Twój login
Twoje hasło

Gdzie studiujesz?
Komentarze studiów biotechnologicznych.
Skomentuj swoją biotechnologię ;o)

Pytanie odnośnie soi GMO

WydrukujDo druku  !!! 
Odpowiedz  Forum BioTechnolog.pl » Potrzebuje pomocy!
Autor Wiadomość
Ktosiu

Ktosiu
Wysłany: 13.08.2011, 19:17:36

Witam!
Od razu na wstępie piszę, że z biotechnologią nie mam do czynienia i niezbyt orientuję się w tej tematyce. Przeglądając tytuły tematów w tym dziale, widzę, że tematyka na tym forum jest bardziej naukowa. Mam jednak nadzieję, że ktoś odpowie mi na moje (błahe?) pytanie.

Sprawa jest następująca:
Osobiście unikam kupowania produktów GMO (powody i dyskusję dlaczego pomińmy, proszę). Interesuje mnie zatem soja, która jest dostępna w sklepach spożywczych. Soja jako taka odgrywa dosyć istotną rolę w moim żywieniu (aczkolwiek dałoby radę jej nie jeść), ponieważ jestem ścisłym weganinem (nie mylić z wegeatrianinem).
Z różnych mniej lub bardziej wiarygodnych źródeł wyłapałem, że rośliny GMO, te dostępne dla konsumentów w sklepie nie kiełkują. Czy to prawda? Czy jeżeli powiedzmy kupię zwykłe ziarno soi w spożywczym i uda mi się je wykiełkować to jest to równoznaczne z tym, że nie jest gmo?

I jeszcze inna sprawa: czy jeżeli mowa o soi gmo to chodzi tylko o odmianę o mlecznej barwie? Jak sprawa ma się z czarną soją?

Jeżeli pytania wydadzą się Wam banalne to mnie nie besztajcie Wink jak wspomniałem, nie wiem za wiele w tym temacie.
valparen

Studia: Biotechnologia UG-AMG Gdańsk

valparen
Wysłany: 13.08.2011, 20:09:44

te informacje powinny dać się odgrzebać w necie, o ile radzisz sobie z angielskim. Problem stanowi głównie szum informacyjny robiony przez przeciwników GMO - poszukałbym Ci tych danych, ale właśnie przez ten szum nie chce mi się przekopywać :d

Zasadniczo takie modyfikacje (które uniemożliwiają kiełkowanie nasion) robi się po to, żeby firma mogła utrzymać kontrolę nad produktem, który opracowali. To jak zabezpieczenie przed piractwem komputerowym. Tak więc wydaje mi się całkowicie sensowne, że takie zabezpieczenie wprowadzili też w przypadku soi. Innymi słowy - jak wykiełkuje, to prawdopodobnie nie jest to GMO.

Czy na bank tak jest oraz jak to jest z tymi kolorami nie wiem. Może uda Ci się dogrzebać do tych informacji na stronach producentów nasion - powinny być nawet jakieś ulotki dla rolników czy coś w ten deseń Smile

Pozdrawiam!
Ktosiu

Ktosiu
Wysłany: 13.08.2011, 21:00:45

Ok, zawsze jakaś informacja Smile Co do anglojęzycznych stron to mimo, że angielski znam całkiem nieźle to jednak terminologia naukowa jest mi obca. Informacji o czarnej soi GMO nie wygrzebałem (więc pewnie nie ma, ale ktoś na forum tego typu może wie), zresztą czarna soja nie jest chyba na tyle popularna aby robić z niej gmo.

Jeżeli masz rację, to wychodzi na to, że soja, którą kupuję nie jest modyfikowana, bo z powodzeniem robię sobie kiełki (próbowałem innych firm i niestety nie kiełkowały).

Co do samego gmo, osobiście nie jestem przekonany i nie chcę kupować takich produktów. Ale wprowadzenia do sprzedaży nie jestem przeciwny, po prostu niech będzie wyraźnie oznaczone na opakowaniu co jest gmo, po prostu prawo wyboru Wink
Odpowiedz  Forum BioTechnolog.pl » Potrzebuje pomocy!
Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)

Strona 1 z 1
Skocz do:  
Copyright © 2004-2007 BioTechnolog.pl. Powered by phpBB © phpBB Group.