| Autor |
Wiadomość |
|
Jacques
|
Wysłany: 28.07.2005, 16:52:22
witam
dostalem sie w tym roku na biotechnologie na Poltechnike Gdańska
i mam pytanie czy ktos z was tez tu studiuje albo dopiero tak jak ja bedzie?? albo bedzie planowal???
|
rashido
|
Wysłany: 28.07.2005, 17:11:14
Szczerze współczuje  Nic ciekawego, a w dodatku ogromnie pracochłonne... a wszystko to po to by poszerzyć grono bezrobotnych. Jeśli jeszcze możesz to zastanów się nad zmianą kierdunku, choćby na chemie 
|
Jacques
|
Wysłany: 29.07.2005, 11:11:32
rashido napisał:
Szczerze współczuje Nic ciekawego, a w dodatku ogromnie pracochłonne... a wszystko to po to by poszerzyć grono bezrobotnych. Jeśli jeszcze możesz to zastanów się nad zmianą kierdunku, choćby na chemie
a skad mozesz wiedziec?? studiowales tam??
|
madziula
|
Wysłany: 29.07.2005, 16:47:00
Kierunek jest cięzki,na pewneo musisz byc dobry z technicznych rzeczy,ale wkoncu bedziesz inzynierem:)Powiem tak,mój opiekun magisterki jets po biotechnologii na PG i serio ten człowieczek dla mnie wzór do nasladowania:)obecnie robi doktorat i pobija całą rzesze swoich kolegów po biotechnoilogii na UG:)więc jeśli zależy Ci by nie byc przeciętniakiem tylko dobrym w tym co lubisz robic to dobry kierunek:)
|
rashido
|
Wysłany: 29.07.2005, 20:34:24
Ja jestem na drugim roku chemii na ug, ale mam kilkoro znajomych z biotechu na pg. Tak się sklada że nikt sobie tego kierunku nie chwali, troje praktycznie pożegnało się ze studiami, a dwoje zrezygnowało
|
Jacques
|
Wysłany: 30.07.2005, 12:42:07
rashido napisał:
Ja jestem na drugim roku chemii na ug, ale mam kilkoro znajomych z biotechu na pg. Tak się sklada że nikt sobie tego kierunku nie chwali, troje praktycznie pożegnało się ze studiami, a dwoje zrezygnowało
ja znam jedna osobe po tych studiach i mowi ze studia sa fajne i ciekawe; nie narzeka a wrecz przeciwnie 
|
madziula
|
Wysłany: 01.08.2005, 14:49:29
rashido napisał:
a czemu sie pozegnali czy zrezygnoweali?moze po prostu za ciężki był ten kierunek dla nich???..skoro tak to nie znaczy ze kierunek jest zły;każdy mierzy swoją miarą....bądźmy obiektywni
|
Banan
Dołączył: 17 Lip 2005 Posty: 5 Skąd: Bydgoszcz / Trójmiasto Studia: Biotechnologia PG Gdańsk
|
Wysłany: 01.08.2005, 16:06:53
Ja zaczynam biotech na PG w październiku (tak jak dwie inne osoby z mojej klasy), wiec będziemy razem studiwać Jacques
Dostałeś już polecony o przyjęciu na studia? Bo ja jeszcze nie, a tu już początek sierpnia...
Gdybym odpadł z tego kirunku to też bym go nie chwalił, a osoby które "przetrwały" te wszystkie rodzaje chemii mówią, że warto było zostać i studiowac tam dalej.
Poza tym to politechnika, a tytuł inżyniera na pewno ułatwi znalezienie pracy.
|
Jacques
|
Wysłany: 01.08.2005, 19:15:49
Banan napisał:
Ja zaczynam biotech na PG w październiku (tak jak dwie inne osoby z mojej klasy), wiec będziemy razem studiwać Jacques
Dostałeś już polecony o przyjęciu na studia? Bo ja jeszcze nie, a tu już początek sierpnia...
Gdybym odpadł z tego kirunku to też bym go nie chwalił, a osoby które "przetrwały" te wszystkie rodzaje chemii mówią, że warto było zostać i studiowac tam dalej.
Poza tym to politechnika, a tytuł inżyniera na pewno ułatwi znalezienie pracy.
jeszcze nie dostalem poleconego ale msle ze juz niedlugo
to milo mi ze juz 'znam' jedna osobe ze studiow
pozdrawiam
|
licealistka
Dołączył: 21 Lip 2005 Posty: 9 Skąd: Ełk Studia: Biotechnologia UG-AMG Gdańsk
|
Wysłany: 06.08.2005, 19:30:29
A nie zastanawialiście się czy nie lepiej na międzywydziałowej na UG w sąsiedztwie medycznej??
