Twój login
Twoje hasło

Gdzie studiujesz?
Komentarze studiów biotechnologicznych.
Skomentuj swoją biotechnologię ;o)

Zmiana uczelni

WydrukujDo druku  !!! 
Odpowiedz  Forum BioTechnolog.pl » Studia i dalsza edukacja
Autor Wiadomość
lena-maria

lena-maria
Wysłany: 07.07.2005, 19:56:45

Pomóżce w pewnej kwestii... Smile
Złożyłam papiery na Politechnikę Wrocławską (zdawałam na maturze matematykę i fizykę :/) na biotechnologię... ale bardziej pociąga mnie perspektywa kariery naukowej, niż praca w przemyśle, gdzie większość absolwentów politechnik znajduje zatrudnienie.
Na PWr prowadzone są studia w jednolitym 5-letnim systemie magisterskim. W związku z tym:
1)czy jest jakas możliwość przeniesienia się na uniwersytet juz w trakcie studiów nie tracąc roku?
2)czy powinnam zdać jeszcze biologię i chemię na maturze (np. w styczniu, maju)
3)skoro są to jednolite studia magisterskie, czy mogę pisać magistrat w innej uczelni?
4)poziom... skoro na poli przygotowują bardziej pod kątem praktycznym, pracy w zakładach przemysłowych itd., to ogólny poziom jest niższy od uniwersyteckiego? Chciałabym kiedyś zrobić też doktorat, ale nie wiem, jak mój mgr inż będzie się miał do mgr z uniwersytetu...

pozdrawiam
lena-maria
lena-maria

lena-maria
Wysłany: 08.07.2005, 13:03:50

Zasięgnęłam nieco informacji z pierwszej ręki (czyt. tel. do dziekanatu)... Istnieje taka możliwość. Np. na UWr, czy UAM, ale a) po pierwszym roku dopiero, b) można zacząć już tam drugi rok po spełnieniu paru warunków : jest miejsce, średnia co najmniej 4,0 i złozenie podania do dyr.ds. dydaktycznych... Powinnam nastawić się na rok ciężkiej pracy... i może będzie dobrze Smile

Sd, może ktoś opowiedzieć, jak wyglądaja studia na biotechnologii na Uniwersytecie Wrocławskim? Wink
wiolka

wiolka
Wysłany: 14.07.2005, 16:55:42

lena, nie sadze by miejsce bylo. lepiej chyba od razu wziac sie za mature i zdawac na pierwszy rok na jakims uniwersytecie w przyszlym roku
lena-maria

lena-maria
Wysłany: 15.07.2005, 14:40:40

Po pierwszym roku miejsce będzie Smile Tak przynajmniej było do tej pory dla zdolnych uczniów Smile Byłoby niemiło, gdybym musiała zdawać dodatkowo jeszcze dwa przedmioty maturalne i tracić rok. Choć z drugiej strony, na PWr jest wyższy poziom z nauk ścisłych, a one w pracy biotechnologa są bardzo ważne. Jeszcze nie wiem, czy chciałabym poświęcić się nauce, a tylko w takim przypadku powinnam chyba zmieniać uczelnię... Więc zobaczymy w praniu, czy będę mieć możliwość i ...zamiar się przenosić na Uni Very Happy
Odpowiedz  Forum BioTechnolog.pl » Studia i dalsza edukacja
Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)

Strona 1 z 1
Skocz do:  
Copyright © 2004-2007 BioTechnolog.pl. Powered by phpBB © phpBB Group.