Twój login
Twoje hasło

Gdzie studiujesz?
Komentarze studiów biotechnologicznych.
Skomentuj swoją biotechnologię ;o)

Studia Biotechnologiczne II-go stopnia za granicą

WydrukujDo druku  !!! 
Odpowiedz  Forum BioTechnolog.pl » Studia i dalsza edukacja
Autor Wiadomość
przemek411

przemek411
Wysłany: 19.08.2010, 00:03:52

Witam

W tym roku pomyślnie ukończyłem studia biotechnologiczne I-go stopnia. Stoję przed wyborem uczelni na studia uzupełniające i dlatego mam pytanie. Czy ktoś z forum jest w stanie mi podpowiedziec gdzie jest szansa dostać się na uczelnie w UE na specjalność biotechnologia molekularna lub coś w tym stylu. W Polsce także interesuje mnie taka specjalność.
Interesuje mnie kwestia samych wyników w nauce, wymagany poziom języka angielskiego oraz oczywiście koszty podjęcia takich studiów poza granicami naszego kraju.

Może jakaś konkretna uczelnia jest szczególnie warta zastanowienia?

Może ktoś powie mi kilka zdań jaki poziom reprezentuje biotechnologia na Uni Wrocławskim? czy ciężko się tam dostać?, pozniewać ta uczelnia w kraju mnie interesuje.

Mogę dodać że moja średnia z toku studów wynosi 4.38, ocena na dyplomie 5. Poziom mojego angielskiego oceniam 6/10.

Czy jest wogóle szansa z takimi nie porywającymi wynikami dostać się na jakąś uczelnie zagraniczną?

dzięki za pomoc Smile
pozdr
szef_monsanto

Studia: Biotechnologia UG-AMG Gdańsk

szef_monsanto
Wysłany: 20.08.2010, 19:28:56

Hej

to dla mnie dość poważny temat ostatnio i co nieco dowiedziałem się przez ostatnie miesiące. Przede wszystkim masz super średnią i ocenę na dyplomie, więc masz spore szanse dostać się gdziekolwiek. Niestety (prawie) wszędzie w UE wymagany jest przez uczelnie zdany na minimum 6, 6.5 test IELTS, co oznacza naprawdę dobrą znajomość tego języka i dość biegłe posługiwanie się nim.
Profili o których mówisz jest "w pip" w Europie. Najbliżej masz Niemcy - masz takie kierunki jak bioinżynierię molekularną w Dreźnie (tak naprawdę to mocno biolmol dalej). Masz medycynę molekularną w Berlinie, czystą biotechnologię medyczną itp. Nazw jest dużo, a wszystko dotyczy raczej tego samego.
Jeśli interesuje Cię biomedycyna i molekuły - masz dużo opcji w UK. Naprawdę ten kraj ma potężny wybór uczelni, kierunków i placówek badawczych. Niestety drogi - zarówno do życia jak i przy czesnym - zwykle to koszt 3-5 tyś funtów za rok. Plusem jest to, że masz dużo opcji zrobienia MSc w rok.
Wszędzie gdzie będziesz chciał się pojawić (w UE) będziesz potrzebował sporej pomocy rodziny w utrzymaniu się (chyba, że np. w Niemczech dostaniesz stypendium DAAD). Na ambitnym kierunku w takiej Anglii trudno będzie pracować na pół etatu i zasuwać na zajęcia + robić dużo samemu w domu.

Co do biotechu w Polsce - nie pomogę Ci. Możesz aplikować do mnie na MWB UG-GUMed jeśli interesuje Cię mocno molekularna biotechnologia, jeszcze chyba trwa nabór na II stopień - i tyle wiem Smile

Wydaje mi się jednak, że trochę późno z tym wyskoczyłeś - do szkół w UE papiery na następny rok akademicki składa się już w lutym/marcu tego samego roku Smile

Pozdro!
przemek411

przemek411
Wysłany: 25.08.2010, 21:55:58

@szef_monsanto dzieki za odpowiedz

zapomniałem dodać że najbardziej interesuje mnie Anglia i Szwecja...Smile jeśli chodzi o język to myśle że jestem w stanie się zmobilizować i "dać z siebie wszystko", jednak troche szokuje mnie kwestia finansowa... nie jestem wybredny, w Polsce też są fajne uczelnie a na co się zdecyduje to sam nie wiem... napewno Biotechnologia molekularna (widze w tym "przyszłość").

Uczelnia w Polsce hmm nie wiem jaka... interesuje mnie Wrocław ale to jest jakby to powiedziec "kwestia nie do końca zależna ode mnie" Smile

pozdrawiam wszystkich biotechnologów Smile

edit-------------------------------------------

a jaka jest szansa na prace w "zawodzie" poza granicami naszego pięknego, miodem płynącego kraju? (załóżmy że nie istnieje bariera językowa:P)

Udział w Erasmusie może mi pozwolić na zmiane uczelni np. na 4 roku ?

pozdr
szef_monsanto

Studia: Biotechnologia UG-AMG Gdańsk

szef_monsanto
Wysłany: 26.08.2010, 17:24:56

Nasza działka to tak szerokie pole, że ciężko sprecyzować gdzie i za ile będziesz mógł pracować na zachodzie. Generalnie tendencja jest taka, że na zachodzie pracy w dziale life-sciences jest dużo więcej i jest ona często lepiej płatna, podobnie z robieniem tam doktoratu Smile
Odpowiedz  Forum BioTechnolog.pl » Studia i dalsza edukacja
Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)

Strona 1 z 1
Skocz do:  
Copyright © 2004-2007 BioTechnolog.pl. Powered by phpBB © phpBB Group.