Twój login
Twoje hasło

Gdzie studiujesz?
Komentarze studiów biotechnologicznych.
Skomentuj swoją biotechnologię ;o)

problem z cDNA

WydrukujDo druku  !!! 
Odpowiedz  Forum BioTechnolog.pl » Potrzebuje pomocy!
Autor Wiadomość
Jasminium

Jasminium
Wysłany: 02.06.2009, 15:42:57

przygotowując się do zaliczenia z genetyki natknełam się na takie pytanie: czym cechuje sie cDNa :brakiem intronów - to oczywiste, ale nie wiem co z dwoma pozostałymi odpowiedziami: mianowicie czy cDNA zawiera rejony nie podlegające translacji? wydaje mi sie, ze tak, ale pewna nie jestem. i czy cDNA NIE ma sekwencji regulujących ekspresje genów? byłabym wdzieczna za rozwianie watpliowosci Smile
micropoint

micropoint
Wysłany: 03.06.2009, 10:44:30

cDNA zawiera eksony oraz sekwencje nieulegające translacji 5' i 3' (5' UTR i 3'UTR). Czy zawiera sekwencje regulujące ekspresję genów. to zależy jak to rozumieć. Z jednej strony nie dlatego że cDNA nie istnieje naturalnie w komórkach więc jest w pewnym sensie tworem sztucznym. Jesli jednak założyć że cDNA to przepisany mRNA wówczas można twierdzić że zawiera wszystkie sekwencje regulujące ekspresję genów które może posiadać dany mRNA. Mogą to być enhancery lub silencery wycinania eksonów czy intronów, miejsca wiązania się białek regulatorowych np. w obrębie regionów niekodujących.

Pamietaj o alternatywnym splicingu. Powoduje to że nie można jednoznacznie powiedzieć ,,cDNA nie ma intronów''
Jasminium

Jasminium
Wysłany: 12.06.2009, 21:51:03

dziekuje za odp. którą przeczytałam już po zaliczeniu Wink ale i tak dzięki!
Odpowiedz  Forum BioTechnolog.pl » Potrzebuje pomocy!
Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)

Strona 1 z 1
Skocz do:  
Copyright © 2004-2007 BioTechnolog.pl. Powered by phpBB © phpBB Group.