Twój login
Twoje hasło

Gdzie studiujesz?
Komentarze studiów biotechnologicznych.
Skomentuj swoją biotechnologię ;o)

Doktorat

WydrukujDo druku  !!! 
Odpowiedz  Forum BioTechnolog.pl » Studia i dalsza edukacja
Autor Wiadomość
ivanka

ivanka
Wysłany: 16.07.2005, 10:33:49

Interesuję mnie czy na studia doktoranckie na wydziale biotechnologii może ubiegać się magister kierunku np. farmacji? Jak wygląda rekrutacja na takie studia? Dziękuję za pomoc.
Jacques

Jacques
Wysłany: 30.07.2005, 19:06:55

ivanka napisał:

Interesuję mnie czy na studia doktoranckie na wydziale biotechnologii może ubiegać się magister kierunku np. farmacji? Jak wygląda rekrutacja na takie studia? Dziękuję za pomoc.

napewno mozna bo mozna tez w druga strone czyli z biotechnologi na farmacje
znam pewna osobe ktora ukonczyla po biotechnologii farmacje
dlatego wdaje mi sie ze po farmacji mozna ukonczyc biotechnologie
naomiast niestety nie wiem jak wyglaa rekrutacja

ps a czy z biotechnologii mozna zrobic jakis doktorat z medycyny???
grzelu

grzelu
Wysłany: 12.03.2006, 12:58:12

Po studiach biotechnologicznych można zrobić doktorat z medycyny wiem bo znam taki przypadek:) Pozdrawiam
Olik

Studia: jestem absolwentem biotechnologii

Olik
Wysłany: 12.03.2006, 16:56:20

Można, ale nie jeteś po tym drem nauk medycznych, tylko biologicznych. Tyle że robisz to na medycznej.
grzelu

grzelu
Wysłany: 12.03.2006, 17:32:11

A to dziwne!!!Czyli wychodziloby na to ze rodzaj doktoratu (nauk rolniczych, przyrodniczych biologicznych czy medycznych) przylega do tytulu mgr czyli jak konczy sie studia np.na biologii i ma sie tytul mgr to gdzie bym nie robil doktoratu bede doktorem nauk biologicznych a nie np rolniczych skoro robie doktorat na AR choc wczesniej skonczylem biologie na uniwerku.Dziwne!!!Coś mi sie wierzyc nie chce?? Shocked Very Happy
Olik

Olik
Wysłany: 13.03.2006, 06:57:10

To, jakim "doktorem" zostaniesz definiuje uczelnia na jakiej robisz doktorat.
I tak po farmacji będziesz doktorem nauk farmaceutycznych, a po medycynie doktorem nauk medycznych bądź doktorem nauk biologicznych jeśli nie jesteś lekarzem. Nie da się być doktorem nauk medycznych bez bycia lekarzem, więc jesteś doktorem nauk biologicznych. Z tego, co wiem.

Chociaż... Sama już nie wiem... Z tego co wiedziałam, tak było na Collegium Medicum... Na przykład na AMG jest zróżnicowanie na doktora nauk medycznych w zakresie biologii medycznej i doktora nauk medycznych w zakresie medycyny. (http://www.amg.gda.pl/uczelnia/gazeta/artykul.php?id=772)

Myślę, że są jakieś regulacje prawne bądź (ktośtam nadaje takie możliwości). Może ktoś to znajdzie Smile?
ZX

ZX
Wysłany: 13.03.2006, 10:53:39

Olik napisał:

To, jakim "doktorem" zostaniesz definiuje uczelnia na jakiej robisz doktorat.
I tak po farmacji będziesz doktorem nauk farmaceutycznych, a po medycynie doktorem nauk medycznych bądź doktorem nauk biologicznych jeśli nie jesteś lekarzem. Nie da się być doktorem nauk medycznych bez bycia lekarzem, więc jesteś doktorem nauk biologicznych. Z tego, co wiem.

Myślę, że są jakieś regulacje prawne bądź (ktośtam nadaje takie możliwości). Może ktoś to znajdzie Smile?

dr n. chem. doktor nauk chemicznych
dr n. ekon. doktor nauk ekonomicznych
dr n. farm. doktor nauk farmaceutycznych
dr n. hum. doktor nauk humanistycznych
dr n. med. doktor nauk medycznych
dr n. przyr. doktor nauk przyrodniczych

najczesciej takie tytuły w polsce sie nadaje
Z logicznego wynikania biolog nie moze posługiwać sie tytulem "dr n. med."

