Twój login
Twoje hasło

Gdzie studiujesz?
Komentarze studiów biotechnologicznych.
Skomentuj swoją biotechnologię ;o)

Śmieszna propaganda

WydrukujDo druku  !!! 
Odpowiedz  Forum BioTechnolog.pl » Przed studiami biotechnologicznymi
Autor Wiadomość
Dudek

Dudek
Wysłany: 04.02.2010, 23:11:04

http://praca.wp.pl/kat,18453,title,Biotechnolog-potrzebny-modny-niedoceniony,wid,11925639,wiadomosc.html

I dziwić się że tłumy walą na biotechnologię, jak takie bzdury się czyta - nie odzwierciedla rynku pracy w żadnym stopniu i co gorsze - błędy merytoryczne... Technikiem farmacji może zostać absolwent 2-letniego studium policealnego który zdał egzamin zawodowy, tylko i wyłącznie. 1000-złotowe stypendia + takie teksty i potem zdziwienie że nie ma pracy, ech...
andriey

Studia: jestem absolwentem biotechnologii

andriey
Wysłany: 10.02.2010, 13:06:39

Nas ,,Starych" to śmieszy tylko część 19 latków się na to złapie, a potem rozczarowanie.
grumpy

grumpy
Wysłany: 08.03.2010, 15:41:03

praca w polsce w zawodzie po biotechologii? hehehe, nieporozumienie, no chyba ze za prace zgodna z profilem wyksztalcenia mozna uznac przedstawiciela farmaceutycznego, medycznego itp "wynalazki"...
espe

espe
Wysłany: 17.06.2010, 12:58:39

A tu artykuł w bardziej obiektywnym tonie :

http://szkola.wp.pl/kat,121276,title,Studia-po-ktorych-nie-znajdziesz-pracy,wid,12380440,wiadomosc.html

Pzdr.
andriey

andriey
Wysłany: 17.06.2010, 15:47:35

Właśnie miałem to wkleić Smile
espe

espe
Wysłany: 05.07.2010, 13:42:39

Jest następne:

http://gazetapraca.pl/gazetapraca/1,91736,8058803,Ci_absolwenci_na_zarobki_nie_narzekaja.html

Propaganda działa.
Boo

Boo
Wysłany: 06.07.2010, 12:47:12

"Wiceminister Prawelska-Skrzypek broni pomysłu swojego resortu, tłumacząc, że kiedyś nie było zapotrzebowania na informatyków, a dziś mogą oni przebierać w ofertach. Z biotechnologią ma być podobnie"

Cytat z jednego z artykułów.

Ta Pani nie uwzględnia tylko drobnego szczegółu - informatycy, którzy dzisiaj przebierają w ofertach to Ci, którzy dzisiaj kończą studia i są ze wszystkim na bieżąco.
Ktoś kto je skończył kilka lat temu jak był boom na informatykę - nie znalazł od razu zatrudnienia i wypadł z obiegu - nie ma szans na dobrze płatną i ambitną pracę.

Zapotrzebowanie na informatyków przyszło razem z rozwojem internetu - gdyby w Polsce do sieci podłączonych było nadal tyle samo osób co w latach 90' to informatycy mogliby faktycznie przebierać w ofertach - na Zachodzie :]

To samo dotyczy biotechnologów. Kształcenie dzisiaj nadmiaru magistrów biotechnologii nie dość, że nie daje im dzisiaj szansy na pracę to jeszcze wpędza we frustrację - bo za 5-6 lat rzeczywiście absolwenci tego kierunku może staną się bardzo pożądani.
Tylko wtedy ta praca będzie czekać na młodych, obeznanych z nowinkami ze świata nauki.

Niedoświadczonych biotechnologów, którzy studia skończyli dawno i robili karierę jako PM nikt nie zechce zatrudnić.

I tyle w temacie.
Dopóki nie będzie odpowiedniej infrastruktury albo ułatwionego dostępu do jej wytworzenia to biotechnolog nie będzie miał pracy - bo nie ma gdzie pracować.

Kto chociaż raz zasmakował pracy w labie za granicą (jakimkolwiek) to wie doskonale ile jeszcze w Polsce brakuje, aby biotechnolog miał dobrą, ambitną pracę na poziomie.
andriey

andriey
Wysłany: 06.07.2010, 21:34:43

4092 brutto to jakieś 2900 na rękę faktycznie kokosy:) szczególnie w dużym mieście jak trzeba kupić mieszkanie na kredyt Smile
Odpowiedz  Forum BioTechnolog.pl » Przed studiami biotechnologicznymi
Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)

Strona 1 z 1
Skocz do:  
Copyright © 2004-2007 BioTechnolog.pl. Powered by phpBB © phpBB Group.