Twój login
Twoje hasło

Gdzie studiujesz?
Komentarze studiów biotechnologicznych.
Skomentuj swoją biotechnologię ;o)

Software dla biotechnologa

WydrukujDo druku  !!! 
Odpowiedz  Forum BioTechnolog.pl » Studia i dalsza edukacja
Autor Wiadomość
piobyz

piobyz
Wysłany: 16.07.2005, 21:16:48

Czy mozecie sie pochwalic w jaki sposob komputer ulatwia wam nauke na studiach biotechnologicznych? Jakiego oprogramowania uzywacie, moze sa jakies bardziej rozbudowane pakiety typu matlab, R, itp. dla matematykow.

Jednym slowem: co student biotechnologii powinien miec na dysku Wink
Marcin
Moderator
Moderator

Studia: Biotechnologia UMCS Lublin

Marcin
Wysłany: 17.07.2005, 20:24:03

ja zadnych specjalnych programow nie mam, gdyz to co na studiach na razie mamy (a nie mielismy jeszcze bioinformatyki) nie wymaga posiadania zadnego fachowego programu,
wystarcza MS Excel ;o) do wykresow...

fajny programik jaki mi sie przydaje to: ISIS Draw - do rysowania wzorow strukturalnych, bardzo prosty, konkretny, praktyczny programik,
link: http://znik.wbc.lublin.pl/ChemFan/Oprogramowanie/Draw.html

i jeszcze 'nieoficjalna instrukacja obslugi':
http://republika.pl/nkuznik/
madziula

madziula
Wysłany: 20.07.2005, 15:13:51

Przydaje sie tez programik-"clone manager "i "Quantity one ".
w pierwszym mmozesz sobie trawić,ligować sparwdzać wielkości fragm.restrykcyjnych,konstruowac plazmidy i inne fajne rzeczy:)
Zdrugiego jeszce nie korzystałam ,ale słuzy m.in do pomiarów densytometrycznych-ilosci DNA , odczytywanej np ze zdjęcia żelu agarozowego:)
No i oczywiście baza danych NCBI jest w powszechnya uzyciu--tutaj mozesz sobie sparwdzic sekwencje genu,potem białka,mozna porównac kilka sekwencji,zrobic sobie drzewka ,co jak ewoluowało..itd...
do ogladania struktur 3-wymiarowych uzywaj Rasmola (najpierw trzeba sobie ściągnąc sekwencje z NCBI właśnie,a potem opracowywac ja w Rasmolu)super programik.mozna sie fajnie pobawic strukturami,np pozazanczac sobie tylko atomy H czy tylko grupy hydroksylowe..Smile
pozdrawiam:)
Piotrek

Piotrek
Wysłany: 13.08.2005, 11:26:49

Witam!!! Madziula mam do Ciebie skromne pytanko! Czy mozesz mi podac adresy stron z których mozna te programy za free pobrać??

Pozdr!! Very Happy
madziula

madziula
Wysłany: 04.11.2005, 19:48:46

oj clona chyba nie da rady już ściągnąc z tego co wiem,tylko z oryginalnej płytki...ale na pewneo kazda uczelnia ma ten programik wiec musisz sie zorientowac..co do quantity one to tez chyba ta sama sytuacja..NCBI(www.ncbi.nih.gov/ ) to jest link:))przepraszam ze tak pozno odpisuje,ale jestem strasznie zbaiegana(magisterka daje popalic)
pozdrawiam goraco:))))
Marcin
Moderator
Moderator

Studia: Biotechnologia UMCS Lublin

Marcin
Wysłany: 10.12.2005, 01:34:38

a rożnaorakie programy do różnorakich analiz sekwencji znajdują się pod adresem:
http://www.expasy.org/
Odpowiedz  Forum BioTechnolog.pl » Studia i dalsza edukacja
Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)

Strona 1 z 1
Skocz do:  
Copyright © 2004-2007 BioTechnolog.pl. Powered by phpBB © phpBB Group.