A to jakim tytul jest nadawnay ustala jednostka posiadajaca uprawniania (rada wydziałów lub rada naukowa) do nadawania tytów naukowych w stopniu doktora.
mkiedrow

mkiedrow
Wysłany: 13.01.2009, 17:28:01

Rodzaj doktoratu zależy od uczelni i kierunku, na którym się go uzyskuje.
Będąc biologiem / biotechnologiem / biochemikiem etc. można mieć doktorat z medycyny i tytuł doktora nauk medycznych w dziedzinie biologii medycznej. Lekarze zasadniczo uzyskują tytuł doktora nauk medycznych w dziedzinie medycyny. Czy możliwe jest uzyskanie tytułu doktora nauk medycznych w dziedzinie biologii medycznej przez lekarza - niestety nie wiem. Myślę zresztą, że nawet gdyby było to możliwe, to żaden lekarz by tego nie chciał, bo i po co.

Aktualna sytuacja jest źródłem nieporozumień i słusznego wg mnie rozdrażnienia lekarzy. Dochodzi np. do sytuacji, w których gdzieś publicznie wypowiada się biolog (np. Pani Profesor Lidia Brydak - ekspertka od grypy, która nie jest lekarzem i mimo że zna się na grypie od strony biologicznej, to o medycynie pojęcia wielkiego nie ma i gada głupstwa). Ludzie widząc tytuł prof. dr hab. med. + biały fartuch myślą, że jest to lekarz, a tymczasem Pani Profesor lekarzem nie jest. Stąd teraz pomysły, by w celu jasnego odróżniania się od biologów pieczątka każdego lekarza zaczynała się od słowa lekarz - imię nazwisko - potem tytuł naukowy (jeśli jest) i specjalizacje (jeśli są) - potem numer prawa wykonywania zawodu.
nikka

nikka
Wysłany: 29.11.2011, 23:15:14

Osobiście pomysł z zaznaczaniem, że ktoś jest lekarzem jest jak najbardziej dobry. Zawsze dobrze wiedzieć czyjej wypowiedzi słuchamy, żeby móc się do niej ustosunkować. Aczkolwiek rozumiem, że pacjent takiej informacji oczekuje ale nie rozumiem dlaczego lekarze się irytują? A już tym bardziej czemu uważasz to rozdrażnienie za słuszne. Czyżby lekarze czuli jakieś zagrożenie ze strony biologów, farmaceutów (im też zdarza się mieć tytuł dr n. med), biotechnologów, wirusologów, bakteriologów itd. Nie potrzebnie, w polskim społeczeństwie jeszcze długo lekarz będzie uchodził za boga a jego słowo za święte (co chyba sami przyznacie nie zawsze jest słuszne bo chyba nikt mi nie powie, że lekarz zna się np. na lekach lepiej od farmaceuty). A swoja drogą znam kilku lekarzy (oczywiście chodzi tu o internistów a nie specjalistów od chorób zakaźnych), którzy powinni się wstydzić braku wiedzy na temat etiologii i przebiegu chorób bakteryjnych czy wirusowych. Czasem takie potrafią farmazony opowiadać, że z całym szacunkiem ale czasem mam wrażenie, że moja nauczycielka biologii w gimnazjum ma o tym większe pojęcie a co dopiero osoba która ma tytuł profesora i jest specjalistą od grypy jakim jest panią profesor Lidia Brydak. A tak a propos, wiem, że od ostatniego postu upłyną jakiś czas ale mógłby mnie ktoś uświadomić bo albo nie słyszałam albo nie zauważyłam jakie to głupoty opowiada pani prof.Mam nadzieje, że osoba, która to napisała nie jest kolejnym "anty-szczepionkowcem", który za głupoty uważa zachęcanie do szczepień
luki1833

Studia: Biotechnologia URz Rzeszów

luki1833
Wysłany: 04.12.2011, 10:52:08

Witam piszę do Was z zapytaniem Smile czy jest obecnie możliwość zrobienia doktoratu z biologii medycznej po ukończonych studiach z biotechnologii ? I jakby ktoś mógł podać placówki w których jest możliwość zrobienia doktoratu z tej dziedziny będę bardzo wdzięczny Smile
Odpowiedz  Forum BioTechnolog.pl » Studia i dalsza edukacja
Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)

Strona 1 z 1
Skocz do:  
Copyright © 2004-2007 BioTechnolog.pl. Powered by phpBB © phpBB Group.