Twój login
Twoje hasło

Gdzie studiujesz?
Komentarze studiów biotechnologicznych.
Skomentuj swoją biotechnologię ;o)

Zaproszenie na Siódmą Szkołę Letnią Komórek Macierzystych

WydrukujDo druku  !!! 
Odpowiedz  Forum BioTechnolog.pl » Studia i dalsza edukacja
Autor Wiadomość
Fundacja Dar Nadziei

Fundacja Dar Nadziei
Wysłany: 14.05.2010, 11:05:45

Szanowni Państwo,
W imieniu pracowników Zakładu Transplantologii Katedry Immunologii
Klinicznej i Transplantologii Collegium Medicum Uniwersytetu
Jagiellońskiego oraz Fundacji Ośrodka Transplantacji - Dar Nadziei, mam
zaszczyt zaprosić Państwa do wzięcia udziału w Siódmej Szkole Letniej
Komórek Macierzystych, która odbędzie się w dniach 18-19 czerwca 2010 roku w
Krakowie.
Więcej informacji znajdziecie Państwo na stronie www.darnadziei.org
Będę bardzo wdzięczny za pomoc w rozpropagowaniu informacji na Państwa
Uczelniach.

Z poważaniem
Jacek Kijowski
Boo

Studia: jestem absolwentem biotechnologii

Boo
Wysłany: 17.05.2010, 07:32:53

Czy ktoś może był kiedyś na tej Szkole i mógłby napisać jak wyglądają zajęcia praktyczne?
valparen

Studia: Biotechnologia UG-AMG Gdańsk

valparen
Wysłany: 17.05.2010, 07:58:14

byłem w zeszłym roku

program był napięty, robi się te kilka punktów programu w dwa dni, więc jest to coś jakby zblokowane laborki przez cały dzień. Pracowaliśmy w grupach kilkuosobowych, każda grupa robiła inny temat w danym czasie. Z racji ograniczeń czasowych nie czekaliśmy aż np. powyrastają nam komórki w hodowli, itp. W ośrodku panuje specyficzna, bardzo sympatyczna atmosfera, nie mam większych zastrzeżeń do prowadzących... no nie licz raczej, że nauczysz się jakichś niesamowitych rzeczy w te 2 dni, bo to po prostu za mało czasu - ale oczywiście można się było tego i owego dowiedzieć, i to z pierwszej ręki, bo w końcu uczą o tym, nad czym pracują.

z kwestii praktycznych (jeśli nie jesteś z Krk) - o ile odbędzie się to w tym samym miejscu, co ostatnio (polsko-amerykański szpital cośtam cośtam) to spróbuj zakręcić się za miejscem w akademiku, który znajduje się rzut kamieniem od tego szpitala. Ja nocowałem w szkolnym schronisku młodzieżowym, ale to trochę jeżdżenia jest, z przesiadkami w dodatku.
Boo

Boo
Wysłany: 17.05.2010, 08:21:51

Dzięki za szybką odpowiedź Smile
Czy przyjmują wszystkich chętnych, czy jest jakaś weryfikacja?
Na stronie nic nie ma o ograniczonej liczbie miejsc.

Czy zanim pojechałeś na szkolenie miałeś zajęcia np. z technik prowadzenia hodowli komórek ludzkich albo zwierzęcych?
Nie liczę na niesamowite rzeczy, tylko zastanawiam się czy nie będzie to powtórka z tego przedmiotu, który opanowałam dosyć biegle pracując na liniach komórkowych podczas seminarium magisterskiego.

Co do noclegu - dzięki za radę, zawsze wybieram w Krk akademiki Smile Mam tam zniżkę Smile
valparen

valparen
Wysłany: 17.05.2010, 17:25:18

nie było żadnej weryfikacji - więc chyba przyjmują wszystkich (może nigdy nie mieli problemów z nadmiarem chętnych, to w sesji tak trochę jest). W zeszłym roku było przekrój - był przynajmniej jeden absolwent biotechu, ludzie z końcowych lat biotechnologii/biologii, dziewczyna z analityki medycznej, no ja po drugim roku i jeszcze jakieś 2 osoby przysłane przez jednego ze sponsorów kursu. Ale podobno czasem trafiają się i doktoranci Smile nie wiem ile w sumie osób, ale dużo nas nie było, z kilkanaście - dwadzieścia.

nie, z hodowli kom. zwierzęcych byłem zupełnie zielony... hm, jak robiłeś to na magisterce, to spójrz w plan, który mają na stronce. Nawet jak się dużo pokrywa, to plusem na pewno jest to, że można poznać właśnie ten ośrodek i zobaczyć co robią - jakbyś szukał pracy; no i kolejny punkt w CV w razie czego... a zawsze można się dopytywać o różne rzeczy, jakbyś czuł niedosyt wiedzy Very Happy

rok temu była bardzo ciekawa izolacja komórek macierzystych z myszy, ale nie wiem czy w tym roku to będzie. Jeśli nie pracowałeś na zwierzętach to zawsze to nowe, ciekawe doświadczenie Smile
Boo

Boo
Wysłany: 17.05.2010, 19:54:12

Dzięki za odpowiedź.

Tytułem wyjaśnienia (what's wrong with you guys?) - jestem kobietą Smile
Tak, tak - kobiety nie tylko studiują biotechnologię (na tym forum wygląda to na rzadkość), ale też istnieją w internecie Smile

No cóż - bawiłam się zarówno komórkami jak i wycinaniem różnych rzeczy ze szczurków, ale wysłałam zgłoszenie Smile
valparen

valparen
Wysłany: 17.05.2010, 21:51:18

o kurde, sory Very Happy rzeczywiście użyłaś żeńskiej formy, nie zauważyłem Smile

w sumie to u mnie kobiety to ok 3/4 roku, z resztą cały wydział tak wygląda
Odpowiedz  Forum BioTechnolog.pl » Studia i dalsza edukacja
Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)

Strona 1 z 1
Skocz do:  
Copyright © 2004-2007 BioTechnolog.pl. Powered by phpBB © phpBB Group.