Twój login
Twoje hasło

Gdzie studiujesz?
Komentarze studiów biotechnologicznych.
Skomentuj swoją biotechnologię ;o)

STUDENCI SGGW! ZAGADNIA Z MATEMATYKI I FIZYKI NA I ROKU

WydrukujDo druku  !!! 
Odpowiedz  Forum BioTechnolog.pl » Studia i dalsza edukacja
Autor Wiadomość
madziara

madziara
Wysłany: 11.08.2005, 10:11:46

Dostałam się na SGGW. Obawiam się jednak, że będę miala spore kłopoty z fizyką i matematyką.Sad Nie zdawałam tych przedmiotów na maturze, a w związku z tym już dawno nie miałam z nimi do czynienia. Chciałam sie zapisać na kurs wyrównawczy , ale niestety nie odpowiada mi termin. Więc....jestem zdana tylko i wyłącznie na siebie. Bardzo proszę, napiszcie, jakie dokładnie zagadnienia obejmuje program studiów z fiz. i mat. na pierwszym roku. Będę bardzo, bardzo wdzięczna za jakiekolwiek informacje. pozdrawiam Smile
M

M
Wysłany: 11.08.2005, 12:02:11

Ja tez dostalem sie na biotech SGGW. Nie wiem czy Ci to pomoże, ale według Standardów Nauczania wygląda to tak:

1. Matematyka - liczby zespolone, algebra wektorów, macierze i równania liniowe, ciągi i szeregi, granica i ciągłość funkcji, rachunek różniczkowy funkcji jednej i wielu zmiennych, równania różniczkowe zwyczajne, rachunek całkowy, funkcje analityczne, przekształcenie Laplace'a, równania różniczkowe cząstkowe, elementy rachunku prawdopodobieństwa i statystyki.

2. Fizyka i biofizyka - dynamika punktu materialnego, zasady zachowania, dynamika układu punktów materialnych, fale i zjawiska falowe, kinetyczna teoria gazów, podstawy termodynamiki fenomenologicznej, pole elektryczne, elektryczne właściwości materii, pole magnetyczne, klasyczna teoria pola elektromagnetycznego, elementy mechaniki kwantowej, jądro atomowe i cząstki elementarne, fizyczne podstawy procesów biologicznych, a w szczególności wytwarzania i magazynowania energii, odbioru, kodowania i przekazywania informacji w układzie nerwowym, transportu masy w roślinach i zwierzętach, sterowania i homeostazy w organizmie, zjawiska stochastyczne na poziomie molekularnym, wpływ wybranych czunników fizycznych na organizm i środowisko, zastosowanie metod fizycznych do badania organizmów i procesów biologicznych.
madziara

madziara
Wysłany: 11.08.2005, 14:46:15

Dziękuje Ci bardzo Smile Przed chwileczką też udało mi sie odnaleźć te standardy. Heh, szczerze mówiąc większość z tych zagadnień nic mi nie mówi . Jak ja nie znoszę fizyki! Grrr Confused Myślałam, że w LO skończę z nią raz na zawsze. Troszkę mnie to przeraża, ale spróbuję nie panikować póki co.

Tak na marginesie...wybierasz się na jakiś kurs wyrównawczy?
M

M
Wysłany: 11.08.2005, 18:16:05

Nie wybieram się na żaden kurs. Są wakacje!!!!!!!!! Trzeba odpocząć Smile A tak na serio to nie przejmuj się. Jakoś sobie poradzimy............ Miejmy nadzieję, że tak strasznie nie będzie Smile Pozdrawiam
madziara

madziara
Wysłany: 12.08.2005, 07:41:16

A wiesz....masz racje Smile Dzięki za wsparcie !!.Może rzeczywiście nie będzie aż tak źle....hmm....może.... Tymczasem nie będe się martwić na zapas.
Pozdrowienia i pewnie już wkrótce do zobczenia Smile
iizusia

iizusia
Wysłany: 02.12.2006, 19:49:04

a/2-3i+1-i/3+2i=1[/url][/list][/list]
Odpowiedz  Forum BioTechnolog.pl » Studia i dalsza edukacja
Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)

Strona 1 z 1
Skocz do:  
Copyright © 2004-2007 BioTechnolog.pl. Powered by phpBB © phpBB Group.