Twój login
Twoje hasło

Gdzie studiujesz?
Komentarze studiów biotechnologicznych.
Skomentuj swoją biotechnologię ;o)

UKW czy UMK?

WydrukujDo druku  !!! 
Odpowiedz  Forum BioTechnolog.pl » Przed studiami biotechnologicznymi
Autor Wiadomość
Malar

Malar
Wysłany: 15.07.2009, 11:20:02

Witam.

Udało mi się dostać zarazem na biotechnologię na Uniwersytecie Mikołaja Kopernika w Toruniu oraz Uniwersytecie Kazimierza Wielkiego w Bydgoszczy. Teraz muszę zdecydować się na któryś z nich. Nie wiem tylko jeszcze co przemawia za którą z uczelni. Prosiłbym więc o pomoc w dokonaniu wyboru.

Pozdrawiam.
valparen

Studia: Biotechnologia UG-AMG Gdańsk

valparen
Wysłany: 15.07.2009, 12:01:42

mam znajomą z Bydgoszczy - esencja z tego co mówiła: nie idź tam!
apejron

Studia: Biotechnologia UŚ Katowice

apejron
Wysłany: 15.07.2009, 16:12:44

Mogę napisać jak to wygląda patrząc z drugiego końca kraju. UMK-stara uczelnia z tradycjami szanowana zwłaszcza w środowisku akademickim. UKW- nowo utworzona szkoła wyższa o której istnieniu na dobrą sprawę niewielu wie. Biorąc pod uwagę, że na biotechnologów czeka głównie praca naukowa, to marka uczelni może mieć znaczenie.
Dudek

Dudek
Wysłany: 16.07.2009, 00:34:51

apejron napisał:

UKW- nowo utworzona szkoła wyższa o której istnieniu na dobrą sprawę niewielu wie.

Jest to szkoła wyższa istniejące już dobre kilkadziesiąt lat i nie sądzę że mało kto o niej wie ;] Co prawda z Akademii Bydgoskiej została przekształcona na uniwerek 4 lata temu, ale to nie przekreśla jej dotychczasowego dorobku naukowego.
apejron

Studia: Biotechnologia UŚ Katowice

apejron
Wysłany: 16.07.2009, 11:41:21

Miałem na myśli tylko to, że jest uniwersytetem od 4 lat. I będę się upierał że poza okolicami Bydgoszczy jest to uczelnia anonimowa. Nie chodzi mi o obrażanie tej uczelni, przecież prawie nic o niej nie wiem (i właśnie o TO chodziło w tym poście).
kawka1234

Studia: jestem absolwentem biotechnologii

kawka1234
Wysłany: 16.09.2009, 15:45:17

jeśli miałabym doradzać to zdecydowanie UMK i to nie dlatego że sama tam zrobiłam licencjat i planuje magisterkę, ale po prostu porównując obie uczelnie to UMK wygrywa właściwie pod każdym względem- lepiej wyposażone, lepiej przygotowana kadra, większe możliwości rozwoju. Jak się jednak będziesz decydować na Bydgoszcz to chyba lepiej UTP niż UKW. Ale to moja prywatna opinia.
Pauul

Studia: Biotechnologia CM Bydgoszcz

Pauul
Wysłany: 17.01.2010, 12:40:05

Studiuje na UMK i biorąc pod uwagę to że Studentów mają w dupie (za przeproszeniem) a jeżeli chodzi o UKW to niema najlepszej opinii wiadomo swój swojego chwali.Podnieśli poziom na Collegium Medicum UMK i ludzie odpadają masowo.
Odpowiedz  Forum BioTechnolog.pl » Przed studiami biotechnologicznymi
Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)

Strona 1 z 1
Skocz do:  
Copyright © 2004-2007 BioTechnolog.pl. Powered by phpBB © phpBB Group.