| Autor |
Wiadomość |
|
Kirra
|
Wysłany: 22.07.2005, 15:13:46
Dostalem sie na biologie na sggw. Wpisujcie sie kto tez sie tam dostal. Mjoe GG: 4320063.
CO mozecie powiedziec o tej szkole?? Z zewnatrz wyglada obiecujaco zobaczymy jak bedzie.
|
Admin BioTechnolog.pl

|
Wysłany: 22.07.2005, 17:50:44
|
Imp
|
Wysłany: 21.08.2005, 11:52:46
też będę od października(a więc jestem;) ) studentką biotechnologii na SGGW.. o szkole powiedzieć się troszkę da..z tego co mi wiadomo ma najlepsze zabezpieczenie techniczne, salowe, labolatoryjne ze wszystkich uczelni Warszawskich umożliwiających studiowanie tego kierunku..co więcej atmosfera nie jest najgorsza, a w każdym razie nie tak napięta i elektryzująca jak na UW czy UJ.. a jak twierdzi mój znajomy(3 lub 4 rok na biotech'u na SGGW) da się przeżyć i niezwariować..
do zobaczenia 3.10!
ps. moje gg: 7456509
|
Juice
|
Wysłany: 22.08.2005, 08:15:44
Ja też od października jestem studentem I-roku biotechnologii na SGGW. Z tego co mi mówiono to zaplecze techniczne SGGW jest nieporównywalnie lepsze od UW czy Politechniki w Warszawie. To coś mniej wiecej jak na UJcie, gdzie miałem ogromne szczęśćie także sie dostać, tylko że tam studia biotechnologiczne realizowane są na specjalizacyjnym wydziale. Powiedziano mi jednak (źródło informacji, które uważam za wiarygodnie  , że SGGW to najlepsza uczelnia do studiowania tego kierunku więc wybrałem ją.
Wszystko dla ludzi więc damy radę napewno  . Pozdrawiam
|
madziara
|
Wysłany: 22.08.2005, 22:04:09
No to ja też się przyłączam. Również od października będę studentką SGGW  Tak naprawdę moim głównym celem w tym roku byla AM w Poznaniu, ale niestety (hmm...a może stety) zabrakło mi kilku punktów. W każdym bądź razie absolutnie nie narzekam, a wręcz przeciwnie - jestem dumna z tego, że będę mogła studiować właśnie biotechnologię i to na tak dobrej uczelni, z tak wspaniałym zapleczem technicznym. Heh, mam tylko nadzieję, że sie nie skompromituję i nie przyniosę jej wstydu.  Wszyscy mi powtarzają, że biotechnologia to trudny kierunek, więc może nie być łatwo. Troszkę sie już obawiam, ale póki trzeba być dobrej myśli. Przed nami jeszcze ponad miesiąc laby!! 
|
marfa
|
Wysłany: 23.08.2005, 07:31:32
w takim razie ja też już się nie będę ukrywać  podobnie jak Wy dostałam się na biotech na sggw. jestem niezmiernie szczęśliwa, że będę mogła rozpocząć (przynajmniej!)studia na tak renomowanej uczelni. muszę przyznać, że jeszcze 2 miesiące temu nawet by mi nie przyszło do głowy że mogę tak "skończyć"  wiem że studia będą dla mnie ciężkie ale skoro "Tamci Na Górze" zadbali o to, że się dostałam na te studia to być może postarają się też o to, bym je jakoś skończyła
wybieracie się na kursy wyrównawcze na sggw?
staracie się o akademik?
mój nr gg 8169797
pozdrawiam
|
madziara
|
Wysłany: 23.08.2005, 09:02:25
Osobiście na początku miałam dylemat, czy nie zapisać się na fizykę, bo jej poziom u nas w szkole był po prostu tragiczny :/ Niestety teraz jak najszybciej muszę zakończyć kurs prawa jazdy więc kursy wyrównawcze odpadają. Szczerze mówiąc mam cichą nadzieję, że dużo osób sie na nie nie zdecyduje i nie będę za bardzo obstwać w tyle. Heh....może nie będzie aż tak źle. Co do akademika....złożyłam wniosek, ale mam marne szanse na przyznanie miejsca. Wstępnie poszukuję już samodzielnego mieszkanka na Ursynowie, ale brakuje mi współlokatorów. No właśnie, a może ktoś z Was jest w podobnej sytuacji i ewentualnie chciałby ze mną coś wynająć? mój nr gg:5485765 pozdrawiam 
|
marfa
|
Wysłany: 23.08.2005, 14:29:41
Ja najbardziej obawiam się matematyki i fizyki. Co prawda poziom tych przedmiotów w moim LO nie był taki zły ale sama świadomie się ich szczególnie nie uczyłam bo skupiłam sie na biologii i chemii. Teraz TROCHĘ żałuję... Kursy to niezła idea ale nieźle za nie kasę zdzierają. Do tego dochodzi jeszcze zakwaterowanie no i wyżywienie - nie mam sumienia prosić rodziców o takie pieniądze. Chyba bedziemy musiały cierpieć razem - ale w kupie zawsze raźniej, no i "kupy nie ruszą", nie?!
Ja też złożyłam podanie o akademik. Czarno to widzę,bo dochody w mojej rodzince wyszły troszke wyższe niż można by się było spodziewać, ale nie tracę nadziei. Poza tym znajoma studentka technologii żywności na sggw zdradziła mi, że miejsca w akademikach dostają ludzie, których dochody nie są znowu takie niskie więc w wypadku, gdy początkowo odmówią akademika należy walić drzwiami i oknami, walczyć o swoje bo szanse na powodzenie są duże.
