Twój login
Twoje hasło

Gdzie studiujesz?
Komentarze studiów biotechnologicznych.
Skomentuj swoją biotechnologię ;o)

Przeznaczenie DNA - kontrowersyjne badania

WydrukujDo druku  !!! 
Odpowiedz  Forum BioTechnolog.pl » 'Przedstaw się' i Pogaduszki
Autor Wiadomość
pawelltos

pawelltos
Wysłany: 20.02.2009, 15:26:20

Witam serdecznie,

Sam nie jestem genetykiem (chociaż czytałem trochę materiałów na w/w temat) więc mam pytanie do specjalistów z tej dziedziny. Jest w sieci kilkuczęściowy materiał filmowy (polskie napisy) poświęcony dosyć ciekawym (imho) badaniom DNA. Moglibyście zerknąć i ocenić wartość merytoryczną tego materiału? Człowiek (Dan Winter) jest dosyć kontrowersyjny, ale w wielu kręgach traktowany jest jak geniusz. Ostatnio nauka zaskakuje nas coraz nowszymi odkryciami - więc być może coś w tym jest? Link do wykładu: http://www.youtube.com/watch?v=ptpcf5TV3wQ

Pytam, bo ciekaw jestem czy jego teorie faktycznie MOGĄ mieć jakieś uzasadnienie w świetle nowych odkryć z dziedziny genetyki, nowych badań i aktualnego stanu wiedzy. Komuś kto nie jest specem od genetyki można wiele wcisnąć - i mam nadzieję że w tym wypadku tak nie jest Smile Z góry dzięki za konstruktywne odpowiedzi i opinie.

Pozdrawiam,
Paweł
valparen

Studia: Biotechnologia UG-AMG Gdańsk

valparen
Wysłany: 20.02.2009, 18:14:41

moment jak zaczyna tłumaczyć posługując się laptopem:

"spójrzmy na fakt, że chromosom X, który odróżnia kobietę od mężczyzny* ma wokół siebie pole magnetyczne**"

*cóż - chyba jednak nie bardzo - i jedni i drudzy mają X'a, kobiety nawet dwa
**a to to już pierwsze słyszę - jeśli miałoby to być pole takie, jak pokazane na obrazku w laptopie, to DNA musiałoby być magnesem sztabkowym, albo solenoidem przez który płynie prąd - jedno i drugie jest bzdurą

"widzimy że tak naprawdę podział DNA, moment samopodziału żyjącej komórki, zależy od tego czy chromosom X jest dosłownie magnetyczny"

nie, zależy to od tego, czy ze środowiska dopływają do komórki odpowiednie sygnały, czy też nie, oraz od stanów elementów kaskad sygnalizacyjnych. Inna sprawa - niby na czym polega wyjątkowość chromosomu X, że to akurat on o tym decyduje, skoro inne chromosomy mają podobną geometrię. No i ciekawe jak pole magnetyczne miałoby wpływać na podziały (mechanizm)

"gdy pole magnetyczne się zaburza, samopodział komórki też się zaburza"

nie - niby fajne wyjaśnienie, bo skoro zaburza się A to i zaburza się B, tylko, że to zwykła bzdura. W podręcznikach do biologii komórki procesy powstawania zaburzeń podziałów komórki są z reguły omawiane

to kolejny przypadek "pól morfogenetycznych", "czystej informacji" i innych tego typu Smile

pozdrawiam,
Odpowiedz  Forum BioTechnolog.pl » 'Przedstaw się' i Pogaduszki
Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)

Strona 1 z 1
Skocz do:  
Copyright © 2004-2007 BioTechnolog.pl. Powered by phpBB © phpBB Group.