Twój login
Twoje hasło

Gdzie studiujesz?
Komentarze studiów biotechnologicznych.
Skomentuj swoją biotechnologię ;o)

Biotechnologia czy analityka????

WydrukujDo druku  !!! 
Odpowiedz  Forum BioTechnolog.pl » Przed studiami biotechnologicznymi
Autor Wiadomość
Villemo

Villemo
Wysłany: 28.07.2005, 13:34:14

Pomozcie podjac decyzje! Dostalam sie na biotech na ATR do Bydgoszczy i na analityke med na AM do Gdanska. Co wybrac?? Moze ktos mi doradzi ? Dodam tylko ze biotech jest magisterska a analityka licencjacka. Prosze o rady. Z gory dzieki:)
michal

michal
Wysłany: 28.07.2005, 13:43:17

biotech, z analityki to juz lepiej sobie technikum zrobic.
Villemo

Villemo
Wysłany: 28.07.2005, 14:30:47

hmm tak sadzisz? ale technikum to jednak chyba nie to samo co Akademia Medyczna, jakos wydaje mi sie ze szybciej bym znalazla prace potem niz po biotech na ATR , mowie o pracy w Polsce oczywiscie. A moze ktos jeszcze sie wypowie i pomoze mi podjac decyzje?Smile
michal

michal
Wysłany: 28.07.2005, 17:03:32

Biotechnologia to sa studia, powinny dawac dosc solidne podstawy z chemii, fizyki, biologii, na biotechnologii studiujesz - samodzielnie przyswajasz wiedze, czesto bez sprecyzowanych zrodel, podrecznikow... Umiejetnosci praktycznych po takich studiach masz pewnie mniej niz po analityce medycznej, jednak Twoj umysl jest ogolnie bardziej flexible, latwiej jest sie nauczyc czegos nowego, przekwalifikowac... Analityka to studia dajace zawod, jest na nich duzo (glupiej) klinicznej biochemii, jakies w gruncie rzeczy malo potrzebne (analitykowi medycznemu) przedmioty typu anatomia, czy fizjologia. Czy prace znalezc latwiej - trudno powiedziec, na pewno dlugoterminowe perspektywy sa gorsze.
Villemo

Villemo
Wysłany: 28.07.2005, 18:00:24

A Ty Michał studiujesz biotechnologie? A jesli tak to napisz mi prosze gdzie, jestem tez ciekawa jak wygladaja te studia, moze jakies info na temat biotechnologii, o trudnosci studiow, ich tematyce i mozliwosciach po ich skonczeniu, z gory thx, pozdrawiam:)
michal

michal
Wysłany: 29.07.2005, 16:22:06

Ja studiuje biotech na UJ, o analityce medycznej z powodow "rodzinnych" rowniez mam jakies pojecie. Biotechnologia biotechnologii nie rowna, rozne sa programy na ARach, uniwersytetach, politechnikach, jest juz duuzo napisane na tych stronach na ten temat, ludzie pisza rowniez o perspektywach pracy, polecam lekture dzialu 'forum' i 'studia biotechnologiczne', odszukanie programow studiow i ich porownanie (nawet jesli nie ma w internecie, to w dziekanacie powinni cos takiego miec). No i jeszcze jest oczywista roznica w literkach mgr inz. i nie posiadaniu zadnych skrotow przed nazwiskiem...
Villemo

Villemo
Wysłany: 29.07.2005, 20:10:00

Juz porownalam program studiow na ATRze i na AM i pomimo ze studia analityki wydaja mi sie bardzo ciekawe choc ciezkie, jestem juz prawie przekonana ze pojde na biotechnologie poniewaz lepiej podoba mi sie praca przyszlego biotechnologa niz analityka, nom i te literki przed nazwiskiem tez odgrywaja duza role bo po biotech mam mgr a po analityce jestem tylko licenc technikiem analityki i musze sie starac o przyjecie na mgr co ponoc wcale nie jest latwe. W kazdym razie dziekuje za rady Michał i chetnie bym z Toba pogadala na GG o studiach i w ogole zyciu studenckim, jak bys mial ochote to to moj numer 3881539, pozdrawiam Smile
lena-maria

lena-maria
Wysłany: 31.07.2005, 17:17:14

http://www.menis.gov.pl/szk-wyz/aktualnosci/standardy_naucz.php
W takim wypadku raczej wątpliwości się rozwiewają...
Villemo

Villemo
Wysłany: 31.07.2005, 23:37:56

Dzieki leno-mario ciekawy link napewno mi sie przydadza te wiadomosci i to mnie tylko utwierdza w przekonaniu ze bio to dobry wybor, pozdrawiam:)
Odpowiedz  Forum BioTechnolog.pl » Przed studiami biotechnologicznymi
Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)

Strona 1 z 1
Skocz do:  
Copyright © 2004-2007 BioTechnolog.pl. Powered by phpBB © phpBB Group.