Rozglądam się jednocześnie za jakąś stancją, tylko ceny mnie troszkie odstraszają... 
|
Imp
|
Wysłany: 23.08.2005, 20:39:59
wieści co prawda nie pochodzą dokładnie ode mnie, bio tak jak pisałam wyżej też dopiero zaczynam "staż" na tej uczelni ale od roczników wyżej..
fizyki podobno nie ma się co obawiać bo prowadzi ją facet który umie i potrafi wytłumaczyć, nie wymaga zresztą jakiejś ogromnej wiedzy ale po prostu ludzkiego zrozumienia tematu..także nie wiem jak wy, ale ja czuję się uspokojona:)
natomiast z matmą, to będzie zależało kogo dostaniemy, ale nie wróżą nam najlepiej..  zobazymy jak to będzie..jakby co to mam kumpelę która będzie na 2 roku na matmie na UW to się ją kiedyś złapie i przydusi porządnie
Bądźmy dobrej myśli i nie dajmy się zgnębić myślami o studiach gdy mamy jeszcze wakacje a za oknem jeszcze świeci słoneczko!
pozdrawiam!
|
bioman
|
Wysłany: 23.08.2005, 21:33:27
Wprost - Gdzie studiować nauki biologiczne i ich zastosowania (biologia molekularna, biotechnologia, genetyka) 2005
lp. Nazwa % Pkt.
1. Akademia Rolnicza w Poznaniu 92.00
2. Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie 92.00
3. Uniwersytet im. Adama Mickiewicza w Poznaniu 92.00
4. Uniwersytet Warszawski 90.00
5. Uniwersytet Łódzki 90.00
6. Uniwersytet Gdański oraz Akademia Medyczna w Gdańsku (studia międzyuczelnianie) 89.00
7. Akademia Rolnicza w Krakowie 89.00
8. Uniwersytet Warmińsko-Mazurski w Olsztynie 87.00
9. Akademia Rolnicza w Szczecinie 87.00
10. Uniwersytet Marii Curie-Skłodowskiej w Lublinie 86.00
11. Politechnika Łódzka 86.00
12. Akademia Rolnicza we Wrocławiu 85.00
13. Akademia Rolnicza w Lublinie 85.00
14. Uniwersytet Jagielloński w Krakowie 84.00
15. Uniwersytet Wrocławski 83.00
16. Uniwersytet Mikołaja Kopernika w Toruniu 83.00
17. Politechnika Warszawska 82.00
18. Politechnika Gdańska 80.00
19. Politechnika Wrocławska 80.00
To mówi samo za siebie- jesteśmy najlepsza uczelnią ( wraz z AR w Poznaniu)kształcącą na tym kierunku!
P.S. Pozdrowienia dla wszystkich zaczynających studia biotechnologiczne na SGGW!
|
M
|
Wysłany: 23.08.2005, 22:48:11
Dzięki!!!!!!!!  Ja też dostałem się na biotech SGGW... Nie wiem jednak czy ten ranking może być wiarygodny. Możesz wiesz jakimi kryteriami kierowali się jego autorzy?????? Pozdrawiam. Nie chce mi sie wierzyc, ze UJ jest tak nisko!!!!! Pozdrawiam.
|
bioman
|
Wysłany: 24.08.2005, 11:09:22
Uwzględniono uczelnie, które zdobyły co najmniej 75 pkt. (wyniki zaokrąglono do pełnych liczb)
Ocena łączna (maksymalnie 100 pkt.)
Jakość kształcenia (maksymalnie 50 pkt.), pod uwagę brane są: wartość programów nauczania, adekwatność kształcenia do wymagań rynku, potencjał jednostek naukowych w porównaniu z najlepszymi ośrodkami na świecie (udział w programach badawczych, granty, innowacje, oryginalne projekty, publikacje w czasopismach o międzynarodowym zasięgu, cytowania w tzw. Indeksie filadelfijskim).
Rynkowa wartość dyplomu (maksymalnie 50 pkt.), pod uwagę brane są: popyt na absolwentów na rynku pracy, ocena absolwentów przez pracodawców, płace absolwentów, tempo awansu.
|
Kaja_:)
|
Wysłany: 25.08.2005, 12:18:01
Hejki też zaczynam od pazdziernika biotech na sggw kurcze strasznie boje sie maty i fizy czuje ze to bedzie dla mnie wielki problem :( no i wogole nie wiem co z podrecznikami czy trzeba wszystko kupic czy sobie wiekszosc darowac slyszalam ze jest duzo pomocy naukowych ale moze lepiej miec swoje przynajmniej jakies podstawowe ksiazki :?: pozdro dla wsystkich ktorzy zaczna ze mna w pazdierniku 3majcie sie :D
|
madziara
|
Wysłany: 25.08.2005, 20:39:50
Heh, a jeszcze do niedawna myślałam, że tylko ja mam takiego stracha przed mat. i fiz.Tymczasem okazuje się, że te przedmioty zaprzątają biedne głowy większości studentów I-ego roku biotechnologii. Ajajaj, nasze biedne głowy....Pocieszające jest to, że każda z tych głów nie jest osamotniona w obawach o swoją przyszłość. Bo przecież już "co dwie głowy to nie jedna" . Także wszystkie głowy do góry! Narazie chyba najlepiej będzie sobie odpuścić i za dużo nie rozmyślać. Zmartwienia zostawmy na póniej. Może jeszcze przyjdzie na nie pora, a może i nie....  Chyba nie ma co sie za wcześnie zadręczać  Z kupnem książek ja narazie też się wstrzymuję. Pozdrawiam wszystkich.
|
Juice
|
Wysłany: 26.08.2005, 08:08:18
Siłą rzeczy z podręcznikami się wstrzymuję, ponieważ w sumie to nie mam pojęcia jakie kupić. No chyba, że jest gdzieś jakaś lista?
Pozdrawiam.
|