Twój login
Twoje hasło

Gdzie studiujesz?
Komentarze studiów biotechnologicznych.
Skomentuj swoją biotechnologię ;o)

Biotechnologia na Uniwersytecie Szczecińskim

Idź do strony 1, 2  Następny
WydrukujDo druku  !!! 
Odpowiedz  Forum BioTechnolog.pl » Przed studiami biotechnologicznymi
Autor Wiadomość
Aga11

Aga11
Wysłany: 08.09.2005, 19:59:40

Od pażdziernika zaczynam studiować biotechnologię na US.Szukam kogoś kto mógłby powiedzieć mi jak mniej więcej wygląda studiowanie na tym kierunku.
Admin
BioTechnolog.pl
BioTechnolog.pl

Admin
Wysłany: 08.09.2005, 22:49:34

Cytat:

Dostałam się na biotechnologię na Uniwersytet Szczeciński.Nie wiem czy warto.Za pierwszy rok muszę zapłacić 3000zł i nie dostanę legitymacji.Czytałam jeszcze wiele negatywnych opinii na temat BT na tej uczelni..Jeśli ktoś się orientuje o sytuacji wolnego słuchacza i może mi powiedzieć coś więcej o BT na US to proszę o radę.

to treść Twojego drugiego tematu, nie ma potrzeby zakładania dwóch tak podobnych obok siebie, tematen został usunięty,

częściową odpowiedź znajdziesz też w ostatnim komentarzu w dziale ze studiami, tj. http://www.biotechnolog.pl/biotechnologia,studia,17.htm
Marta

Studia: Biotechnologia US Szczecin

Marta
Wysłany: 10.09.2005, 10:55:06

ja studiuje biotech na US Very Happy jak masz jakies konkretne pytania chetnie odpowiem...
asia

asia
Wysłany: 10.09.2005, 22:04:12

witajcie!!! Mama pytanie czy na biotechnologii na US lektorat z j.angielskiego jest obowiązkowy czy na przykład mog ęwybrać j. niemiecki.
od pażdziernika będę tam studiować dlatego jestem ciekawa czy mam wybór. Ponadto interesuje mnie czy wykłady i zajęcia są ciekawe. Jest ciężko??
Z góry dziękujęza wszystkie odpowiedzi. pozdrawiam pa
asia

asia
Wysłany: 10.09.2005, 22:13:07

Hej!! Chętnie poznam inne osoby które dostały się w tym roku na biotechnologię na US. JA złożyłam podanie o akademik i mam nadzieję że poznam kogoś kto też planuje mieszkać w akademiku. piszcie na forum pozdrawiam
Marta

Marta
Wysłany: 11.09.2005, 18:12:51

juz odpowiadam Very Happy no więc na biotechnologii mozesz się uczyć jedynie angielskiego ( z tego to powodu, że większość przydatnych opracowań jest w tym języku) lektorat jest obowiązkowy ale szczerze to jeżeli ktos zna naprawdę dobrze angielski to się wynudzi bo najwyższy poziom to B2....ale jak sie dogadasz z prowadzącym zajęcia to wszystko da się załatwić... Wink ja pojawiam sie na zajeciach tylko raz w miesiącu kiedy przerabiane jest słownictwo dot. biotechnologii..... Cool
Aga11

Aga11
Wysłany: 11.09.2005, 19:18:40

Do Marty.JAk możesz to powiedz tak szczerze:czy jesteś zadowolona ze swojego wyboru kierunku?JA mam jeszcze do wyboru ochronę środowiska na Politechnice Koszalińskiej i tak do końca nie jestem pewna co wybrać tym bardziej, że na BT dostałam się na wolnego słuchacza...NIe wiesz czy jest ciężko znależć później pracę?
Marta

Marta
Wysłany: 12.09.2005, 10:29:36

jestem zadowolona ze swojego wyboru bo to mnie naprawde interesuje...chociaz na początku tez miałam małe wątpliwości ( zastanawiałam się nad weterynarią ) ale z czasem i one zniknęły Smile
Jeżeli chodzi o Ciebie to zawsze po pierwszym semestrze moga cie przenieśc na dzienne studia (jesli oczywiście uzyskasz odpowiednia średnia Wink ) Musisz sie zastanowic czy Bt cię naprawdę interesuje, bo jezeli tak to bycie wolnym słuchaczem to nie przeszkoda....
Co do późniejszej pracy w Polsce to na razie jest kiepsko, może za pare lat będzie lepiej....jak chcesz wiedziec więcej to przeczytaj sobie topik dot. własnie pracy w Polsce: http://www.biotechnolog.pl/forum/temat-13.htm
asia

asia
Wysłany: 12.09.2005, 21:30:02

Witaj Marta! Nie wiesz czy teraz coś się może zmieniło z językiem? Bo ja szczerze mówiąc wolałabym kontynuować naukę j. niemieckiego, z tego względu że chodziłam do klasy z rozszerzonym niemieckim Sad jeżeli nie będę miała wyboru to będę baRdzo zawiedziona Sad Confused . Jak możesz to napisz jak wyglądają zajęcia praktyczne, czy jest ich wystarczająco i czy labolatoria są przystosowane. Smile pa
Marta

