Twój login
Twoje hasło

Gdzie studiujesz?
Komentarze studiów biotechnologicznych.
Skomentuj swoją biotechnologię ;o)

Collegium Medicum BYDGOSZCZ

Idź do strony 1, 2  Następny
WydrukujDo druku  !!! 
Odpowiedz  Forum BioTechnolog.pl » Przed studiami biotechnologicznymi
Autor Wiadomość
Alina

Alina
Wysłany: 01.08.2005, 16:32:03

Smile CHciałabym dowiedzieć sie czegokolwiek o tej uczelni Z góry dzięki za inf.
The Overmind

The Overmind
Wysłany: 02.08.2005, 11:16:37

popieram prośbę ,bo dostałem się na pierwszy rok i coś trudno o informacje jak tam jest.
ludzie którzy studjują tam: wypowiedzcie się Exclamation
monis

Studia: Biotechnologia CM Bydgoszcz

monis
Wysłany: 05.08.2005, 10:00:03

witam.... w takim razie ja też poprosze o jakieś info na ten temat... i witam koleżanki i kolegów z 1 roku biotech na CM Smile))
asia

Studia: Biotechnologia US Szczecin

asia
Wysłany: 04.09.2005, 15:22:09

jeżeli się dostaliście do CM to możecie napisać mi co było brane pod uwagę przy rekrutacji i ile punktów trzeba było uzyskać na maturze żeby się dostać (jakie było minimum???) z góry dziękuję
The Overmind

The Overmind
Wysłany: 04.09.2005, 18:25:06

Pod uwagę była brana rozszerzona matura z chemii lub biologii.A tegoroczny limit punktów wynosił 77 Wink
Serena

Serena
Wysłany: 21.07.2007, 20:40:45

czyli 77% z rozszerzonej matury z chemii lub bioli?
anja88

anja88
Wysłany: 23.07.2007, 18:08:35

Smile
HellRebel

HellRebel
Wysłany: 29.07.2007, 16:39:07

Ale to jest post z 2005 roku O_o?!
marcelo

marcelo
Wysłany: 25.09.2007, 14:43:46

Pierwszy rok jest najprostszy.. choc poczatkowo moze wydac sie trudny (jest to w koncu jakis przeskok z liceum Smile) Drugi rok jest juz troche gorszy, a trzeci jest najciezszy (musisz pisac prace licencjacka i rownoczesnie uczyc sie do zaliczen). Wszystko jednak da sie spokojnie przejsc. Studia te konczy wiekszosc, mimo biochemii.... Smile Jestem teraz na pierwszym roku uzupelniajacych i wspominam trzy piersze lata z usmiechem, powodzenia.
anja88

anja88
Wysłany: 25.09.2007, 20:33:21

dzięki marcelo za wypowiedźSmile a powiedz mi jeszcze jak możesz jak to jest z książkami?? bo z uczelni przysłali mi przeobszerną listę, czy z wszystkich pozycji trzeba będzie korzystać i sie w nie zaopatrzyć, czy osoba prowadząca zajęcia powie jakich książek znajomości będzie wymagała? Z góry dziękuje ze odpowiedź Smile
marcelo

marcelo
Wysłany: 26.09.2007, 23:23:23

na pierwszym roku powinnas przede wszystkim kupic "Chemie organiczna" Harpera. Ta ksiazka przyda Ci sie dopiero w drugim semestrze. To byla jedyna pozycja jaka kupilam. Skserowalam tez jakas ksiazke z matmy, ale nie zajrzalam do niej ani razu, do egzaminu w zupelnosci wystarczyly wyklady, a wlasciwie same notatki z cwiczen. Z pozostalych przedmiotow kserowalam fragmenty ksiazek (wszystkie dostepne w bibliotece i czytelni). Spokojnie Smile)) na zakup jakichkolwiek ksiazek, jesli to okaze sie konieczne, z pewnoscia masz jeszcze czas, a wykladowcy ze znaczym wyprzedzeniem informuja co i na kiedy jest potrzebne. Po kilku tygodniach zaaklimatyzujesz sie w tym calym studenckim klimacie Smile)))
Izabela

