Twój login
Twoje hasło

Gdzie studiujesz?
Komentarze studiów biotechnologicznych.
Skomentuj swoją biotechnologię ;o)

Biotechnolog w laboratorium medycznym?

WydrukujDo druku  !!! 
Odpowiedz  Forum BioTechnolog.pl » Laboratorium
Autor Wiadomość
suselek85

suselek85
Wysłany: 01.07.2009, 12:59:34

Cześć. Mam pytanie, czy orientujecie się, czy mając tytuł magistra biotechnologii mogę szukać zatrudnienia w laboratorium medycznym (np., prywatnym)? Czy ktoś z Was tak pracuje?
madeusz

Studia: Biotechnologia UO Opole

madeusz
Wysłany: 01.07.2009, 14:10:07

Z tego co wiem trzeba posiadać wpis na listę diagnostów laboratoryjnych, a żeby taki uzyskać trzeba, poza studiami magisterskimi np. z biotechnologii, ukończyć studia podyplomowe w zakresie analityki medycznej.
Dudek

Dudek
Wysłany: 01.07.2009, 16:02:56

suselek85 napisał:

Cześć. Mam pytanie, czy orientujecie się, czy mając tytuł magistra biotechnologii mogę szukać zatrudnienia w laboratorium medycznym (np., prywatnym)? Czy ktoś z Was tak pracuje?

Madeusz, jeśli chodzi o stanowisko Diagnosty Laboratoryjnego to się zgadza - sam mgr biotechnologii nie wystarczy.

Pracować po mgr z biotechu w labie medycznym można, ale na stanowiskach bez zdolności diagnostycznej - czyli np. jako Młodszy Asystent (nie mylić z Młodszym Asystentem Diagnostyki) - do czego trzeba mieć wykształcenie wyższe zbliżone do diagnostyki (np. lekarze, bio(techno)lodzy, farmaceuci) czy jako pomoc laboratoryjna dla diagnosty (wykształcenie średnie wymagane tylko). Są to stanowiska niższego szczebla i mało który mgr biotechnologii czy innego kierunku taką pracę decyduje się podjąć. Dla porównania uprawnień: technik analityki medycznej ma większe uprawnienia niż mgr innego kierunku niż analityka medyczna (oczywiście mowa o mgr bez podyplomówki).

W laboratoriach diagnostycznych są takie wymagania na poszczególne stanowiska regulowane przez MZ:
http://www.mz.gov.pl/wwwfiles/ma_struktura/docs/zal_wykwa_lab_diagn.pdf
suselek85

suselek85
Wysłany: 03.07.2009, 14:56:19

Dziękuję, za informację. Pewnie takiej osobie z moim wykształceniem płacili by strasznie marne pieniądze w laboratorium medycznym, orientujecie się może ile? Mi zależałoby na takiej pracy, bo wybieram się na studia podyplomowe- analityka medyczna.
apejron

Studia: Biotechnologia UŚ Katowice

apejron
Wysłany: 04.07.2009, 20:48:45

Pensje są bardzo marne, na więcej jak 1000-1300zł miesięcznie nie ma raczej szans. Ma to też swoje wyjaśnienie, diagnostyka medyczna bardzo się zmieniła w ostatniej dekadzie. Np.tacy moi dalecy krewni prowadziła pare lat temu przyszpitalne laboratorium diagnostyczne. Prze kilka lat zwolnili 22 z 35 pracujących tam osób. Nie wiem czy widziałeś jak obecnie wygląda niespecjalistyczna diagnostyka. Podstawiasz próbkę do automatu, automat drukuje wynik i wsio, to już bardziej skomplikowane jest wypisywanie danych pacjentów (co zajmuje większość czasu), wykształcenia do tego za bardzo nie potrzeba. Wysokospecjalistyczna diagnostyka w klinikach to już inna bajka, często nie jest zautomatyzowana (z drobnym wyjątkiem - co najważniejsze nie trzeba wypisywać danych pacjentówVery Happy bo na próbkach są kody kreskowe i po przeskanowaniu czytnikiem wszystkie dane pacjenta są automatycznie wprowadzane są do systemu informatycznego Very Happy Very Happy Very Happy ), więc jest to bardziej ambitne. A co do diagnosty.... w polskiej służbie zdrowia panuje taka degrengolada, że lekarze zatrudnią Cię, nawet w wysokospecjalistycznej jednostce, niezależnie od tego czy masz diagnostę czy nie, jeśli tylko będziesz na nich pracować za 1000 zł i nie upominał się o więcej.
Dudek

Dudek
Wysłany: 04.07.2009, 22:32:59

apejron napisał:

w polskiej służbie zdrowia panuje taka degrengolada, że lekarze zatrudnią Cię, nawet w wysokospecjalistycznej jednostce, niezależnie od tego czy masz diagnostę czy nie, jeśli tylko będziesz na nich pracować za 1000 zł i nie upominał się o więcej.

Część prawdy w tym jest, ale nie przesadzajmy z tym 1000 zł. Na pół etatu zarabiam tyle na podstawie, z dyżurami 2 razy więcej, nikt ze znajomych też 1000 zł nie zarabia na etacie ;] Ale kokosów nie ma.

Ps. Pomijam fakt że to nie lekarze zatrudniają diagnostę laboratoryjnego ;]
Dudek

Dudek
Wysłany: 04.07.2009, 22:35:50

suselek85 napisał:

Dziękuję, za informację. Pewnie takiej osobie z moim wykształceniem płacili by strasznie marne pieniądze w laboratorium medycznym, orientujecie się może ile? Mi zależałoby na takiej pracy, bo wybieram się na studia podyplomowe- analityka medyczna.

Nie wiem ile zarabiają młodsi asystenci/laboranci, ale obawiam się że wiele niż tysiaka to nie dadzą... szukaj lepiej w prywatnych labach, zwykle lepiej płacą, tylko że automatyka na maksa = nudna praca.
Odpowiedz  Forum BioTechnolog.pl » Laboratorium
Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)

Strona 1 z 1
Skocz do:  
Copyright © 2004-2007 BioTechnolog.pl. Powered by phpBB © phpBB Group.