| Autor |
Wiadomość |
|
Margo
Dołączył: 07 Cze 2005 Posty: 7 Studia: Biotechnologia SGGW Warszawa
|
Wysłany: 07.06.2005, 20:42:06
Witam Wszystkich, jestem strudentką I roku, no i musze przyznać, że troche mnie to wszystko przeraża. Chciałabym pogadać z kimś ze starszych lat, może macie jakies złote rady?? 
|
adado
|
Wysłany: 08.06.2005, 21:46:33
Jestes studentka pierwszego roku czy bedziesz nia od pazdziernika?
Bo jesli jestes studentka SGGW od 9 miesiecy to czemu dopiero teraz cie to przeraza?Sesja? Chetnie bym sie z toba zamienil (student hungarystyki na UJ) 
|
Margo
|
Wysłany: 10.06.2005, 18:23:44
Jestem studentką  i przerażało mnie to od początku! Wszyscy straszą, że to ciężkie studia i maja racje.
|
adado
|
Wysłany: 11.06.2005, 13:11:26
Jak wygląda poziom angielskiego na SGGW?
|
Margo
|
Wysłany: 11.06.2005, 16:13:21
Poziom angielskiego jest kiepski!!  Co tydzień marnuje 3 godziny...
|
adado
|
Wysłany: 11.06.2005, 23:52:56
To tak jak lektorat angielskiego na UJ Jak się sam nie zaczniesz uczyć to się nic nie nauczysz Ja oprócz angielskiego uczę się oczywiscie węgierskiego - bardzo ciekawy język aczkolwiek trzeba mu poświęcić trochę czasu Swoją drogą to dziwne że na SGGW jest na niezbyt wysokim poziomie i tym dziwniejsze że na biotechnologii którą podobnie jak fizyką zawładnął angielski Może byś napisała co ci się w tej szkole/kierunku najbardziej podoba a co byś chciała zmienić Zachecam moją młodszą siostrzyczkę (tegoroczna maturzystka) żeby próbowła się tam dostać Warto?
|
Margo
|
Wysłany: 28.06.2005, 11:54:22
Przepraszam, że dopiero teraz, ale mój komputerek padł
Co bym chciała zmienić? Dobre pytanie
Po pierwsze atmosfere na roku, te historie z wyścigiem szczurów to niestety prawda  Po drugie rozplanowanie czasu, np. dopiero w czawrtek wieczorem dowiem się, czy mogę pisać egz który jest w piątek.
No i oczywiście chciałabym zrobic coś z tym angielskim
Pozdrawiam
|
adado
|
Wysłany: 28.06.2005, 15:35:15
Lepiej później niż wcale  Domyślałem się, że pochłonęła cię sesja. Tymczasem ja już przekonałem siostrę do zdawania na SGGW. W końcu to bardzo prestiżowa szkoła. Jak sobie przypominam to jak koleżanka z klasy dostała się na SGGW na ekometrię to został wyróżniona na apelu przez dyrektora mojego liceum!
Jeśli chodzi o ten angielski to możesz/musisz sama się uczyć a swoją wiedzę przypieczętować CPE.
Na biotechnologię w tym roku zgłosiło się już 889 kandydatów! To jest prawie 15 osób na miejsce. Naprawdę ci zazdroszczę... Taki kierunek, taka szkoła. Jeśli chodzi o te minusy to powiem tylko - NIE MA IDEALNEJ UCZELNI, są tylko bliskie ideału  A to, że o egzaminie dowiadujesz się na dzień przed, to również jest na UJ. Nie popieram tej praktyki ale myślę, że ma na celu zmuszenie studenta do systematycznej nauki.
