Twój login
Twoje hasło

Gdzie studiujesz?
Komentarze studiów biotechnologicznych.
Skomentuj swoją biotechnologię ;o)

Wybór uczelni - problem!

WydrukujDo druku  !!! 
Odpowiedz  Forum BioTechnolog.pl » Studia i dalsza edukacja
Autor Wiadomość
PMBMP

PMBMP
Wysłany: 16.07.2011, 16:36:02

Witam serdecznie wszystkich forumowiczów!

W tym roku zdawałem maturkę (biologia, chemia rozszerzone i podstawowa fizyka) z zamiarem wybrania się (nie ma co ukrywać Very Happy ) na medycynę. Niestety, mój wspaniały plan legł w gruzach Sad . Na moje szczęście, planem B było wybranie się na Biotechnologię co poskutkowało wyrażeniem chęci rekrutacji na tenże kierunek. Plan wypalił, ponieważ dostałem się na Uniwerek Przyrodniczy we Wrocławiu, lecz jak sami widzicie nie za bardzo interesuje mnie specjalizacja biotechnologia żywności Smile . I znowu na moje szczęście mam możliwość dostania się w drugiej turze na następujące uczelnie: Uniwerek Wrocławski, Akademia medyczna w Łodzi oraz Śląska akademia medyczna. I tu pada moje pytanie: Która z tych 3 uczelni jest według was powinienem wybrać?

Z poważaniem
PMBMP
valparen

Studia: Biotechnologia UG-AMG Gdańsk

valparen
Wysłany: 16.07.2011, 22:01:13

Uniwerek Wrocławski
vanilia

Studia: Biotechnologia UWroc Wrocław

vanilia
Wysłany: 25.07.2011, 21:10:07

Jestem studentką 5 roku biotechnologia na UWr , nie polecam tego kierunku !!! Nie ma po tym żadnej pracy , no chybaże chcesz potem zostać na doktoracie i dostawać marne pieniądze na uczelni, w kraju nie ma perspektyw za granicą już lepiej , we Wro jest trzy wydziały biotechnologi na trzech uczelniach , co roku jest wypuszczana masa absolwentów którzy nie wiedzą co mają ze sobą zrobić , po cholerę jest to kierunek zamawiany skoro nie ma wystarczającej ilości miejsc pracy a najczęstszą opcją jest przedstawiciel medyczny , jest to totalnie demotywujące , poza tym prędzej pracę znajdzie osoba po polibudzie niż po uniwerku, nie wiem czemu wśród pracodawców ludzie z polibudy są lepsi ,wszyscy musimy się tak samo dużo uczyć ...ehh
krzyhood

Studia: jestem absolwentem biotechnologii

krzyhood
Wysłany: 25.07.2011, 21:22:23

Po polibudzie absolwent jest "lepszy" dla pracodawcy bo ma praktyczne wyksztalcenie, a praktyka i doswiadczenie dla kazdego pracodawcy jest cenniejsze niz teoria, to przeciez oczywiste. A pracy nie ma nie tylko po uniwerku ale po kazdej biotechnologii, oczywiscie pracy w zawodzie w Polsce a nie doktorat, ktory jak vanilia zauwazyla jest za marne grosze.
Jesli kreci cie praca naukowa to uniwerek jest ok ale jesli chcesz pracowac zawodowo to mysl o zdobywaniu doswiadczenia, im wiecej tym lepiej.
Powodzenia
valparen

Studia: Biotechnologia UG-AMG Gdańsk

valparen
Wysłany: 26.07.2011, 23:20:20

Cytat:

Nie ma po tym żadnej pracy , no chyba że chcesz potem zostać na doktoracie i dostawać marne pieniądze na uczelni

prawda - a w badaniach w dziedzinie nauk biologicznych UWr radzi sobie bardzo dobrze, więc jeśli chodzi o pracę w zawodzie, to UWr to chyba najlepsze wyjście Very Happy

Cytat:

prędzej pracę znajdzie osoba po polibudzie

tylko raczej też nie w 'zawodzie', więc... Wink

u ŚUMie słyszałem złe opinie (o kadrze, przedmiotach), więc odradzam. Nie wiem co z Łodzią - jeśli chcesz iść tam na medycynę w przyszłym roku, to może przez rok warto poznać miasto czy coś :d
entropia

Studia: Biotechnologia UP Wrocław

entropia
Wysłany: 30.07.2011, 09:50:10

na UP biotechnologia nazywa się biotechnologią żywności, bo masz na studiach inżynierskich robione minimum programowe z technologii żywności (będziesz na zajęciach zmażyć frytki i robić kompoty Very Happy), potem na magisterce wybierasz specjalizacje - biotransformacje (bardziej chemia), mikrobiologia (bardziej biologia molekularna), więc nie ma się co zniechęcać nazwą "biotechnologia żywności"
Odpowiedz  Forum BioTechnolog.pl » Studia i dalsza edukacja
Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)

Strona 1 z 1
Skocz do:  
Copyright © 2004-2007 BioTechnolog.pl. Powered by phpBB © phpBB Group.