Twój login
Twoje hasło

Gdzie studiujesz?
Komentarze studiów biotechnologicznych.
Skomentuj swoją biotechnologię ;o)

Proszę o pomoc przy projekcie zaliczeniowym...

WydrukujDo druku  !!! 
Odpowiedz  Forum BioTechnolog.pl » Potrzebuje pomocy!
Autor Wiadomość
malychomik

Studia: Biotechnologia UM Łódź

malychomik
Wysłany: 06.01.2011, 12:56:58

Witam, jestem na IV roku biotechnologii i potrzebuję pomocy w projekcie który muszę wykonać aby być dopuszczoną do egzaminu. Wiem że projekt jest absurdalny, gdyż w rzeczywistości nad czymś takim pracują zespoły naukowców całymi latami. Nie mniej jednak, nasza pani prowadząca bardzo wczuła się w swoją rolę i wymaga od nas niemożliwego. Nie proszę o wykonanie projektu, ale o jakiś pomysł, gdyż sama nie jestem wstanie wymyślić czegoś innowacyjnego. Niestety wiedza serwowana przez naszą uczelnię, pozostawia wiele do życzenia...

Oto wymagania:

Technologia wytworzenia INNOWACYJNEGO produktu biotechnologicznego np. leku, żywności, GMO, GMM itd.)
1. Imię, nazwisko realizatora projektu
2. Nazwa projektu
3. Cel projektu (co jest celem projektu? do kogo jest skierowany? jakich skutków długofalowych można oczekiwać? )
4. Charakterystyka teoretyczna określonego obszaru badań (w przypadku produkcji leków biotechnologicznych można podać dane statystyczne dotyczące umieralności pacjentów na daną chorobę)
5. Aparatura, sprzęt, odczynniki użyte podczas badań
6. Procedura wytworzenia określonego produktu (może być w punktach)
7. Ewentualne problemy jakie mogą wystąpić przy produkcji (punkt nieobligatoryjny, ale mile widziany)
8. Przewidywana ilość osób zatrudniona przy realizacji projektu
9. Przewidywany czas realizacji projektu
10. Przewidywany koszt projektu (zarobki dla pracowników, koszt urządzeń, koszt materiału biologicznego, koszt odczynników itd.)
11. Akta, dokumenty prawne potrzebne do komercjalizacji danego produktu biotechnologicznego (proszę w tym punkcie dokładanie wymienić, przepisać jakie warunki, artykuły dokumentów prawnych musza być przestrzegane)
Projekt nie musi zawierać wielu szczegółów, natomiast ma mieć logiczny sens; ma mnie przekonać, że dana technologia jest wykonalna i może przynieść korzyści.
Projekt nie może powielać technologii już wykorzystanej w przemyśle
Projekt proszę oddawać w postaci wydrukowanej  do 21.XII. 2010 roku
Projekt ma być napisany w języku angielskim.

Za wszelką pomoc bardzo dziękuję!!!
szef_monsanto

Studia: Biotechnologia UG-AMG Gdańsk

szef_monsanto
Wysłany: 08.01.2011, 17:44:06

Ale czy musi to być potwierdzony naukowo, sensowny produkt ? Być może chodzi o stworzenie zupełnego science fiction jeśli chodzi o sam produkt - natomiast sferę organizacyjną tego - czyli to co masz opisać w punktach musisz zostawić rzeczywistą.

Poczytaj sobie o nowych wynalazkach i odkryciach np. na physorg.com. Chyba nikt nie będzie dokładnie sprawdzał czy produkt jest gdzieś w fazie badań ? Wiem, że Siemens pracuje nad ciekawymi microchipami badającymi poziom CRP w krwi pacjenta - można szybko diagnozować atak serca. Może pomyśl nad czymś w tym stylu ? Microchip badający poziom czegoś "ważnego" we krwi zawsze się przyda na rynku ;D

Technologia ta (Siemensa) nie jest jeszcze wykorzystana na rynku ZTCW, więc ten końcowy punkt wymagań nie będzie tego przekreślał.

Albo uzyskiwanie różnych toksyn z jadów zwierząt jadowitych na drodze nadprodukcji białka rekombinowanego ? To mogłoby mieć spore zastosowanie w przemyśle, ale wydaje mi się, że takie białka mogą być już w ten sposób produkowane Smile

Tak czy siak współczuję - jeśli prowadzący chce, żeby to było naprawdę rzetelnie napisane, to wymaga od was bardzo dużo. Powodzenia Smile
Em

Studia: jestem absolwentem biotechnologii

Em
Wysłany: 09.01.2011, 16:20:51

Spróbuję naprowadzić was na strony www, gdzie można znaleźć coś ciekawego.

