23:25
no właśnie inżynieria biomedyczna to mnie nie interesuje:) wolę się trzymać z daleka od medycyny
Przekonywano mnie do AGH, bo po jednych studiach od razu mozna dostać inż. przed nazwiskiem
A mam jeszcze takie pytanie - UR w Krakowie nie ma nic wspolnego z UJ? Bo sie zgubiłem:)
Pozdrawiam:)
|
kasia_z
|
Wysłany: 27.11.2008, 13:15:23
a kto tu mówi o inżynierii biomedycznej??
Inżynieria biochemiczna i procesowa to taki przedmiot na studiach 
|
Zegar
|
Wysłany: 27.11.2008, 17:36:00
UR w krakowie nie ma nic wspolnego z UJ, to dwie osobne uczelnie. Bycmoze nie kojazysz bo doniedawna Uniwersytet Rolniczy nosił tytuł Akademii Rolniczej, od roku sa Uniwersytetem.
|
paulinek
Dołączył: 15 Lip 2008 Posty: 11 Skąd: Kraków Studia: Biotechnologia AR Kraków
|
Wysłany: 27.11.2008, 17:37:06
my po biotechnologii tę mamy tytuł inż. mgr. ;p
|