Jeśli mieszkasz w akademiku to proszę Cię, napisz jak to wygląda na SGGW. To co oferuje swoim pierwszorocznym studentom UNIWESYTET JAGIELLOŃSKI to naprawdę jest żałosne. Pokoje 4 osobowe na Bydgoskiej to istne koszary wojskowe. WSTYD!!! Taka uczelnia a takie akademiki!!! Jak tu zdawałem to tak ładnie pisali o swoich domach studenckich a to w czym przyszło mi mieszkać to pożal się boże. Warunki do nauki są tragiczne Kiedy się mieszka na piętrze ze studentami administracji (najbardziej lajtowy kierunek na UJ) to imprezę ma się 24/7 przez 9 miesięcy a lektorium (tzw.kujownia) w piwnicy obok siłowni i natrysków!!!  To prawdziwa szkoła przetrwania. Jestem ciekaw jak jest na SGGW
Miłych wakacji!
|
Margo
|
Wysłany: 07.07.2005, 12:06:21
Niestety nie jestem w stanie powiedzić ci jak wygląda sprawa z akademikami, bo w nich nie mieszkam  Nie jestem z Warszawy, a moje miasto jest za blisko żebym dostała akademik. Więc codziennie jestem skazana na PKP.
Na szczęście rok zakończyłam i wszystko do przodu!!
Pozdrawiam gorąco, życze miłych wakacji a twojej siostrze dostania się tam gdzie chce 
|
Annya
Dołączył: 19 Lip 2005 Posty: 6 Skąd: Tarnów/SGGW Studia: Biotechnologia SGGW Warszawa
|
Wysłany: 21.07.2005, 15:49:29
Możesz dokładniej opisać o co chodzi z tym angielskim, jakieś przykłady?
Czy bardzo ostro jest odczuwalny wyścig szczurów (też proszę o przykłady)?
Dzięki z góry, bo się wybieram na SGGW na biotec i troszkę się obawiam... swoją drogą jestem teraz "rezerwistką" i nie mam pewności czy się dostanę  ale wolę myśleć pozytywnie... 
|
MaJamajka:)
|
Wysłany: 05.09.2005, 14:06:03
Ja byłam rezerwowa daaaaleko w tyle, a teraz jestem jedną noga na 5 roku
To trudne studia, ale da się. Najważniejsza jest systematyczność.
Angielski był bardzo kiepski. Zrezygnowałam z lektoratu, bo marnowałam czas i w dodatku w tak niewygodnych godzinach. Do egzaminu nie przygotowałam się wcale. Poszłam na żywioł "zobaczyć jak jest" i zdałam na 4! Nacisk kładą na "frazale" nie na gramatykę 
|
Annya
Dołączył: 19 Lip 2005 Posty: 6 Skąd: Tarnów/SGGW Studia: Biotechnologia SGGW Warszawa
|
Wysłany: 05.09.2005, 17:43:25
Dostałam się  ...super!  ale bardziej obawiam się o ten wyścig szczurów..
a poza tym jak uzupełnić braki w języku angielskim i jak ewentualnie rozpocząć naukę drugiego, np. niemieckiego, francuskiego? Acha i jeszcze jedno pytanko: Znasz jakieś fajne kwatery na Ursynowie ( takie na jedną lub dwie osoby) jeśli tak daj jakiś namiar, z góry serdeczne dzięki!
Duże pozdrowienia!
|
MaJamajka:)
|
Wysłany: 05.09.2005, 19:17:54
Niestety ja nie znam takich namiarów. Pochodzę z Warszawy  Ale wiem, że chłopcy wynajmowali coś na Kabatach. Warunki mieli ekstra.
|
Olik
Dołączył: 23 Sty 2005 Posty: 272 Studia: jestem absolwentem biotechnologii
|
Wysłany: 06.09.2005, 07:56:33
adado - a co najgorsze z tego co wiem akademol w Krakowie po prostu się nie opłaca, bo za tyle samo można mieć miejsce w dwuosobowym pokoju w ładnym mieszkaniu studenckim :/
Akademiki ogólnie to porażka. Ile kosztują w warszawie?
|
Annya
|
Wysłany: 13.10.2005, 15:13:22
mam szczęście - angielski jest na dość wysokim poziomie (prof. Igor Werestiuk) a wyścig szczurów na razie....plącze się chyba po kanałach  Po prostu rocznik się udał, pomagamy sobie w miarę potrzeb...nie widzę jakiejś niezdrowej rywalizacji....jest extra...polecam!!! 
|