Czym się zająć np. z onkologii:
- warto odwiedzić strony z newsami Science i Nature - pełno tam doniesień o nowych bio-wynalazkach itp
-strona http://clinicaltrials.gov/ct2/home - jest tam zbiór badań w fazie klinicznej, można zgapić stamtąd jakiś związek i chorobę (badania kliniczne oznaczają, że związek jeszcaze nie jest dostepny w przemyśle!)
-albo zobaczyć jakie geny ulegaja mutacjom w raku na stronie Cancer Genome Project
http://www.sanger.ac.uk/genetics/CGP/
-albo wpisać w Pubmed nazwę raka i poczytać. Na topie są czerniaki, raki piersi, rak drobnokomórkowy płuc, rak jelita grubego. Dużo nowych leków szuka się w tych chorobach

Cel takiego projektu: wiadomo, ujarzmienie choroby i krociowe zyski Smile

4. (w przypadku produkcji leków biotechnologicznych można podać dane statystyczne dotyczące umieralności pacjentów na daną chorobę) -> szukamy danych w Pubmedzie

5-6. Aparatura, sprzęt, odczynniki użyte podczas badań -> patrzymy do publikacji o podobnej tematyce

8. Przewidywana ilość osób zatrudniona przy realizacji projektu -> co najmniej kilku ludzi z róznych dziedzin Smile

9. Przewidywany czas realizacji projektu -> takie projekty są nawet 10-letnie, sama faza przed badaniami klinicznymi to kilka lat

10. Przewidywany koszt projektu (zarobki dla pracowników, koszt urządzeń, koszt materiału biologicznego, koszt odczynników itd.) -> walnijcie jakąś wielką kwotą Smile

11. Akta, dokumenty prawne potrzebne do komercjalizacji danego produktu biotechnologicznego (proszę w tym punkcie dokładanie wymienić, przepisać jakie warunki, artykuły dokumentów prawnych musza być przestrzegane) -> najlepiej poczytać o badaniach klinicznych + pamietaj o badaniach nad zwierzetami o ile będą potrzebne Smile

Ps. trochę zaangażowania i wiary w siebie! chyba lepiej robić projekt i ruszyć szare komórki niż kuć na jakiś durny test? Kreatywność jest bardzo ważna w naszym zawodzie i trzeba ją ćwiczyć! Wiedz, że google i pubmed są twoim głównym sprzymierzeńcemi że u nich zawsze znajdziesz pomoc Very Happy Pamiętam że na studiach też miałam podobny projekt i na wcześniejszych zajęciach nikt na tacy nie wykładał gotowych rozwiązań. W pracy zawodowej może zdarzyć ci się opracowanie czegoś nowego bez doświadczenia a jedynie przy pomocy literatury...
Trzymam kciuki! Wink
valparen

Studia: Biotechnologia UG-AMG Gdańsk

valparen
Wysłany: 09.01.2011, 22:36:22

mi od paru ładnych lat chodzą po głowie jadalne owady Very Happy

powiązać to z biotechem można przez modyfikacje genet.: zwiększanie przyrostu masy; zwiększenie tolerancji na niską temp. (duże owady występują tylko w tropikach); redukcja niepotrzebnych rzeczy (np. skrzydła); zwiększenie wartości odżywczych...

plusy są takie, że projekt jest w miarę prosty (o ile zidentyfikowane są geny, na których Ci zależy i założysz, że nie będzie problemu z modyfikacją), nie wymaga prób klinicznych itd.. No i jest dziwny, więc w pewnym sensie innowacyjny.

Co do zasadności projektu, to produkcja białka zwierzęcego w przypadku owadów jest energetycznie dużo wydajniejsza, niż produkcja w kręgowcach (stałocieplność, długość życia). Jeśli dobrze dobrać gatunek, to nie powinno być dużego problemu z 'paszą'. W 2011 ma się pojawić 7mld człowiek, więc kwestia wydajności/przyjazności dla środowiska w produkcji żywności jest na czasie Smile

owady jedzone są w wielu krajach (raczej cieplejszych), jest też literatura na ten temat - w PL wyszła książka Łukasz Łuczaja "podręcznik robakożercy" (raczej własne eksperymenty autora i anegdoty, z tego co pamiętam), widziałem gdzieś też jakieś normalne artykuły... w necie na pewno znajdziesz więcej informacji Smile (np.: Forest insects as food: humans bite back - 241 str. na ten temat, do ściągnięcia z netu Razz)

nie wiem jak będzie wyglądać sprawa dostępności informacji od strony biotechnologicznej - nigdy nic na ten temat nie szukałem (więc od tego radziłbym zacząć)

Pozdrawiam!
malychomik

Studia: Biotechnologia UM Łódź

malychomik
Wysłany: 11.01.2011, 09:50:43

dzięki wszystkim za pomoc, mnie takie projekty zazwyczaj przerażają bo czuję, że mam za małą wiedzę żeby coś takiego stworzyć....

W każdym razie jako cel obrałam sobie łysienie androgenowe. Najnowsze badania wskazują, że komórki mieszka włosowego ulegają zatrzymaniu w fazie progenitorowej i nie mogą zróżnicować się dalej. Należy zatem odnaleźć odpowiedni Stem Cell Factor (taki który normalnie w warunkach fizjologicznych odpowiada za rozwój komórek mieszka) i umieścić go w liposomie. SCF byłby uzyskiwany na drodze rDNA w komórkach bakterii.

Teraz tylko potrzebuje pomocy w identyfikacji danego SCF Smile)
Co o tym myślicie?
Bio-kujonek

Bio-kujonek
Wysłany: 19.01.2011, 13:57:40

Potrzebujesz pracy semestralnej, zaliczeniowej z zakresu szeroko rozumianej biologii/biotechnologii? Tanio i profesjonalnie, bez wysiłku możesz zaoszczędzić Twój czas!
Przyślij wiadomość na biokujonek@o2.pl w celu uzyskania szczegółowych informacji.

Pozdrawiam,
Biokujonek
Odpowiedz  Forum BioTechnolog.pl » Potrzebuje pomocy!
Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)

Strona 1 z 1
Skocz do:  
Copyright © 2004-2007 BioTechnolog.pl. Powered by phpBB © phpBB Group.