Twój login
Twoje hasło

Gdzie studiujesz?
Komentarze studiów biotechnologicznych.
Skomentuj swoją biotechnologię ;o)

Dylemat: biotechnologia wieczorowa na AR Lublin

WydrukujDo druku  !!! 
Odpowiedz  Forum BioTechnolog.pl » Przed studiami biotechnologicznymi
Autor Wiadomość
Klakier

Klakier
Wysłany: 23.07.2005, 20:29:42

Witam wszystkich

Mam pewien dylemat. Niestety nie dostalem sie na dzienne na biotechnologie i zostalem postawiony przed pewnym wyborem. Mam mozliwosc pojscia wieczorowo na AR w Lublinie na Biotechnologie lub pojscia gdzies ratunkow (zeby nie wzieli do woja Smile ) np na chemie, a za rok probowac gdzies indziej. Jednak ze zastanawiam sie czy studja wieczorowe beda podobne do dziennych(boje sie ze materjal bedzie kiepsko realizowany i np. bede mial mniej laborkow), szkoda by bylo wywalic kase a nic nie skorzystac tym bardziej ze sie mi nie przelea zreszta jak wiekszosci w tym pieknym kraju. Chcialem takze zapytac o kompetetnosc AR w Lublinie jesli chodzi o nauke biologi i jak to sie ma wporownaniudo innych szkul. Semestr w AR w Lublinie jak na Biotech jest dosc tani 2500zl i boje sie ze matrjal jest okrojony. Tak to jest ajk sie nie uczylo teraz trzeba szukac wyjscia awaryjnego. Podobno placi sie przez 3 lata a pozniej studjuje normalnie czego tez nie jestem pewien. Bede wdzieczny za kazda rade, z gory dziekuje.

Pozdrawiam
Owieczka

Studia: jestem absolwentem biotechnologii

Owieczka
Wysłany: 23.07.2005, 23:04:53

Kompetenstna to ja w stosunku do AR nie jestem, ale z dowiadczenia mojej siostry wiem, ze wieczoróki nico sie różnią nawet przerabianym materiałem, godzinówką itd... Bardziej się je przyrównóje do zaocznych, nawet jest możliwa obrona (jesli jest konieczna wcześniejsza) z grupami ze stódiów zaocznych aniżeli dziennych.
Marcin
Moderator
Moderator

Studia: Biotechnologia UMCS Lublin

Marcin
Wysłany: 24.07.2005, 10:28:12

nie studiuje na AR w Lublinie, ale myślę że sie nie myle, tj. moim zdaniem lepiej pójść na coś bezpłatnego jak i tak nie będzie się tego dalej studiować, gdyż:
1. pierwszy rok biotechnologii to powtórki ze szkoły średniej, teoria prawie sama, gdzieniegdzie jakieś laboratoria (od 3 roku zwykle na zajęciach same laboratoria), więc kończąc to będziesz miał 5000zł mniej, a wiedzy biotechnologicznej nie poczujesz,
2. biotechnologia wieczorowo? materiał zostanie okrojony, jeżeli z przedmiotów czysto nie-biotechnologicznych to OK, ale zapewne poleci po laboratoriach, czy innych 'kosztownych', gdzie się coś zużywa, coś kosztuje itp.

plus tego może być taki, że za rok jak będziesz zdawał to może jako student wieczorowy tej uczelnii może jakieś większe względy będą? czy nie bardzo?
nie wiem też czy jakiś egzamin zdawałeś, jaka rekrutacja była? chodzi o to, że jeżeli nie było egzaminu to do powtórki materiału też Ci się za wiele nie przyda,

moim skromnym zdaniem poszukaj sobie czegoś bezpłatnego,

a teraz kilka słów obok tematu Wink
biotechnologia to taki troche przereklamowywany kierunek, gdzieniegdzie w Polsce jest na dobrym poziomie, a gdzieniegdzie na słabszym, wiele uczelnii może sobie biotechnologie utworzyć gdyż jest to bardzo obszerne pojęcie (oczywyście wytyczne Ministerstwa Edukacji są) i skupiać się bardziej na mikrobiologii (produkcja piwa, jogurty, oczyszczanie ścieków itd) a okroić do niezbędnego ustawowego minimum biologię molekularną, immunologię, inżynierie genetyczną - i wtedy zależy kto co lubi, trzeba patrzeć gdzie się wybiera, jaki program jest na studiach, kto go prowadzi, wszystko powinno być podane w internecie, koniecznie należy też porozmawiać ze studiującymi już na danej uczelnii, biotechnologia biotechnologii nie równa...

--
ps. pisz temat wiadomości 'pełnym zdaniem' nie jednym słówkiem - inny użytkownik będzie zadowolony
Jacques

Jacques
Wysłany: 24.07.2005, 21:00:07

ja wybralbym opcje za rok...
BUBU

Studia: Biotechnologia AR Lublin

BUBU
Wysłany: 23.02.2007, 00:47:11

czesc!
male sprostowanie co do studiów wieczorowych!ja osobiscie studiowalam w ten sposob i nie widzialam zadnej roznicy miedzy nami- studentami wieczorowymi a dziennymi. zajecia czesto gesto od 8 rano!grupy mieszane z dziennymi takze wszystko razem! laborki w pelnym wymiarze godzin!material dokladnie ten sam, zreszta pytania na kolach i egz. takie same!zero luzu!nie ma co sie ludzic ze jak wybuli sie ta kase to bedzie spoko bo nie jest!pogadajcie prosze z kims kompetentnym zanim zaczniecie wypowiadac sie na temat o ktorym nie macie pojecia!!!!!!!!
aha i wcale nie trzeba placic przez cale studia ale takie wiadomosci to juz w dziekanacie.
pozdrawiam wszystkich studentowstudiow wieczorowych!
Advancer

Studia: jestem absolwentem biotechnologii

Advancer
Wysłany: 24.02.2007, 00:06:49

Marcin napisał:

a teraz kilka słów obok tematu Wink
biotechnologia to taki troche przereklamowywany kierunek, gdzieniegdzie w Polsce jest na dobrym poziomie, a gdzieniegdzie na słabszym, wiele uczelnii może sobie biotechnologie utworzyć gdyż jest to bardzo obszerne pojęcie (oczywyście wytyczne Ministerstwa Edukacji są) i skupiać się bardziej na mikrobiologii (produkcja piwa, jogurty, oczyszczanie ścieków itd) a okroić do niezbędnego ustawowego minimum biologię molekularną, immunologię, inżynierie genetyczną - i wtedy zależy kto co lubi, trzeba patrzeć gdzie się wybiera, jaki program jest na studiach, kto go prowadzi, wszystko powinno być podane w internecie, koniecznie należy też porozmawiać ze studiującymi już na danej uczelnii, biotechnologia biotechnologii nie równa...

zgadzam sie w 100%,
oststnio zastanawiam sie jak politechniki radza sobie z biotechnologia, wcale nie sugerujac ze sobie nie radzą
Odpowiedz  Forum BioTechnolog.pl » Przed studiami biotechnologicznymi
Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)

Strona 1 z 1
Skocz do:  
Copyright © 2004-2007 BioTechnolog.pl. Powered by phpBB © phpBB Group.