| Autor |
Wiadomość |
|
Bb
|
Wysłany: 05.06.2005, 18:57:05
To dla mnie bardzo wazne. jesli ktos z obecnych studentow moglby mi pomoc i podpowiedziec na co mam zwrocic uwage w trakcie przygotowywania sie do testu na biotech to bardzo prosze o odpowiedz:)
|
Filip
Dołączył: 29 Wrz 2004 Posty: 201 Skąd: Cieszyn\Kraków Studia: Biotechnologia UJ Kraków
|
Wysłany: 07.06.2005, 09:20:31
przygotowujesz sie na UJ? Sadzac po sformuowaniu "zagadnienia wspolczesnej biologii" to domyslam sie ze tak.
Jesli chcesz sie przygotowac to chyć sie za świat nauki i wiedze i życie, kup w kiosku, pojdz do czytelni, by poczytac numery archiwalne. Czytaj wszystkie arty. dotyczace biologii molekularnej, biofizyki, biotechnologii etc. np. wirusy, komorki rakowe, genetyczne modyfikacje roslin, terapia genowa, priony. Im wiecej tym lepiej.
Egzamin w tym roku ulegl zmianie (na UJ) - test bedzie dluzszy i trudniejszy. Nie wiem jednak jaki. Jedyne co moge polecic to czytac, czytac.
|
Bb
|
Wysłany: 07.06.2005, 10:37:29
dzieki Filip  . dobrze sie domysliles ze na uj. napisales ze test bedzie dluzszy i trudniejszy ale to znaczy ze ciagle beda obowiazywaly te zagadnienia co wczesnie tylko bardziej wnikliwe czy moze wtraca pytania z dziedziny biologii szkonej zeby sprawdzic mature?? wiem ze sesje macie niedlugo (albo juz) ale mam nadzieje ze znajdziesz czas na odpowiedz:) pozdrawiam
|
Bb
|
Wysłany: 07.06.2005, 10:39:50
aha jeszcze jedno. co do tych artykulow to myslisz ze te dostepne na stronce wystarcza??
|
michal
|
Wysłany: 07.06.2005, 11:10:54
wczesniej to byla analia tekstu popularnonaukowego, do ktorej nie trzeba bylo miec zadnego przygotowania z zakersu biologii molekularnej, wystarczylo czytac ze zrozumieniem, teraz ma to byc bardziej 'roznicujace' - pewnie nie wszystko bedzie napisane. o zagadnieniach zaden student raczej nie wie, no bo co to nas obchodzi  , jak Ci strasznie zalezy, to przyjedz, popytaj sie w sekretariacie, porozmawiaj sobie z szefem(-owa?) komisji rekrutacyjnej...
|
Filip
Dołączył: 29 Wrz 2004 Posty: 201 Skąd: Cieszyn\Kraków Studia: Biotechnologia UJ Kraków
|
Wysłany: 07.06.2005, 19:21:06
"aha jeszcze jedno. co do tych artykulow to myslisz ze te dostepne na stronce wystarcza??"
z tych na stronce wchodza w gre, moim zdaniem, tylko te z dzialu 'naukowe'. Zadne tam polityki newsweeki i insze nie! to publicystyka czesto na roznym poziomie naukowym.
Te pozostale mozesz sprobowac czytac, choc czesc z nich moze byc dla ciebie za trudna, lub jest zbyt waska w tematyce.
ciagle najbardziej polecalbym swiat nauki i wiedze i zycie.
|
Bb
|
Wysłany: 09.06.2005, 21:01:19
dzieki Filip  chyba mialam nosa bo wlasnie zaczelam od tych naukowych. a co do gazet ktore mi polecasz to jest pewien problem bo skad ja je wezme:) w bibliotece chyba takich nie ma.
|
wiktoria
|
Wysłany: 13.06.2005, 10:45:29
popieram, świat nauki jest na całkiem odpowiednim poziomie ( trochę tłumaczą w tekscie podstawowe zagadnienia, bo przeciez to nie gazeta tylko dlal biologów, ale tez wchodzą w szczegóły)
|
Filip
|
Wysłany: 13.06.2005, 20:22:46
podejrzewam ze te gazety sa w wiekszosci czytelni w kazdym razie w czytelni z miasta z ktorego pochodze sa, a to nie jest duze miasto. w czytelniach sa tez ksera... 
|