Sama się nad tym zastanawiam i dlatego pytam
Co można robić po skończonej biotech na pg? ale tak wytłumaczcie jezykiem prymitywnym a nie fachowym jeśli możecie. Jakielicealne przedmioty są najwazniejsze oprócz biologii i chemii? np fizyka  jest niezbędna? 
|
Jacques
|
Wysłany: 07.08.2005, 09:54:04
z tego co sie orientuje to na miedzywydzialowce uczysz sie genetyki ludzkiej , jest glownie biologia molekularna i jest wiekszy nacisk na biologie natomiast na politechnice wybierasz sobie dopiero pozniej specjalizacje ok 3 roku chyba i masz do wyboru biologie molekularna , biotechnologie lekow , cos tam z zywnoscia i jeszcze pare innych specjalizacji no i na pg jest wiekszy nacisk na chemie
ogolnie to wolalem isc na pg ale to kwestia gustu
mozna dodac ze po pg masz tytul mgr inz a po univerku tylko mgr na co niektorzy patrza
oraz to ze latwiej jest sie dostac na pg (nie wiem jak z utrzymaniem) to tyle co wydaje mi sie ze wiem na ten temat
a co do przedmiotow zdawanych na maturze to na univerku musisz miec 2 z 4 do wyboru z matma biola chemia i fizyka + angielski + pozniejsza rozmowa kwalifikacyjna po angielsku
na pg musisz miec ang + matma + 1 do wyboru z biola chemia matma
|
2bouble
|
Wysłany: 07.02.2006, 00:01:58
Z czego pisaliscie maturę i jak wam poszla (jakie mieliscie wyniki, ze dostaliscie sie na biotech. na pg)?
|
Jabarex
Dołączył: 24 Maj 2006 Posty: 21 Skąd: Starogard Gdański Studia: Biotechnologia PG Gdańsk
|
Wysłany: 31.10.2007, 23:32:13
hehe śmiać mi sie chce jak czytam wypowiedzi typu ze lepiej chemia lub lepiej jest na UG-AMG. Prawda jest taka ze większą wiedzę i większe umiejętności techniczno-praktyczne będziecie mieli po np. PG. W świecie biotechnolodzy z uczelni technicznych wyprzedzają i bardziej sie liczą na rynku pracy i nie tylko, gdyż potrafią wykorzystać swoją wiedzę a nie tylko czytać książki i ładnie deklamować regułki i wzorki.
Jestem na 2 roku i jak dotąd nas nie oszczędzali, jest sporo pracy ale wszystko jest tak zorganizowane i ułożone ze czerpie sie duża satysfakcje z pracy. Opinie osób które wyleciały bądź same zrezygnowały nie są miarodajne bo albo sie nie przykładały do nauki albo trafiły zupełnie z przypadku na ten kierunek. Po prostu politechnikę kończą najlepsi i najwytrwalsi i dlatego są tak cenieni.
|
valparen
Dołączył: 26 Lip 2005 Posty: 342 Skąd: elbląg Studia: Biotechnologia UG-AMG Gdańsk
|
Wysłany: 01.11.2007, 14:05:35
Jabarex napisał:
>...Jestem na 2 roku...
>...Opinie osób które wyleciały bądź same zrezygnowały nie są miarodajne...
Tak więc sądzisz, że twoja opinia, po 1 roku studiowania, tylko na pg, zapewne bez jakiejś większej wiedzy co się na UG-AMG dzieje, w przeciwieństwie do tych, co wylecieli lub zrezygnowali, jest miarodajna? A właśnie, co to znaczy opinia miarodajna? I na jakiej podstawie porównujesz wiedzę, jaką będą mieli absolwenci MWB i PG? No i podziel się jeszcze tym, na jakiej podstawie wyraziłeś tę opinię, o wyprzedzaniu jednych biotechnologów przez drugich
pozdrawiam z zaprzyjaźnionej uczelni 
|
marsilka
Dołączył: 03 Lip 2007 Posty: 68 Skąd: Gdańsk Studia: Biotechnologia UG-AMG Gdańsk
|
Wysłany: 08.11.2007, 20:17:56
Hehe, PG kontra UG-AMG. Obstawiajcie!
|