Izabela
Wysłany: 15.10.2007, 15:52:17

Ja chciałam sprostować co do autora książki. To nie jest "chemia organiczna" Harpera tylko Harta, Harpera jest biochemia i właściwie na biotechnologii nie jest zbyt przydatna, raczej na kierunku lekarskim. Dla biotechnologów cenniejszy jest Stryer, a jeszcze lepsze "Krótkie wykłady" z biochemii (praktycznie streszczenie Stryera, ale to na II roku Smile
Serena

Serena
Wysłany: 19.11.2007, 21:42:55

Hey... mam pytanie... jestem w 3 kl. liceum, chodzę na faki z biologii i przymierzam się do rozszerzonej matury z tego przedmiotu... Ale mam kilka wątpliwości. A mianowicie - jaki był w tym roku próg punktowy? Jaki jest przelicznik? Wiem, że jest wymagana rozszerzona matura, ale lepiej się czuję z człowieka i genetyki (co jest na podstawie) i wiem, że jestem w stanie to prawie że maksymalnie napisać. I tutaj pytanie - czy lepiej zdać podstawę bardzo bardzo dobrze, czy rozszerzenie tak sobie? I jak patrzą na te punkty? Jak bym miała tyle samo z podstawy (przeliczonej na rozszerzenie) co ktoś inny z rozszerzenia to wezmą tego kogoś? Czy jeszcze spojrzą na maturę z angola? A może na ocenę z biologii na świadectwie? Byłabym wdzięczna za odpowiedzi... Pozdrawiam Smile
Himitsu

Himitsu
Wysłany: 26.12.2007, 22:46:43

http://www.cm.umk.pl/index.php?option=displaypage&Itemid=52&op=page&SubMenu=
tu jest wszystko na temat rekrutacji... jeżeli jakieś pytania chciałbyś zadać to znajdź odnośnik do dziekanatu wydziału lekarskiego i tam sa telefony... zapewne jakichs informacji Ci udzielą...

a teraz coś odemnie:
próg punktowy 2 lata temu był 77 (74 z odwołania), rok temu 76... a w tym nie wiem.
lepiej zdać rozszerzony bo oni chyba tylko na ten poziom patrzą, a co do swiadectw to chyba nie ma znaczenia ocena z bioli czy chemii a tym bardziej z angola.

życzę powodzenia Smile
Himitsu

Himitsu
Wysłany: 26.12.2007, 22:56:07

Izabela napisał:

Ja chciałam sprostować co do autora książki. To nie jest "chemia organiczna" Harpera tylko Harta, Harpera jest biochemia i właściwie na biotechnologii nie jest zbyt przydatna, raczej na kierunku lekarskim. Dla biotechnologów cenniejszy jest Stryer, a jeszcze lepsze "Krótkie wykłady" z biochemii (praktycznie streszczenie Stryera, ale to na II roku Smile

z przydatnością Harpera na biotechnologii to bym polemizował... Stryer jest podstawą ale nie ma wszystkich zagadnień, szczególnie tych typowo medycznych które zawiera Harper...
Pozatym mogę stwierdzić że Harper jest o lepiej napisany jeżeli chodzi o merytoryke, Stryer jest o niebo lepszy jeżeli chodzi o schematy i zastosowanie kolorów w tekście... ale ma jedną zasadniczą wadę... człowieka aż krew zalewa jak czyta po raz n-ty zdanie:
`W wyniku zastosowania krystalografii rentgenowskiej stwierdzono...` Mad

A seria "Krótkie wykłady" wogóle do mnie nie przemawia obojętnie do czego jest książka...
na marginesie dodam że ksero Harta (ten od organicznej, nie mylic z Harperem) jest o wiele tańsze od oryginału i książka nie traci praktycznie nic ze swojego uroku...
Odpowiedz  Forum BioTechnolog.pl » Przed studiami biotechnologicznymi
Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Idź do strony 1, 2  Następny
Strona 1 z 2
Skocz do:  
Copyright © 2004-2007 BioTechnolog.pl. Powered by phpBB © phpBB Group.