Dostałem się właśnie na biologie na UG i jestem bardzo happy. Jest tam bowiem fajna specjalizacja- biologia molekularna, ale obawiam się, że po takim kierunku będę miał mniejsze szanse niż biotechnolodzy:(, spójrzcie na program nauczania i wypowiedźcie się...http://www.bgio.univ.gda.pl/instytut/dydaktyka/katalog.html#specszczeg2
madziula
Wysłany: 20.07.2005, 00:41:38
Witam:)jestem obecnie na 5tym roku na biloogii molrkularnej an UG:)Jest generalnie tak,ze sam sobie wybierasz przedmioty i ustalasz plan indywidualny zajec na cały rok:)mozesz sobie wybierac przedmioty z biotechnologii jak i nasze -katedralne jak i innych katedr(np nie wiem..wędrówki ptaków)więc bez obaw o poziom naucania.poza tym przez pierwsze dwa lata masz przedmioty obowiazkowe,na ktore jest dołaczona biotechnologia(biochemia ,genetyka,immunologia..)Poza językiem ,ktory maja bardziej szlifowany na wydziale mysle ze jesli chcesz sie uczyc to nasza katedra sie Toba odpowiednio zaopiekuje:)nie bez powodu magistrowie po biotechnologii przychodza do nas własnie robic doktoracik:)Atmosferka jest miła ,nikt nie jest przeciwko Tobie,ale uczyc sie trzeba:)jest jeszce jedno ale..bo widzisz n akatedre trzeba sie jeszce dostac:)nie ma tak ze chcesz na molekuły i bedziesz na molekułach.jest limit 12 osób,jesli bedzie natłok to sa rozmowy i brane pod uwage oceny (biochemia,biofizyka,chemia)takze staraj sie od poczatku,jesli Twoim celem jest laboratorium i praca naukowa:)dodam ,ze mamy dobra i znana kadre:)wielu od nas wybyło za granice :)Twoj wybór,ale ja jestm bardzo zadowolona:)
cangrejo
Wysłany: 21.07.2005, 10:31:42
Madziu moge prosic o twoj mail? chcialbym utrzymywac kontakt i zapytac o pewne sprawy:) kisss:*
cangrejo
Wysłany: 21.07.2005, 16:10:49
Mam pytanie czy jest bardzo duza roznica na biologii molekularnej UG a biotechnologii UG i AM? bo jak czytam program nauczania to po 3 roku wiekszosc przedmiotow jest takich samych...moze biotechnologia jest bardziej rozszerzona, no i nie ma takich glupot jak przeglad wszystkich organizmow przez 3 pierwsze lata....ale ciekawi mnie czy biolog molekularny bedzie tak samo przygotowany do pracy jak biotechnolog? hm
madziula
Wysłany: 21.07.2005, 23:11:24
Nie bede skromna,ale ja sie akurat czuje dobrze przygotowana ,nie gorzej niz biotechnolog:)zawsze mozesz robic prace magisterska na biotechnologii,nie ma problemów,mozesz tez na akademi medycznej,ale szczerze,to moje kolezanki nie sa zadowolone..na akademii nie ma kasy na badania naukowe(moja kumpela wywołuje westerna w hmm..WC ..bo ciemni nie maja nawet!!)a na biotechnologii..kasy tez brakuje,takze..nie chce tu słodzic..wszedzie jest ciężko z pieniedzmi,ale akurat nasz akatedra jakos funkcjonuje i narzekac nie mozna..biotechnologia ma z nami wspolne przedmioty(nawet pracownie).Fakt musisz przerobic roslinki i zwierzatka,ale sa tez tego pozytywy..lepiej wiedziec wiecej o roslinkach zanim zaczniesz je hodowac in vitro..poza tym wbrew pozorom owady i kregowce na biotechnologii tez sa..u nich jest matma na 1szym roku u nas na 3cim...ja na kilka pzredmiotów chodziłam do nich(wirusologie,hodowle in vitro,)ale tak samo oni do nas przychodzą...a moze zmenisz w trakcie studiów zainteresowania i Cie zainteresuje np..fizjologia zwierzatek?badanie snu,czuwania,wpływu narkotyków na ukł nerwowy..u nas sie takie badania na katedrze fizjologii zwierzaków robi na szczurkach..:Dpowiem Ci tak..namawic nie bede,ale ja konczac za rok,nie załuje ze te studia zaczełam i skoncze.Planuje doktoracik i mysle ze przygotowana bede dobrze:)
P.S...PRZEZ 3 PIERWSZE LATA ?NIE..
