Twój login
Twoje hasło

Gdzie studiujesz?
Komentarze studiów biotechnologicznych.
Skomentuj swoją biotechnologię ;o)

Studia na biotechnologii i co po tym?

WydrukujDo druku  !!! 
Odpowiedz  Forum BioTechnolog.pl » Przed studiami biotechnologicznymi
Autor Wiadomość
pchelkaxx

pchelkaxx
Wysłany: 14.06.2005, 10:34:49

Chciałabym się dowiedzieć pare inforamcji o studiach na tym kierunku:czy są jakieś zajęcia szczególnie trudne czy raczej da się przyzwyczaić do wszystkich. Ale przede wszystkim interesuje mnie praktyka i co można robić po ukończeniu studiów.Czy są jakieś wyjazdy zagraniczne? Dzięki za odpowiedzi.Papa Very Happy
Marcin
Moderator
Moderator

Studia: Biotechnologia UMCS Lublin

Marcin
Wysłany: 15.06.2005, 12:33:55

proponuje zrobic z tego tematu taki ostateczna juz odpowiedz na pytanie kandydatow - co mozna robic po biotechnologii?,
niech kazdy wpisze, ca tam slyszal/widzial co mozan robic po bieotechnologii w Polsce...

czy zajecia sa trudne? takie sobie Smile
czy sa wyjazdy zagraniczne? sa, jak na kazdej uczelnii ktora nalezy do jakiegos programu wymiany studentow,

co mozna robic po biotechnologii? wszystko Wink i nic - bo z praca nie jest najlepiej

1. zostac na uczelnii i robic roznego rodzaju doktoraty - jezeli zostanie sie przyjetym,
2. pojsc do jakiegos osrodka naukowego w Polsce i tam robi doktorat - jak Cie przyjma,
3. pracowac w branzy spozywczej, czyli w zasadzie mikrobiologia przemyslowa - browary, gorzelnie, drozdzownie, firmy sporzywcze gdzie sa wykorzystywane 'zywe kultury bakterii', wszedzie tam gdzie jest jakies laboratorium
4. w firmach produkujacych odczynniki z biologii molekularnej, enzymy,
5. w firmach produkujacych sczepionki, surowice
6. w sanepidzie, oczyszczalni sciakow dokladajac pracy zyjatek rozkladajacych zanieczyszczenia Smile
7. w kazdym laboratorium biochemicznym, biologii molekularne, itp.
8. zostac przedstawicielem handlowym Smile

dopiszcie jak cos innego wiecie
Filip

Studia: Biotechnologia UJ Kraków

Filip
Wysłany: 15.06.2005, 15:25:12

9. wyjechac za granice do firmy lub na studia doktoranckien azagranicznej uczelni (na biotechnologii UJ sporo osob decyduje sie na wyjazd)

FAJNY ARTYKUL z Science careers - ogolny o mozliwosciach po biotechnologii i jej podobnych kierunkach:

"PROFESSIONAL PATHS FOR YOUNG SCIENTISTS"
http://sciencecareers.sciencemag.org/feature/advice/ProfessionalPaths.pdf
jakie sa wazne umiejetnosci (nie mam na mysli wdziobanej wiedzy), jakie sa mozliwosci.

Pod tym linkiem sa artykuly z serii "careers advice" magazynu Science:

http://sciencecareers.sciencemag.org/feature/advice/advice.shl
pchelkaxx

pchelkaxx
Wysłany: 16.06.2005, 11:23:21

Dzięki bardzo za odpowiedzi, trochę mi rozjaśniliście sprawę.Aha: gdybyście mieli do wyboru studiować chemię i biotechnologię to co byście wybrali będąc już studentami jednego z tych kierunków? Pozdówki.
Marcin
Moderator
Moderator

Studia: Biotechnologia UMCS Lublin

Marcin
Wysłany: 16.06.2005, 12:08:36

raczej kazdy studiujacy biotechnologie woli biotechnologie niz chemie ;)
tak jak wiekszosc co studiuje chemie woli chemie niz biotechnologie - przynajmniej tak mi sie wydaje...

na biotechnologii jest dozo chemi w postacji BIOchemii, a mniej jest nieorganicznej, fizycznej, itd.. chemii czysto chemicznej ;)

ja swojej biotechnologii nie zamienilbym na nic innego ;D
pchelkaxx

pchelkaxx
Wysłany: 17.06.2005, 09:49:04

Też tak myślę,ale wolałam się upewnić.Dzięki za odpowiedź
Odpowiedz  Forum BioTechnolog.pl » Przed studiami biotechnologicznymi
Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)

Strona 1 z 1
Skocz do:  
Copyright © 2004-2007 BioTechnolog.pl. Powered by phpBB © phpBB Group.