Twój login
Twoje hasło

Gdzie studiujesz?
Komentarze studiów biotechnologicznych.
Skomentuj swoją biotechnologię ;o)

Jak wybrać?

WydrukujDo druku  !!! 
Odpowiedz  Forum BioTechnolog.pl » Przed studiami biotechnologicznymi
Autor Wiadomość
ja1718

Studia: kandyduję na biotechnologię

ja1718
Wysłany: 09.06.2009, 23:29:07

Witam!Smile Zastanawiam się na wyborem studiów...czy lepiej studiować biotechnologię na Politechnice wrocławskiej czy na Uniwersytecie przyrodniczym we Wrocławiu? Gdzie lepsza przyszłość, perspektywa na pracę? Laughing Nie mogę się zdecydować, ale i tak pewnie pójdę tam gdzie mnie przyjmą..a tak chciałabym studiować biotechnologię bo interesuje mnie ten kierunek i uwielbiam Wrocław i jego klimaty:D Smile Pozdrawiam:)
madeusz

Studia: Biotechnologia UO Opole

madeusz
Wysłany: 11.06.2009, 11:40:28

Z tego co się orientuję uczelnie te przedstawiają odmienne podejście do biotechnologii. Na politechnice podejście zdecydowanie bardziej techniczne, dużo większy nacisk położony na procesy technologiczne. Do tego bardziej skierowana w stronę chemiczną niż typowo biologiczną. A co wybrać? Pewnie to czym chcesz się zajmować. Na UP specjalizacją na II stopniu jest biotechnologia żywności, na PWr jest ich kilka (farmaceutyczna, molekularna, środowiskowa..). Najlepiej wybrać to w czym się czuje najlepiej. Co do perspektyw to moim zdaniem wszystkie uczelnie dają duże i żadne zarazem. Sam dyplom biotechnologii pracy nie da. Jeśli natomiast ktoś się stara i próbuje robić coś ponad minimum to każda uczelnia jest dobra. Tu bardziej chodzi, moim zdaniem, o indywidualne podejście niż o uczelnię. Powodzenia w wyborze.
ja1718

ja1718
Wysłany: 11.06.2009, 21:49:16

Tak też sobie myślałam i jednak wolałabym na politechnikę, gdyż biotechnologia żywności jest nie dla mnie, nie chodzi o to, że zła, ale to nie moja pasja...a np. biotechnologia farmaceutyczna to mnie "pociąga" na maksa...ale hmm....ludzie mówią różnie i to jest to, nikomu się nie dogodzi;/ Odradzała mi pani w szkole z biologii, abym nie szła na politechnikę na biotechnologię bo tam mało biologii a dużo matmy i fizyki;/ a ja jak to ja na przekór i do przodu:D pozdrowienia dla wytrwałych:D Słyszałam, że nie ma po biotechnologii aktualnie pracy, ale mnie to nie rusza ja chcę studiować biotechnologię bez względu czy jest praca czy nie...a jak już znajdę to będę robić to co kocham i jeszcze będą mi za to płacićVery Happy Czyli żadna praca, a sama przyjemnośćVery Happy hehe Pozdrowienia:)
valparen

Studia: Biotechnologia UG-AMG Gdańsk

valparen
Wysłany: 11.06.2009, 22:00:32

>Czyli żadna praca

Very Happy

a na serio - to mam nadzieję, że bierzesz pod uwagę, że możesz stanąć przed wyborem: pracuję w zawodzie, albo zostaję w kraju?
ja1718

ja1718
Wysłany: 11.06.2009, 22:14:56

hmm....czyli praca w Polsce marna;/...zmieni się to za 5 lat po moich studiach:)Very Happy Czyli co praca tylko za granicą... Na razie boję się, o to czy w ogóle się dostanę na btch... mam nadzieję, że mnie przyjmą na Politechnikę Wrocławską, lub UP bo jak nie to się załamię... heh....
madeusz

Studia: Biotechnologia UO Opole

madeusz
Wysłany: 12.06.2009, 08:05:33

Czy sytuacja na rynku pracy w Polsce zmieni się za 5 czy 10 lat możemy tylko przypuszczać, chociaż chyba ciężko przewidzieć czy i na ile się zmieni. Oby Wink
bluee

bluee
Wysłany: 05.08.2009, 23:02:58

A orientujecie się może czy na uniwersytecie przyrodniczym w wrocławiu jest miej matmy i fizyki niż na politechnice wrocławskiej?
Odpowiedz  Forum BioTechnolog.pl » Przed studiami biotechnologicznymi
Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)

Strona 1 z 1
Skocz do:  
Copyright © 2004-2007 BioTechnolog.pl. Powered by phpBB © phpBB Group.