Marta
Wysłany: 13.09.2005, 08:57:50

wydaje mi się, że raczej nic się nie zmieniło i raczej się nie zmieni ale zawsze mozna zadzwonić i się zapytać Wink angielski nie jest taki zły....zawsze ci się w zyciu przyda, szczególnie jako przyszłemu biotechnologowi Cool jeżeli chodzi o zajęcia to jest róznie- np. laborek z chemii zarówno organicznej jak i nieorganicznej jest godzinowo tak duzo, że ćwiczenia często konczą sie przed czasem...tych ciekawych z kolei jest troche mało Confused
asia

asia
Wysłany: 13.09.2005, 18:52:42

dzięki Marta za te wszystkie cenne informacje Smile Wiem, że angielski nie jest takizły, mogę nawet stwierdzić, że jest bardzo potrzebny, ale mój problem wynika głównie z lenistwa, bo wydaje mi się, że z niemieckim nie miałałabym kłopotów, a do angielskiego będę musiała się przyłożyć Confused I w ten sposób dojdzie mi kolejny przedmiot do nauki, a chciałam trochę zaoszczędzić czasu na języku. Wink ale cóż będę musiała sobie poradzić, mam nadzieję, że nie będęodstawaćod grupy hi hi. powodzenia na studiach pa pa
asia

asia
Wysłany: 16.09.2005, 17:45:38

CZeść!!! Mam do Ciebie pytanie.
Na stronie US znalazłam ofertę sprzedaży materiałów przydatnych na biotech i zastanawiam się czy ich nabycie nie byłoby błędem. Co ty o tym myślisz??? Wydaje Ci się, że są one konieczne??? Z czego TY korzystałaś przygotowując się do poszczególnych kolokwiów i egzaminów??
Czy kserowania jest naprawdę dużo?
Ta dziewczyna oferuje materiały na 3 lata (uważa,że sama z nich korzystała i dlatego ma stypendium naukowe), za każdy rok po 90zł.
Myślisz,że to się opłaca??
Proszę doradź mi. Masz przecież już w tym pewne doświadczenie.
a nie chciałabym wydawać pieniędzy na coś niepotrzebnego.
A jeżeli warto je kupić to na co powinnam zwrócić uwagę przy ich odbiorze?? Może pamiętasz jakie rzeczy były ci konieczne na 1 roku.
Sorki, że zajmuję ci czas i dziękuję za ewentualną pomoc.
pozdrawiam
Marta

Marta
Wysłany: 17.09.2005, 16:19:01

Z I roku mam 2 grube segregatory kserówek i notatek Wink więc troche tego jest....Do kolokwiów i wejściówek zazwyczaj uczyło się ze skryptów, które mozesz kupić w sklepiku na parterze ( jeżeli chodzi o ich kserowanie to wychodzi to jedynie 2-3 złote taniej (bez bindowania) więc nie wiem czy się opłaca). Podreczniki kserowało się częściowo
( każdy dział z innej ksiązki), czasami też dawali nam na ćwiczeniach juz gotowe materiały do skserowania...Poza tym zawsze mozna było wypożyczyc z biblioteki książki (o ile zdążysz zanim inni to zrobią Wink )
Jeżeli byś chciała je kupić sprawdz czy dostaniesz też pytania z kolokwiów i egzaminów, bo czasami się powtarzają, no i mniej więcej wiesz czego się możesz spodziewać. Nie wiem co mam ci doradzić, najlepiej żebyś sie dowiedziła co konkretnie zawierają te materiały...
asia

asia
Wysłany: 17.09.2005, 23:51:41

do Marty
TA dziewczyna twierdzi, że "materialow jest spoooro! a nawet baaardzo! w sklad wchodza
wyklady (pisane albo ladnym pismem, albo na komputerez (zalezy jaki przedmiot) PS: nie trezba pisac na wykladach , bo wyklady sie od tych 3 lat nie zminily ani troszke )
+ material z cw jaki obowiazuje na cw, ale tez to co MUSICIE nauczyc sie na wejsciowki i KOLOKWIA!!! (mgr podaja wykaz ksiazek , ale nie warto KUPOWAC KSIAZEK bo to wam sie nie przyda, bo korzysta sie z wielu , albo z czyis opracowan)
+ pytania egzaminacyjne z 3 lat
+ pewniaki
+ raporty (biofizyka... bo z tym jest duzo zachodu)
i prace zaliczeniowe !!!
ja i moje kolzeanki mamy naukowe dzieki tym materialom (jak nie wierzycie to sprawdzie na tablicy ogloszen kolo dziekanatu biotechnologie jaka jest srednia , wkoncu biotechnologia zwlaszcza moj rocznik to "dziobaki"Smile))) a ucze sie tylko z nich bo od poczatku od 1 roku kupuje od kolezanki,
za 90zl na rok (50zl semstr)!!!
na pierwszym roku znajomi wydawali okolo ok 20zl miesiecznie na ksero ..a wiec pomnozcie sobie przez 9 miesiecy ...! my to sprzedajemy bo juz nie potrezbujemy zeby nam zalegalo w biurku, bo juz mamy sprecyzowane plany na prace licencjacka i mgr.! gwarancje zdania MACIE a jak nauczycie sie co do joty to i NAUKOWE pewne!!!"
hm i co o tym sądzisz??
a tak nawiase mówiąc, to co ty zrobiłaś ze swoimi materiałami??? Jeżeli nic by nie wypaliło z tą dziewczyną, to może mogłabym się jakoś z tobą umówić??
Głupio się tak pytać, ale zaryzykowałam, bo chętnie skorzystałabym z pomocy i doświadczenia kogoś starszego, tym bardziej, że nikogo nie znam z tego kierunku. Oczywiście nie chcem niczego za darmo.
POzdrawiam serdecznie dzięki pa
asia

asia
Wysłany: 17.09.2005, 23:54:01

a jeszce jedno czy korzystałś z takich gotowych materiałów??
Jeżeli nie to da się bez nich przeżyć i mieć dobre oceny??
Odpowiedz  Forum BioTechnolog.pl » Przed studiami biotechnologicznymi
Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Idź do strony 1, 2  Następny
Strona 1 z 2
Skocz do:  
Copyright © 2004-2007 BioTechnolog.pl. Powered by phpBB © phpBB Group.