Twój login
Twoje hasło

Gdzie studiujesz?
Komentarze studiów biotechnologicznych.
Skomentuj swoją biotechnologię ;o)

Anatomia i fizjologia człowieka na biotech ŚlAM

WydrukujDo druku  !!! 
Odpowiedz  Forum BioTechnolog.pl » Studia i dalsza edukacja
Autor Wiadomość
Owieczka

Studia: jestem absolwentem biotechnologii

Owieczka
Wysłany: 14.07.2005, 21:30:37

Witam wszystkich może to głupie ale dzisiaj dostalam sie na biotechnologie na ŚlAMie mam pytanko dotyczące przedmiotu jakim jest Anatomia i fizjologia człowieka... tAk mnie zastanawia czy tu nie chodzi czasem o prosektorium?????
Admin
BioTechnolog.pl
BioTechnolog.pl

Admin
Wysłany: 15.07.2005, 00:14:06

prosze pisac jakis temat w wiadomosc zgodny z trescia posta, usmieszek za wiele nie mowi..

poprzez edycje wiadomosci...
leeloo

leeloo
Wysłany: 16.07.2005, 14:21:31

cześć!
w tym roku byłam na pierowszym roku biotechnologii na Śląskiej akademii. jeśli chodzi o anatomie i fizjologie - nie mieliśmy do czynienia z żadnymi preparatami. bo tam nie ma takich możliwości. uczyliśmy sie tego z podręczników Gołębia i "małego" Traczyka.. oprócz wykładów są też ćwiczenia, na których oglądaliśmy krew i mocz pod mikroskopem, mierzyliśmy ciśnienie, odruchy i było też coś z wytrzymałością fizyczną.

z tego co zauważyłam, nikomu się te zajęcia nie podobały, szczególnie prowadzący je ludzie byli nie do wytrzymania. u nas ten przedmiot kończył się egzaminem, z którego na szczęście można było być zwolnionym.. Smile

nie chciałabym nikogo zrażać, ale moim zdaniem ta uczelnia zbyt dobrze nie przygotowuje do bycia biotechnologiem zupełnie brak zajeć praktycznych, sprzętu, pieniędzy, dlatego zdawałam w tym roku (drugi raz, za pierwszym razem sie nie wyszło) na UJ i dostałam sie Very Happy

pozdrawiam serdecznie i życzę powodzenia
Owieczka

Owieczka
Wysłany: 17.07.2005, 21:59:47

leeloo nie powiem ostudzilas moj entuzjazm bo studiowanie biotechnologii medycznej bylo moim marzeniem... W sumie pewnie sama się przekonam jak będzie ewentualnie zrobię tak jak ty Smile Powiedz mi tylko jaki roszaj biotechnologii jest na UJ bo się zbytnio nie orientuję Smile
leeloo

leeloo
Wysłany: 18.07.2005, 16:29:00

jeszcze tylko powiem, że mnie sie osobiście bardzo podobała biologia komórki i genetyka, a to są bardzo ważne przedmioty. bo to jest tak, że Wydzał Farmacji nie jest w jednym miejscu, tylko w kilku budynkach na terenie Sosnowca (a biologie zwierząt mieliśmy nawet na Ligocie w Katowicach Smile ) i tak genetyka, biologia komórki i tym podobne sa w jednym budynku (na ulicy Narcyzów dokładnie) a oni tam są chyba najlepiej zorganizowani i wiedzą czego chcą studentów nauczyć...

fizjologia chyba nasz cały rok najbardziej denerwowała, bo biotrchnologia ma mieć skrócony program w porównianiu z farmacją i analityka medyczną. i wszystko byłoby w porządku, gdyby ci wykładowcy o tym pamiętali..tymczasem na kolokwiach wymagali od nas wszystkiego tego co od farmacji. i za każdym razem trzeba było im przypominac co my powinniśmy umieć a czego już nie.. ech.. Smile

a jeśli chodzi o UJ to przez pierwsze trzy lata przedmioty są wspólne dla wszystkich, a potem wybiera się jedną ze specjaloności: biotechnologię medyczną, biotechnologię roślin, biochemię,biofizykę.
tu możesz się wszystkiego dowiedzieć http://biotka.mol.uj.edu.pl/new_www/html/informator.html

pozdrawiam Smile
Owieczka

Owieczka
Wysłany: 18.07.2005, 20:17:40

dzieki bardzo mi pomoglaś... powiedz mi jeszcze tylko czy to prawda że farmacje maja na coś/gdzieś przenosić??
leeloo

leeloo
Wysłany: 20.07.2005, 16:47:23

jedyne co słyszałam to, że mają przenosić wszystko z budynku przy ulicy Narcyzów gdzieś i cos tak ogólnie ludzie mówią, że cały Wydział Farmacji ma być w jednym miejscu, gdzies tam dalej w strone Środuli, ale nie wiem kiedy ma się to przeniesienie odbyć, może to tylko na razie plany. ale myśle ze to byłby dobry pomysł, ludzie nie musieliby jeździć po całym Sosnowcu i budynek może byłby trochę nowocześniejszy... mam nadizeje, że w przyszłości tak zrobią.
Owieczka

Owieczka
Wysłany: 21.07.2005, 23:12:51

ja tez mam nadzieje bo nie powiem ale "maly" remoncik by sie przydal. Mejmy nadzieje ze kase dostali na wszystko :/
Odpowiedz  Forum BioTechnolog.pl » Studia i dalsza edukacja
Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)

Strona 1 z 1
Skocz do:  
Copyright © 2004-2007 BioTechnolog.pl. Powered by phpBB © phpBB Group.