NA PIERWSZYM ROKU MASZ OGÓLNE PRZEDMIOTY..CHEMIE ORGANICZNA ,ANALITYCZNA ,BIOFIZE..I SYSTEMATYKE ROSLINEK I ZWIERZAKÓW..NA 2 GIM ROKU JUZ BARDZIEJ MOLEKULARNE PRZEDMIOTY..BIOCHEMIE,GENETYKE,MIKROBIOLOGIE.....FIZJOLOGIE ROSLIN I ZWIERZAT...I JZU WYBIERASZ SOBIE KATEDRE I NA 3CIM ROKU MASZ TE PZREDMIOTY KTORE SOBIE WYBIERZESZ ZGODNIE ZE SPECJALIZACJA..NP .BAKTERIOFAGA LAMBDA,GENETYKE MOLEKULARNA ,BIOTERRORYZM,EKSPRESJA GENÓW.....TYPOWO MOLEKULARNIE:)ALE SA TEZ OBOWIAZKOWE PRZEDMIOTY DLA CAŁEGO ROKU(NP.MATMA,FILOZOFIA-BLEEEE NIESTETY,ALE LAJTOWA PANI ,SA SAME PIATECZKI:)..A AA..NO I PRACOWNIE..PRZYGOTUJ SIE NA [PRACOWNIE SPECJALIZACYJNE PO 12 GODZ ALE TO SA SWIETNE ZAJECIA JESLI NA PRAWDE CIE TO INTERESUJE:)TAKZE BEZ PRZERAZNIENIA:)
CO DO ANGOLA JESZCE,TO ANGOLA SIE U NAS NIE NAUCZYSZ,ALE KSAZKI I PUBLIKACJE SA PO ANGIELSKU.SEMINARIA TEZ SA PO ANGIELSKU,W OGÓLE MATERIAŁY DO NAUKI SA ZAZWYCZAJ PO ANGIELSKU,TAKZE JESLI CHODZI O NAUKOWE PODEJSCIE DO JEZYKA TO JEST OKI:)
cangrejo
Wysłany: 22.07.2005, 14:15:57
CO DO ANGOLA JESZCE,TO ANGOLA SIE U NAS NIE NAUCZYSZ,ALE KSAZKI I PUBLIKACJE SA PO ANGIELSKU.SEMINARIA TEZ SA PO ANGIELSKU,W OGÓLE MATERIAŁY DO NAUKI SA ZAZWYCZAJ PO ANGIELSKU,TAKZE JESLI CHODZI O NAUKOWE PODEJSCIE DO JEZYKA TO JEST OKI:)[/quote]
no dobra jak angola sie nie naucze, a wszystko jest po angielksu to jak to zrobic;P?
cangrejo
Wysłany: 22.07.2005, 14:18:08
znaczy nie naucze sie na UG:P to jak to pogodzic:>
cangrejo
Wysłany: 22.07.2005, 14:19:14
aaa i Madziu , ciekawi mnie jeszcze jedno, bo jak dostaniesz sie na biologie molekularna, to tam funkcjonuja 3 katedry, tak? i mozesz robic specjalizacje czy tam prace mgr na jednej, dobrze to rozumie? ktora ty wybralas?
