| Autor |
Wiadomość |
|
Uczennica
|
Wysłany: 02.12.2008, 16:22:26
Witam.
Jestem uczennicą gim.3o w Łodzi i chciałabym prosić użytkowników tego forum o pomoc. Na SZOKA (szkolny ośroedk kariery)przygotowuje wraz z moją ekipą referat o Biotechnologii. Chciałabym wiec zapytać się o kilka szczegółów, których na stronach internetowych znaleść nie moge.
Mianowicie:
Ile wynosi wynagrodzenie Biotechnologa?
Gdzie są najlepsze studia pod ten kierunek? (jeśli jest tu ktoś z Łodzi gdzie ja również mieszkam to prosze o podanie wydziału w Łodzi bo to byłoby mi najbardziej potrzebne)
Byłabym bardzo widzęczna za pomoc i to w tempie natychmiastowym ponieważ mamy zamiar jechać na Politechnikę w czwartek (jeśli dostarcze referat jutro)i nie będzie mnie na niemieckim  .
Pozdrawiam gorąco
Maryna
|
valparen
Dołączył: 26 Lip 2005 Posty: 342 Skąd: elbląg Studia: Biotechnologia UG-AMG Gdańsk
|
Wysłany: 02.12.2008, 18:11:37
>Ile wynosi wynagrodzenie Biotechnologa?
coś koło 1200 na doktoracie
http://www.biotechnolog.pl/forum/temat-598-0.htm
>Gdzie są najlepsze studia pod ten kierunek?
zależy czego chcesz się nauczyć/ co robić potem
>o podanie wydziału w Łodzi
http://www.biotechnolog.pl/biotechnologia,studia,12.htm
http://www.biotechnolog.pl/biotechnologia,studia,11.htm
a o UM'ie nic nie ma na forum
całe szczęście nie miałem niemieckiego 
|
Uczennica
|
Wysłany: 02.12.2008, 18:48:33
Bardzo dziękuje za pomoc  .
Pozdrawiam
|
Uczennica
|
Wysłany: 04.12.2008, 11:19:56
mam problem potrzebne mi są informacje na temat biotechnologa -
dlaczego wybraliscie ten a nie inny zawód???
Czy są jakieś przeciwwskazania psychofizyczne do wykonywania tego zawodu?
czy zamierzacie sie po studiach jeszcze dalej szkolić ??
Z góry dziękuje za pomoc!

|
mikroos
Dołączył: 08 Cze 2006 Posty: 1028 Skąd: Szczecin / UM Poznań Studia: Biotechnologia UM Poznań
|
Wysłany: 04.12.2008, 20:00:09
zawód większość pewnie wybrała z czystej pasji, bo o dobrą pracę w kraju ciężko (choć nie jest to niemożliwe).
Przeciwwskazań brak - póki masz dwie ręce, dasz radę
Natomiast co do szkolenia, ono jest konieczne przez cały czas. Dziedzina rozwija się piekielnie dynamicznie, więc kto nie idzie naprzód, ten się cofa.
Pozdrawiam 
|
valparen
Dołączył: 26 Lip 2005 Posty: 342 Skąd: elbląg Studia: Biotechnologia UG-AMG Gdańsk
|
Wysłany: 04.12.2008, 21:18:42
>zawód większość pewnie wybrała z czystej pasji
moda, przypadek, fajna nazwa, propaganda, niedostanie się na inny kierunek też mają czasem coś do rzeczy ;p
|
mikroos
Dołączył: 08 Cze 2006 Posty: 1028 Skąd: Szczecin / UM Poznań Studia: Biotechnologia UM Poznań
|
Wysłany: 04.12.2008, 22:31:40
Fakt. Miałem tu na mysli tych, którzy traktują te studia choć trochę poważnie. Zapomniałem, że jesteśmy w mniejszości :/
|
incognitoo
|
Wysłany: 02.04.2009, 20:35:57
Ludzie POMÓŻCIE mi, mam problem a mianowicie wyjaśnij dlaczego informacja genetyczna musi być upakowana? proszę
|
madeusz
Dołączył: 19 Lip 2007 Posty: 34 Skąd: Żary/Opole Studia: Biotechnologia UO Opole
|
Wysłany: 02.04.2009, 21:24:44
Dziwne pytanie "dlaczego musi?" - poprostu jest. Ale próbując odpowiedzieć można znaleźć wiele przyczyn np. fizyczna długość całkowita cząsteczek kwasów nukleinowych niejednokrotnie "gdyby je rozwinąć" przewyższa rozmiarem komórkę w której się znajduje; pozwala na sterowanie procesami replikacyjnymi poprzez mniejszą lub większą dostępność dla enzymów replikacyjnych; ogranicza, poprzez zmniejszenie dostępności, wpływ mutagenów... i pewnie można jeszcze wiele podobnych wymyśleć
|
mikroos
|
Wysłany: 02.04.2009, 21:47:49
"Otwieranie" ściśle określonych rejonów DNA jest jednym z możliwych sposobów regulacji ekspresji genów.
Zapobiega się w ten sposób splątaniu nici DNA.
Baaardzo ciężko byłoby przeciągnąć całkowicie rozwinięte nici do komórek potomnych podczas podziału.
Ale to na pewno nie koniec listy 
|