Witam, jestem na IV roku biotechnologii i potrzebuję pomocy w projekcie który muszę wykonać aby być dopuszczoną do egzaminu. Wiem że projekt jest absurdalny, gdyż w rzeczywistości nad czymś takim pracują zespoły naukowców całymi latami. Nie mniej jednak, nasza pani prowadząca bardzo wczuła się w swoją rolę i wymaga od nas niemożliwego. Nie proszę o wykonanie projektu, ale o jakiś pomysł, gdyż sama nie jestem wstanie wymyślić czegoś innowacyjnego. Niestety wiedza serwowana przez naszą uczelnię, pozostawia wiele do życzenia...
Oto wymagania:
Technologia wytworzenia INNOWACYJNEGO produktu biotechnologicznego np. leku, żywności, GMO, GMM itd.)
1. Imię, nazwisko realizatora projektu
2. Nazwa projektu
3. Cel projektu (co jest celem projektu? do kogo jest skierowany? jakich skutków długofalowych można oczekiwać? )
4. Charakterystyka teoretyczna określonego obszaru badań (w przypadku produkcji leków biotechnologicznych można podać dane statystyczne dotyczące umieralności pacjentów na daną chorobę)
5. Aparatura, sprzęt, odczynniki użyte podczas badań
6. Procedura wytworzenia określonego produktu (może być w punktach)
7. Ewentualne problemy jakie mogą wystąpić przy produkcji (punkt nieobligatoryjny, ale mile widziany)
8. Przewidywana ilość osób zatrudniona przy realizacji projektu
9. Przewidywany czas realizacji projektu
10. Przewidywany koszt projektu (zarobki dla pracowników, koszt urządzeń, koszt materiału biologicznego, koszt odczynników itd.)
11. Akta, dokumenty prawne potrzebne do komercjalizacji danego produktu biotechnologicznego (proszę w tym punkcie dokładanie wymienić, przepisać jakie warunki, artykuły dokumentów prawnych musza być przestrzegane)
Projekt nie musi zawierać wielu szczegółów, natomiast ma mieć logiczny sens; ma mnie przekonać, że dana technologia jest wykonalna i może przynieść korzyści.
Projekt nie może powielać technologii już wykorzystanej w przemyśle
Projekt proszę oddawać w postaci wydrukowanej do 21.XII. 2010 roku
Projekt ma być napisany w języku angielskim.
Za wszelką pomoc bardzo dziękuję!!!