madziula
Wysłany: 22.07.2005, 15:03:50
hehe..Skarbie..angola sie nie nauczysz w sensie uzytku na codzien...ale angielski naukowy to jzu inna bajka:)po prostu dostajesz do reki publikacje i nie tłumaczysz po koleei kazdego słówka ,tylko czytasz jednym "tchem"..i wiesz o co chodzi..to trudne na poczatku,ale przyzwyzcaisz sie:)przewertujesz kilka artykułów,książek i wejdzie Ci w krew:)
to jest tak ze masz 3 specjalnosci:biologia środowiskowa,eksperymentalna i molekularna.Na kazdej jest kilka katedr...w kazdej ketedrze max 12 osób.na specjalnosci mojej czyli molekularnej sa 3 katedry:katedra mikrobiologii,katedra biochemii i katedra biologi molekularnej:)ja jestem na specjalizacji biologia molekularna -
katedra biologia molekularna(tzw.molekuły)..mozsz byc też na specjalizacji biologia molekularna -i katedra mikrobilogii.albo biochemii:))szczerze,chyba nasza katedra prosperuje najlepiej,w sensie sprzetu i grantów i badań:)badania sa rozległe od ekspresji genów,badan transkrypcji,replikacji,mikroskopii elektronowej,badania fagów,po choroby genetyczne(obecnie metaboliczne),nawet jest systematyka molekularna porostów:)jeśli chodzi o biochemików i ikrobiologów to te katedry rowniez stsosują techniki molekularne dlatego naleza do naszej specjalizacji.Tyle ze tematyka badan jest troszke inna.Biochemia głównie nastawia sie na enzymologie i badanie białek,mają duzo prac z białek szoku termicznego:)a mikrobiologia..troche kliniczne rzeczy robia(współpraca ze szpitalemi i akademia med)jedna kolezanka jest na medycynie sądowej nawet:)zajmuja sie tez konstrukcją plazmidów i regulacja ekspresji genów.Ogólnie wzyscy sie zajmujemy fajowymi rzeczami:D..wiesz..ja to taka zboczona na tym molekularnym punkcie jestem:))tzw.zboczenie zaawodowe:)jak do na strafisz,tez tak bedziez miał
POZDRAWIAM SERDECZNIE:)
cangrejo
Wysłany: 22.07.2005, 15:40:34
madziula napisał:
hehe..Skarbie..angola sie nie nauczysz w sensie uzytku na codzien...ale angielski naukowy to jzu inna bajka:)po prostu dostajesz do reki publikacje i nie tłumaczysz po koleei kazdego słówka ,tylko czytasz jednym "tchem"..i wiesz o co chodzi..to trudne na poczatku,ale przyzwyzcaisz sie:)przewertujesz kilka artykułów,książek i wejdzie Ci w krew:)
to jest tak ze masz 3 specjalnosci:biologia środowiskowa,eksperymentalna i molekularna.Na kazdej jest kilka katedr...w kazdej ketedrze max 12 osób.na specjalnosci mojej czyli molekularnej sa 3 katedry:katedra mikrobiologii,katedra biochemii i katedra biologi molekularnej:)ja jestem na specjalizacji biologia molekularna -
katedra biologia molekularna(tzw.molekuły)..mozsz byc też na specjalizacji biologia molekularna -i katedra mikrobilogii.albo biochemii:))szczerze,chyba nasza katedra prosperuje najlepiej,w sensie sprzetu i grantów i badań:)badania sa rozległe od ekspresji genów,badan transkrypcji,replikacji,mikroskopii elektronowej,badania fagów,po choroby genetyczne(obecnie metaboliczne),nawet jest systematyka molekularna porostów:)jeśli chodzi o biochemików i ikrobiologów to te katedry rowniez stsosują techniki molekularne dlatego naleza do naszej specjalizacji.Tyle ze tematyka badan jest troszke inna.Biochemia głównie nastawia sie na enzymologie i badanie białek,mają duzo prac z białek szoku termicznego:)a mikrobiologia..troche kliniczne rzeczy robia(współpraca ze szpitalemi i akademia med)jedna kolezanka jest na medycynie sądowej nawet:)zajmuja sie tez konstrukcją plazmidów i regulacja ekspresji genów.Ogólnie wzyscy sie zajmujemy fajowymi rzeczami:D..wiesz..ja to taka zboczona na tym molekularnym punkcie jestem:))tzw.zboczenie zaawodowe:)jak do na strafisz,tez tak bedziez miał
POZDRAWIAM SERDECZNIE:)
no dobra ale jak wiedzialas jaka katedre wybrac? jak wszystkie takie kuszace i ciekawe i kazda cos fajnego robic:>? nie mozna np pracowac na kjatedrze mikrobiologii i biologii molekularnej:P
cangrejo
Wysłany: 22.07.2005, 15:57:33
Madziu chcialem sie jeszcze spytac, bo np mi ssie podoba produkcja roznych preparatow biologicznych, szczepionek czy surowic, to ktora katedre wybrac:>?
