Twój login
Twoje hasło

Gdzie studiujesz?
Komentarze studiów biotechnologicznych.
Skomentuj swoją biotechnologię ;o)

Biotechnologia - gdzie na magisterke kryminalistyczną?

WydrukujDo druku  !!! 
Odpowiedz  Forum BioTechnolog.pl » Studia i dalsza edukacja
Autor Wiadomość
przemek411

przemek411
Wysłany: 02.08.2009, 16:44:55

Witam
Jestem nowy na forum i mam jedno pytanie które chodzi mi po głowie już jakiś czas:) Studiuję biotechnologię na 3 roku:) moje studia są 2 stopniowe i tutaj rodzi się problem:) mam oczywiście szansze aby zostać na uczelni na magisterke i mam do wyboru kilka specjalizacji: analityczną, molekularną, środowiskową i rolniczą. Jednak zastanawiam się nad zmianą uczelni na której znajde specjalizacje kryminalistyczną. Czy jest taka uczelnia w Polsce gdzie jest taka specjalizacja?
Wszystko oczywiście jest związane z "planami na przyszłość" i zastanawiam się jakie mam na dzisiejszy czas możliwości:) Czy ktoś jest w stanie powiedzieć mi gdzie i czy wogóle jest możliwość dostać się na studia uzupełniające ze specjalizacją kryminalistyczną cywilną? a jak jest z mundurową ?

Dzięki i pozdrawiam
Dudek

Dudek
Wysłany: 02.08.2009, 19:38:57

Nie ma.
przemek411

przemek411
Wysłany: 02.08.2009, 23:17:05

a na wojskowej akademii technicznej w warszawie ? w takim razie w jakis sposób kształcić się w tym kierunku ?

pozdr
Dudek

Dudek
Wysłany: 03.08.2009, 13:58:03

przemek411 napisał:

a na wojskowej akademii technicznej w warszawie ?

A jest? Nic mi o tym nie wiadomo.
przemek411 napisał:

w takim razie w jakis sposób kształcić się w tym kierunku ?

Nie ma naukowej drogi do takiej pracy. Z tego co wiem to trzeba się załapać do policji i wtedy starać się o pracę w labie już jako mundurowy albo załapać się do pracy w labie jako cywil i potem kombinować ze szkółką policyjną.

Nie ma zasady jak tam się załapać, być może trzeba mieć znajomości, nie wiem. Na te stanowiska dotyczące kryminalistycznych labów biologicznych czy chemicznych mogą kandydować absolwenci chyba wszystkich kierunków przyrodniczych, miejsc pracy mało, łatwo raczej nie jest o zatrudnienie.

Ps. Zbliżone studia do pracy w labie kryminalistycznym to np. Chemia Sądowa na UJ oraz specjalizacja (na etapie przygotowania dopiero) dla diagnostów laboratoryjnych z Laboratoryjnej Diagnostyki Sądowej...
Olik

Studia: jestem absolwentem biotechnologii

Olik
Wysłany: 10.08.2009, 11:50:27

Dwie koleżanki z moich studiów już podjęły pracę w katedrze czy czymśtam Medycyny Sądowej, a jedna w Laboratorium Kryminalistycznym KWP w Krakowie, więc (jak zwykle ;P) nie jest tak źle, jak mowi Dudek. Praktykę robiły również, a i magisterkę tamże wykonywały.

Mowa o WBBiBt UJ
Dudek

Dudek
Wysłany: 11.08.2009, 13:24:46

Olik napisał:

Dwie koleżanki z moich studiów już podjęły pracę w katedrze czy czymśtam Medycyny Sądowej

Na stanowisku pomocy laboratoryjnej czy jeszcze niżej? Razz

A serio Wink to wiadomo że część znajdzie pracę tam, bo ktoś w końcu zajmuje te stanowiska jakby nie było - mam znajomą w labie policyjnym, która jest absolwentką Zootechniki więc raczej wykształcenie im lata, nie ma żadnych praktycznie regulacji co do tego kto może wykonywać ten zawód ;p
Co nie zmienia faktu że nie ma oficjalnej naukowej drogi do tego zawodu, typu specjalność na biotechu z kryminalistyki.
Olik

Studia: jestem absolwentem biotechnologii

Olik
Wysłany: 16.08.2009, 18:57:09

Nie, osoby po UJ biotechu nie pracują jako "pomoce laboratoryjne". Ale widać w naszym równoległym wszechświecie są też inne wartości niż tytuł diagnosty.
Dudek

Dudek
Wysłany: 16.08.2009, 21:22:15

Olik napisał:

Ale widać w naszym równoległym wszechświecie są też inne wartości niż tytuł diagnosty.

Ale serio? Nie do pomyślenia dla mnie Cool

PS. Spodziewałem się że ironia nie zostanie właściwie odczytana i nawet odpowiedzi się spodziewałem od Ciebie w tym stylu poniekąd Wink Pozdrawiam.
R

Studia: studiuję inny kierunek niż biotechnologia

R
Wysłany: 17.08.2009, 08:59:07

@przemek411:

Zapytaj na forum tego serwisu:
http://www.kryminalistyka.fr.pl/

Mają tam cały dział na temat studiów i pracy w tym kierunku i zapewniam Cię, że Twoje pytanie było tam już zadawane setki razy, więc odpowiedź - bardziej wyczerpującą niż powyższe - znajdziesz tam na pewno.
Odpowiedz  Forum BioTechnolog.pl » Studia i dalsza edukacja
Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)

Strona 1 z 1
Skocz do:  
Copyright © 2004-2007 BioTechnolog.pl. Powered by phpBB © phpBB Group.