W ogole co mozna robic po katerdze biologii molekularnej a co po mikrobiologii?a co po biochemii?
madziula
Wysłany: 22.07.2005, 16:19:17
widzisz ,mnie bardziej kręci inzynieria genetyczna ,analiza mutacji,takie sprawy ,nazwijmy to"moleculer cell biology"...transkrypcja,translacja,replikacja..w magisterce chodzi głównie o to by nauczyc sie technik,ktorymi bedziesz mógł swobodnie operowac potem..generalnie chodzi o nauke technik molekularnych,bo sa one uniwersalne i wszedzie je zastosujesz...a jesli masz sprzet i materiały to nauczyc sie najłatwiej,a mówie szczerze ze nasza katedra najlepiej z tym stoi:)poza tym ja jzu idac na studia wiedziałam ze chce robic doktorat,w tym kierunku..mikrobiologia jest jednak troche okrojona moim zdaniem,na biochemi głównie pracujesz z białkami i raczej takie biofizyczne rzeczy robisz...w sumie kazda katedra nauczy Cie na pewno podobnych rzeczy,ale jakos molekuły mi najbardziej podeszły:)te techniki ktorych ja sie naucze mozna zastosowac do rozmaitych rzeczy..ja chciałabym albo na wirusologii doktorat zrobic albo z transformacji nowotworowych:)i mysle ze to czego sie nauczyłam przyda mi sie w 100%..a mikrobiolodzy głównie robia posiewy szczepów izolowanych z materiałów szpitalnych i sprawdzaja czy dany szczep ma jakas mutacje np czy nie ma..i tak wkółko...dla mnie to troche monotonne..chociaz sa nieliczni ktorzy zajmuja sie inzynieria genet:)ale sprzetu i materiałów do pracy im brakuje ,wiec znowu minus:)
poza tym u nas sa fajni ludzie,atmosferka:)naszym szefem jest wspaniały człowiek:prof.Węgrzyn-człowiek anioł..mój autorytet:)jest moim promotorem i barzdo jestem zadowolona z niego:)
Co mozna robic po tych katedrach?hmm...oprócz pracy naukowej..w laborat.przyszpitalnych(mikrobiologicznych,analitycznych),epidemiologicznych,sanepidzie,kosmetologii(nawet taki przedmiot jest unas-kosmetologia:)w jakis instytutach...firmach farmaceutycznych,czy produkujacych jakies biotechn.materiały....wiesz generalnie mozliwosci jest duzo tylko tzreba sie umiec zakręcić
madziula
Wysłany: 22.07.2005, 16:47:39
co do szczepionek to wirusologia molekularna(ale to jest katedra biotechnologii)zajmuje sie szcepionkami rekombinowanymi:)ale jak mowie,nie ma przeszkód zeby tam prace robic,tyle ze musisz miec swiadomosc,ze magisterka to praca odtwórcza,uczysz sie technik,pomagasz opiekunowi..ale nie odkryjesz zadnych cudów..tego sie dokonuje na doktoracie:)wiec jesli myslisz o takich rzecazch to zacznij myslec o doktoracie:)
poza tym co do szcepionek,to geeralnie musisz umiec tez klonowac,trawic,znac inzynierie genet.zeby cos takiego robic..wiec generalnie to czego sienauczysz na naszej specjalnosci na pewneo sie przyda:)
cangrejo
Wysłany: 22.07.2005, 21:00:03
kurde jestes chyba moim dobry duszkiem hihi;) dzieki za informacje...a wiesz czego najbardziej sie boje, ze tak sie napalam na te studia...a ze sobie nie poradze, przeciez to takie trudne...